Linie van Boven

Vanaf 29 september t/m 26 oktober 2023 staat de rondreizende expositie ‘Linie van Boven’ in de vesting Woerden. De expositie bestaat uit 24 luchtfoto’s van onderdelen van de Oude Hollandse Waterlinie, zoals vestingsteden, sluizen en schansen.

De beleving van onze omgeving is vanaf de grond volkomen anders dan vanuit de lucht. Het verrassende perspectief van bovenaf toont een uniek en door de mens ingericht landschap met veel water. Verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap worden vanaf hoogte goed zichtbaar. Je ziet dan hun bijzondere vormen en strategische ligging en ontdekt de diversiteit. De geometrische stervormen van 17de-eeuwse vestingsteden veranderden geleidelijk tot de bladvormige 19de-eeuwse forten. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders kan je je de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen. Je ziet de fijnmazige polderstructuur met dijken, kaden, vaarten en sloten waardoor ons land droog wordt gehouden en waarmee in tijden van oorlog de militaire inundaties werden gerealiseerd.

De rondreizende expositie Linie van Boven is ontwikkeld door Stichting Liniebreed Ondernemen met financiële steun van de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland.

Kinderen

Voor scholen of kinderen is tevens een leerzame kinderspeurtocht gemaakt met diverse vragen over de doeken. Deze is te downloaden op www.linievanboven.nl of tijdens openingstijden op te halen bij Gare Pompidou. Kids krijgen bij het inleveren van de speurtocht een leuk aandenken mee naar huis. Op de website lees je tevens meer informatie over hetgeen je op de doeken ziet.

 • 29-09-2023 t/m 26-10-2023
 • Woerden
 • Defensie-eiland, 3441 BV Woerden
 • Ja

Open Monumentendag 2023

Ontdek de wereld van erfgoed tijdens de 37ste editie van de Open Monumentendag op 9 en 10 september!

Tijdens dit onvergetelijke weekend openen duizenden monumenten, waaronder langs de Oude Hollandse Waterlinie, hun deuren GRATIS voor jou. Laat je betoveren door de verhalen en schoonheid die onze omgeving verrijken. 

Dit jaar vieren we niet alleen het rijke verleden van Nederlandse monumenten, maar ook ons ‘Levend Erfgoed’. De culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Deze vorm van erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee, dit is wat ons verbindt. 

Opening

Dit jaar start het spectaculairder dan ooit, met een grootschalige publieksopening op de vrijdag voor het weekend in Zwolle. Een spektakel met liveoptredens, een Maakmarkt vol immaterieel erfgoed en betoverende optredens in de monumenten van Zwolle.

Programma

Check de website van Open Monumentendag voor activiteiten en opengestelde monumenten bij jou in de buurt. 

 • 09-09-2023 t/m 10-09-2023
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Beklim de Petrustoren

Breng een bezoek aan de Petrustoren met een Gilde gids.

Durf jij het aan? Beklim de Petrustoren en ontdek het prachtige uitzicht over Woerden, met mooi weer zou je zelfs Utrecht kunnen zien! De gids vertelt je alles over geschiedenis van Woerden, de toren, de immense klokken en de schilderwerken van de stad. Met wie ga jij de toren beklimmen?

Praktische informatie

Tot en met 26 augustus: elke zaterdag om 14.00 en 15.00 uur, daarna op 9 en 23 september op dezelfde tijden. Kosten: € 3,00 vanaf 12 jaar.

 • 01-06-2023 t/m 23-09-2023
 • Woerden
 • Petrustoren - Kerkplein 5 b 3441 BG Woerden
 • Ja

Instapwandelingen met gids

Maak een stadswandeling met gids en leer Woerden op een bijzondere manier kennen!

Stichting Gilde Woerden neemt je elke zaterdag mee op een 1,5 uur durende stadswandeling door de stad. Je bekijkt en luistert naar spannende en boeiende verhalen over de mooiste bezienswaardigheden, straatjes, steegjes, historische pakhuizen en andere monumentale gebouwen in Woerden. Hierdoor kom je op bijzondere plekken waar je zelf niet snel zou komen. Bij de rijke geschiedenis van de stad komt de bijzondere rol van Woerden als verdedigingswerk in de Oude Hollandse Waterlinie uiteraard ook even aan bod. Elke zaterdag in de maanden juli en augustus staat er om 11:00 uur een gids voor je klaar bij VVV Woerden om je mee te nemen door de stad.

 • 01-07-2023 t/m 26-08-2023
 • Woerden
 • Emmakade 6A, 3441 AJ Woerden
 • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact