Marathon Schoonhoven – Nieuwpoort

In het kader van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie zal op 17 september de Estafette-Marathon Schoonhoven-Nieuwpoort plaatsvinden. Het is een estafette voor teams en bestaat uit 5 etappes. De start is om 14.00 uur bij Atletiekvereniging Avantri in Schoonhoven. Kijk voor meer informatie op https://www.avantri.nl/nieuws/2022/estafette-marathon-schoonhoven-nieuwpoort/.

 • 17-09-2022 t/m 17-09-2022
 • Schoonhoven
 • Atletiekvereniging Avantri, Nieuwe Singel 25a in Schoonhoven
 • Ja

Expositie Titus Meeuws

Op 28 mei 2022 is de opening van de Expositie van Titus Meeuws ‘Twin Cities’. Hierna is deze tot 1 oktober 2022 te zien in de galerie. In de galerie vindt u ook een prachtige collectie sieraden van in Schoonhoven opgeleide goud/edelsmeden!

Over Schoonhoven

Schoonhoven is naast vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie ook bekend als Zilverstad. De stad heeft een eeuwenoude traditie als plaats waar zilversmeden het ambacht leren en in de praktijk brengen. Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven is gevestigd in het 17de-eeuwse arsenaal van de vestingstad. In de tweede helft van de 19de eeuw werd het verbouwd en uitgebreid tot kazerne voor de Artillerie Instructie Compagnie, die tot 1922 in Schoonhoven was gelegerd. Lees meer…

Over Titus Meeuws

Het stadsgezicht is een specialisme van kunstschilder Titus Meeuws. Hij vindt zijn onderwerpen in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Groningen en in Den Haag, waar zijn atelier gevestigd is.

In 2018 verhuisde kunstschilder Titus Meeuws naar Schoonhoven. Waarom? Eigenlijk vooral omdat hij het zo’n mooi stadje vindt. Met zijn favoriete onderwerpen van oude architectuur, water en bruggetjes zijn er voor Titus genoeg onderwerpen om vast te leggen. Zelf zegt hij over zijn werk: “Als ik door de stad loop dan zie ik licht en objecten. Objecten die het licht tegenhouden, onderbreken of reflecteren. In die chaos zoek ik altijd naar een zekere orde, een ritme dat een compositie zou kunnen vormen. Binnen die compositie speel ik met het licht en dat bepaalt de stemming in het schilderij.”
Via Gerrit Neven kwam Titus in contact met Stefan van Beeten. Samen selecteerden zij een mooie serie stadgezichten die Titus onlangs maakte van de Zilverstad.

 • 28-05-2022 t/m 01-10-2022
 • Schoonhoven
 • Galerie Meesters van de Zilverstad, Wal 3 (In de Veerpoort), 2871 BA Schoonhoven
 • Ja

Reizende Expositie in Schoonhoven

In 2022 vieren we het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie. De reizende tentoonstelling van onze stichting over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie ging van start in Oudewater, en is nu in Schoonhoven!

Stichting Oude Hollandse Waterlinie trekt tijdens het jubileumjaar met reizende exposities langs de linie. Van Muiden tot Woudrichem, overal kun je onze expositie op een bepaald moment tegenkomen! Hou deze website in de gaten voor de actuele locatie!

Van 15 augustus tot 9 oktober staat de expositie in het Zilvermuseum in Schoonhoven!


Meer informatie en openingstijden van het Zilvermuseum vind je op www.zilvermuseum.com!

 • 15-08-2022 t/m 09-10-2022
 • Schoonhoven
 • Zilvermuseum, Kazerneplein 4, 2871 CZ Schoonhoven​
 • Ja

Tour de Oude Hollandse Waterlinie

Fiets, wandel, ren of skate langs de prachtige historie en natuur van de Oude Hollandse Waterlinie en verdien een unieke medaille!

Voor het voltooien van een etappe is een badge te verdienen. Deze badges passen op een medaille waarop het parcours, enkele landmarks en de logo’s van de jubilarissen te zien zijn. Wie de medaille compleet wil hebben, zal alle etappes moeten afleggen! Het evenement loopt van 13 april tot en met 31 oktober, zodat je zelf een tijdstip kunt kiezen waarop je de etappes willen lopen.

 • 13-04-2022 t/m 31-10-2022
 • de Oude Hollandse Waterlinie
 • Nee

Boekpresentatie Regenten en de Waterlinie

Donderdag 24 februari is de officiële presentatie van het boek ‘Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar-Hoe de Hollandse Waterlinie tot stand kwam’. Dit gebeurt in Restaurant Belvédère, Lekdijk West 4, 2871 MK Schoonhoven. Tijdens deze presentatie zal het eerste exemplaar van het boek worden uitgereikt aan de heer P. Paans, de nieuwe burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard.

Meer dan vijf jaar heeft Leen Ouweneel aan dit project gewerkt. In ‘Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar’ beschrijft Leen hoe de Waterlinie tot stand kwam en hoe de bestuurlijke elite in deze benarde omstandigheden optrad. Bij het maken van de verhalen in dit boek is getracht zo veel mogelijk de originele bronnen in diverse archieven en de publicaties van derden te raadplegen. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat tot nu toe niet of nauwelijks bekende voorvallen aan het licht gebracht konden worden.

Leen zal deze middag iets over dit zoekwerk vertellen en waarom hij aan deze enorme klus is begonnen.

Wij nodigen u van harte uit voor deze boekpresentatie. De presentatie vindt plaats omstreeks 15.00 uur, ontvangst vanaf 14.30 uur. RSVP naar info@historischeuitgavenschoonhoven.nl.

 • 24-02-2022
 • Schoonhoven
 • Restaurant Belvédère, Lekdijk West 4, 2871 MK Schoonhoven
 • Ja

De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie

Naast de vertrouwde wandel- en fietsafstanden is het ook mogelijk om deel te nemen aan ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’. Deze 80km-lange wandeltocht is een onderdeel van de Vierdaagse Alblasserwaard in 2022, waarin de Oude Hollandse Waterlinie centraal staat.

Deelnemers worden op vrijdag 27 mei vanaf Hoornaar per bus naar het Fort Waver-Amstel bij Nessersluis gebracht. Hier start de Kennedymars van 80 km die binnen 20 uur gelopen dient te worden.

De Oude Hollandse Waterlinie is het waard om bekeken en beleefd te worden, met als hoogtepunt Fort Wierickerschans. Met de pont bij Schoonhoven varen de deelnemers over naar de kleinste vestingstad van Nederland – Nieuwpoort. De finish is op zaterdag in Hoornaar op het terrein.

Programma

Het voorlopige programma van ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’ incl. tijden:

 • Aanvang programma vrijdag 27 mei om 18.00 (aanmelden startlocatie Hoornaar)
 • Vertrek bussen vanuit Hoornaar om 19.00u
 • Start wandeltocht vanaf Fort Waver-Amstel om 21.00 uur
 • Routeverloop Nessersluis / Vinkeveen / Wilnis / Kockengen / Kamerik / Woerden/ Fort Wierickerschans / Hekendorp / Koeneschans aan de Vlist / Schoonhoven / Nieuwpoort / Goudriaan / Hoornaar (de tocht heeft 9 rust- of verzorgingspunten)
 • Einde wandeltocht: zaterdag 28 mei 2022 om 17.00 uur

Bron: vierdaagsealblasserwaard.nl

 • 27-05-2022 t/m 28-05-2022
 • Nessersluis
 • Ja

Speel mee in een bijzondere musical!

Voor de jubileummusical Water en Vuur worden nog enkele ensemblespelers gezocht!

Vanwege het 350 jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gaat in september en oktober de musical Water en Vuur op tournee langs verschillende waterlinieplaatsen. Voor het script van Michiel van de Burgt schreef componist Florian van der Reijden prachtige, eigentijdse muziek.

Het verhaal:

De jonge prins Willem III leidt het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar van onervaren jongen uit in de redder die ons land nodig heeft.

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij een lokale meid. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.

Meer informatie:

De grote rollen zijn inmiddels ingevuld door talentvolle spelers. Voor kleinere rollen wordt nog gezocht naar enkele spelers die de musical cast willen versterken.

Kijk voor meer informatie op: www.musicalwaterenvuur.nl

Waterlinie-Wijnwandeling

Een unieke wandeling met hapjes en drankjes op 17 september! Doe mee met de Waterlinie Wijnwandeling! Een wandeling door Schoonhoven en Nieuwpoort met onderweg diverse stops bij een aantal horecagelegenheden. Tussendoor word je met een bootje naar de overkant van de Lek gebracht. Deelnemers: Eetcafé de Dam (Nieuwpoort), Het Arsenaal (Nieuwpoort), Brasserie Springer (Schoonhoven), Restaurant Belvedere (Schoonhoven), Rivero (Schoonhoven). Prijs: € 49,50 per persoon.

 • 17-09-2022 t/m 17-09-2022
 • Nieuwpoort en Schoonhoven
 • Diverse adressen
 • Nee

Historische en Nautische Markt

Een historische en nautische markt op 10 september inclusief verschillende historische schepen.

Zodra er meer informatie over dit evenement bekend is, melden wij dit hier. Hou de agenda in de gaten, hij wordt wekelijks aangevuld met nieuwe activiteiten en informatie.  

 • 10-09-2022
 • Nieuwpoort & Schoonhoven
 • Ja

Musical ‘Water en Vuur’

De nieuwe musical Water en Vuur speelt zich af tijdens het jaar 1672. Het jaar waarin ons land van vier kanten werd aangevallen.

Rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie volgen we verschillende personages die het Rampjaar ieder op hun eigen manier beleven.

Speeldata

DatumLocatie
9 september Gouda, Garenspinnerij
10 september Lopik, Het Zendstation
30 september Bodegraven, Evertshuis (Première)
1 oktober Bodegraven, Evertshuis
7 oktober Alphen aan den Rijn, Parkvilla
8 oktober Vianen, Theater Vianen
13 oktober Woerden, Theater ‘Het Klooster’
14 oktober Schoonhoven, Artho-theater
15 oktober Gorinchem, Theater Periscope
 • 09-09-2022 t/m 15-10-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja