Weekend van het Verdedigingserfgoed

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie. Een gloednieuw evenement! Van Den Helder tot Maastricht is er van alles te zien en te doen: spannende excursies, ravotten in de natuur, museumbezoek en genieten van smaakvol eten en drinken.

Van Vestingvaart tot Bunkerbezoek

In diverse vestingsteden kan je mee met een vestingvaart of wandel je met een gids over de vestingwallen en bastions. Veel forten en bunkers herbergen boeiende musea. In het Nederlands Vestingmuseum Naarden bulderen de kanonnen op de schuttersdag. In het Zandvoorts Museum is de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ te zien. Op en rond het landgoed De Haere, even ten zuiden van Olst, zijn een groot aantal kazematten, bunkers en andere werken van de IJssellinie, waaronder een noodhospitaal, te bezichtigen. Of bezoek één van vijftig Koude Oorlog locaties zoals luchtwachttorens en schuilkelders. Ga mee met een excursie op Fort bij Spijkerboor, Fort Honswijk, Fort Everdingen of Fort Altena. Geniet daarna van koffie en taart of een heerlijke lunch op één van de vele fortterrassen.

 • 20-04-2024 t/m 21-04-2024
 • Door heel Nederland
 • Ja

Living Museum

Op zaterdag 27 januari, om 11.30 uur en 13.30 uur, wordt het Woerdense verleden in het Stadsmuseum tot leven gewekt. Drie markante personen vertellen hun verhaal alsof ze zo uit hun tijd in de onze zijn gestapt. Het zijn de vrouw van een stadstimmerman in de 17de eeuw, een bevlogen burgemeester rond 1900, en een gewoon soldaat in het leger van de zonnekoning Lodewijk XIV. Dit leger hield Woerden in 1672 bezet en heeft een sterke connectie met de Oude Hollandse Waterlinie. De verhalen worden verzorgd door storytellers van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging. In 2024 staat elk kwartaal een optreden met steeds wisselende personages op het programma.

Achtergrond informatie

Historische storytelling is een manier om personen en situaties uit het verleden tot leven te wekken. De verhalen zijn kort en krachtig. Alles wat wordt verteld, is gebaseerd op ware gebeurtenissen en historische gegevens. De ervaring leert dat het vertellen van verhalen in de ik-vorm een sterke methode is om historische gebeurtenissen door te geven. Na afloop van elk verhaal in Stadsmuseum Woerden is er gelegenheid om vragen te stellen aan de verteller.  

De SHHV heeft sinds enkele jaren een kleine maar actieve groep vrijwilligers die zich toelegt op het aanleren van de techniek van storytelling. Zij zetten dit in om de geschiedenis van Woerden en omgeving toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Het aantal ‘voorradige’ personages groeit gestaag.  

Living Museum is een manier om historische gebeurtenissen op een aantrekkelijke en interactieve manier te doen herleven. Het geeft een extra dimensie aan de exposities, waaronder de nieuwe vaste expositie Verhaal van Woerden bij Stadsmuseum Woerden. 

Programma

De optredens op zaterdag 27 januari zijn als volgt: 

 • De vrouw van Hugo Kotestein: 11.30 en 13.30 in de Gestelkamer 
 • Burgemeester Schalij: 11.50 en 13.50 in zijn voormalige werkkamer – de Vroedschapszaal 
 • Renée Boussard: 12.10 en 14.10 op de bovenverdieping in Verhaal van Woerden – de expo 

Voor bezoekers zijn er geen extra kosten aan verbonden. 

 • 27-01-2024
 • Woerden
 • Stadsmuseum Woerden - Kerkplein 6, 3441 BG Woerden
 • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Weet jij in welke vestingstad deze leuke huizen staan?

Foto @verbindendoorverbeelden

#oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie #waterlinies #rampjaar1672 #rampjaar #vestingstad #vestingsteden #vesting #waterlinieommetje #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #gracht #grachten #grachtenpand #hollandsewaterlinies #stedentrip #stadsfotografie #cityscape #cityscapes #cityphotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact