Rondleiding met gids Nieuwpoort

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt u mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

Praktische informatie

Vertrek vanaf Museum Nieuwpoort om 13.30 uur. U hoeft hiervoor niet te reserveren.
12 jaar en ouder € 5,00
Kinderen t/m 12 jaar € 3,00

 • 20-04-2024
 • Nieuwpoort
 • Op de dam - Hoogstraat 53, 2965 AK Nieuwpoort
 • Ja

Rondleiding met gids Nieuwpoort

Zowel in het Museum Nieuwpoort als in Vestingstad Nieuwpoort is het mogelijk om onder deskundige leiding een rondleiding te krijgen. Van juni t/m september worden er iedere zaterdagmiddag instaprondleidingen gegeven. De gidsen op locatie maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

Praktische informatie

Vertrek vanaf Museum Nieuwpoort om 13.30 uur. U hoeft hiervoor niet te reserveren.
12 jaar en ouder € 5,00
Kinderen t/m 12 jaar € 3,00

 • 01-06-2024 t/m 28-09-2024
 • Nieuwpoort
 • Hoogstraat 53, 2965 AK Nieuwpoort
 • Ja

Ontdek de Schatten van Nieuwpoort

In het historisch centrum van Nieuwpoort staat prominent het Stadhuis uit 1697. In dit monumentale pand is Museum Nieuwpoort gevestigd. Verschillende personages vertellen over het ontstaan van Nieuwpoort, de woelige middelee​uwen, het rampjaar 1672, de bouw van het stadhuis én over het geheim van Nieuwpoort.

De tentoonstelling

Reis terug in de tijd, volg de tijdlijn en zie de geschiedenis van Nieuwpoort door de ogen van bijvoorbeeld Willem Paen, architect van de vesting, Johan de With, commandant van de schutterij en de boeren. Wat hebben zij te maken met de schatten van Nieuwpoort? Ontdek het in Museum Nieuwpoort!

Ontdek de historische straten en gebouwen van Nieuwpoort en bekijk Nieuwpoort van boven. Met fraaie projecties is de maquette geen moment hetzelfde. Laat u meevoeren in de verhalen over de rol van Nieuwpoort in de Oude Hollandse Waterlinie.

Geniet in de luisterstoelen van de bibliotheek en betreed de sfeervolle filmkamer. Laat, op de bovenste verdieping van het Stadhuis, de geschiedenis van Nieuwpoort en de Alblasserwaard nog eens rustig op u inwerken.

Historie

Nieuwpoort is een pittoreske vestingstad in de Alblasserwaard met een rijke geschiedenis. De ontwikkeling van deze stad aan de Lek is sterk beïnvloed door het water. In Museum Nieuwpoort nemen ze jong en oud op een interactieve manier mee terug in de tijd. Een tijd met veel strijd, verwoestingen, bezettingen en wederopbouw. 1672 staat bekend als het rampjaar. Sindsdien maakt Nieuwpoort deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie.

Praktische Informatie

Woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13:30 uur – 16:30 uur.

0 t/m 4 jaarGratis
5 t/m 12 jaar€ 2,50
13 jaar en ouder€ 5,00
 • 01-01-2024 t/m 31-12-2024
 • Nieuwpoort
 • Stadhuis van Nieuwpoort - Hoogstraat 53, 2965 AK Nieuwpoort
 • Ja

Weekend van het Verdedigingserfgoed

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie. Een gloednieuw evenement! Van Den Helder tot Maastricht is er van alles te zien en te doen: spannende excursies, ravotten in de natuur, museumbezoek en genieten van smaakvol eten en drinken.

Van Vestingvaart tot Bunkerbezoek

In diverse vestingsteden kan je mee met een vestingvaart of wandel je met een gids over de vestingwallen en bastions. Veel forten en bunkers herbergen boeiende musea. In het Nederlands Vestingmuseum Naarden bulderen de kanonnen op de schuttersdag. In het Zandvoorts Museum is de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ te zien. Op en rond het landgoed De Haere, even ten zuiden van Olst, zijn een groot aantal kazematten, bunkers en andere werken van de IJssellinie, waaronder een noodhospitaal, te bezichtigen. Of bezoek één van vijftig Koude Oorlog locaties zoals luchtwachttorens en schuilkelders. Ga mee met een excursie op Fort bij Spijkerboor, Fort Honswijk, Fort Everdingen of Fort Altena. Geniet daarna van koffie en taart of een heerlijke lunch op één van de vele fortterrassen.

 • 20-04-2024 t/m 21-04-2024
 • Door heel Nederland
 • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact