Tentoonstelling (on)peilbaar water

Acht hedendaagse kunstenaars hebben zich door water laten inspireren en maakten speciaal voor stadsmuseum Woerden een kunstwerk. 

De aanleiding voor deze tentoonstelling is het feestelijke jubileum in 2022 van 900 jaar waterbeheer in Nederland en 700 jaar Groot Waterschap Woerden. Ook herdenken we het rampjaar 1672 en het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie, nu 350 jaar geleden. De kunstenaars hebben zich gebogen over het thema water in het Groene Hart. Over de poging die de mens heeft gedaan om het water on controle te houden en er gebruik van te maken. Ook de geschiedenis wordt hierin meegenomen waar in wij als land het water leert te beheersen en erachter komen dat de totale waterbeheersing een onmogelijk plan is.

Bij deze tentoonstelling worden gratis instaprondleidingen georganiseerd op de 1e en 3e zondag van de maand en de 2e en 4e donderdag van de maand om 14.00 uur.

Praktische informatie:

Dinsdag – zaterdag geopend van 11:00 tot 17:00.
Zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

 • 20-10-2022 t/m 05-03-2023
 • Woerden
 • Stadsmuseum Woerden - Kerkplein 6, 3441 BG Woerden
 • Nee

Interview met componiste José Retra

De stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert in samenwerking met het Orkest van het Groene Hart een drietal concerten. Het orkest, onder leiding van dirigent Jim Benjamin Roodnat, speelt muziek met een relatie tot water, oorlog en strijd in het kader van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie.

Een van de partituren met de naam ‘1672’ is speciaal geschreven ter gelegenheid van dit jubileum. Een primeur dus op de komende concerten.

José Retra is de componiste en we vroegen haar hoe dat in zijn werk gaat, zo’n stuk schrijven.

‘Ik woon in vestingstad Woeden en ben bekend met het fenomeen ‘waterlinie’. Toen ik de vraag kreeg of ik voor de uitvoeringen in 2022 een stuk wilde schrijven over het Rampjaar 1672 en de slag om Woerden was ik direct enthousiast. Voor mij stond wel voorop om het ‘in de noten van nu’ te schrijven, dus met muziek van deze tijd de gebeurtenissen van eeuwen geleden weergeven. Ik heb me verdiept in het Rampjaar 1672/1673 en al die indrukken en elementen heb ik laten broeien waaruit vervolgens iets is gaan ontstaan. Daarbij moest het stuk ook combineren met en passen bij het orkest. Ik wilde de orkestleden en straks het luisterend publiek in het avontuur meetrekken, in het drama ‘er staat iets te gebeuren’, de spanning, het oprukken van de Fransen. Het was zoeken naar een melodie, en thema’s waarin dat allemaal is te herkennen.’

José gebruikt in ‘1672’ speeltechnieken waar de orkestleden even aan moesten wennen. Zo wordt de strijkstok omgedraaid en tikt de violist daarmee op de snaren. Dan ontstaan er interessante klanken die wat metalig aandoen. Andere violen gebruiken weer pizzicato (tokkelen met de vinger) en samen met de tonen van de snaredrum voel je de dreiging en de tragiek die in de lucht hangt. Het schrijnt en schuurt hier en daar in het werk. Ze verklapt vast dat het stuk niet eindigt met veel bombarie en een climax maar juist heel klein, omdat het land tijdens de bezetting flink heeft geleden en na de terugtocht van de vijand in een erbarmelijke staat achterbleef.

Een modern stuk dus. Wat zal het publiek daar van vinden?

‘Het blijft heel begrijpbaar’, legt José uit. ‘De klassieke muziekstukken van Händel en Bach zullen bij het publiek wat vertrouwder overkomen en ja, ‘1672’ is zeker complex maar tegelijkertijd ook heel toegankelijk omdat je weet waar het over gaat. Ik had een heel ‘publiekspleasing’, meer commercieel stuk kunnen componeren maar dat zou een gemiste kans zijn en doe je alles en iedereen te kort. Het is immers 2022 dus ik schrijf hedendaagse muziek waarin veel mogelijk is.’

De reacties van de orkestleden zijn in ieder geval heel enthousiast zagen we onlangs op een repetitie en zeker is dat het publiek dat enthousiasme straks zal delen.

De concerten vinden plaats op:

19 november in Woerden in de Kruiskerk, Mesdagplein 4, 3443 CD Woerden. Aanvang 20.00 uur.

3 december in Alphen aan de Rijn in de Adventkerk, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan de Rijn. Aanvang 20.00 uur.

Het concert in Gorinchem op 26 november gaat niet door!

Kaarten bestellen? Stuur een mail aan contact@ohwl.nl

Meer informatie over de Rampjaarconcerten vind je hier https://oudehollandsewaterlinie.nl/nieuws/rampjaar-concerten/

Klassieke concerten

Stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert op 10 september drie bijzondere klassieke concerten op sfeervolle locaties. De concerten worden uitgevoerd door het barok-ensemble ‘Camerata Capelle’ onder leiding van Boudewijn Bruil. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie, verteld door Wouter van de Waterlinie, een rol van theatermaker Michiel van de Burgt.

Het ensemble speelt de volgende stukken:

Marc Antoine Charpentier – Preludium uit Te Deum

Handel – Hoboconcert nr 3 in g mineur

Henry Eccles – Largo uit de sonate nummer 11 in g mineur voor contrabas en continuo

Hellendaal  – Concerto Grosso op. 3 No. 2 in D mineur nr. 2 (10 min)

Marcello – Hoboconcert

Locaties

–  Wilibrordkerk, Nederhorst den Berg: 13.30 tot 14.30 uur.

Kerk aan Zee, Muiderberg: 16.00 tot 17.00 uur.

Klik op de locaties hieronder voor het adres!

De toegang is gratis!

 • 10-09-2022
 • Nederhorst den Berg en Muiderberg
 • Diverse adressen
 • Ja

Vestingstedenroute Utrecht

Op zaterdag 11 juni zal het Lions Classic Car Event plaatsvinden in IJsselstein. Het evenement staat dit jaar in het teken van het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie. Tijdens het evenement zal de nieuwe vestingstedenroute Utrecht officieel worden geopend!

De vestingstedenroute Utrecht is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV), de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub (KNAC) en stichting Oude Hollandse Waterlinie. Deelnemers aan de tocht ontdekken de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie vanuit het oogpunt van de Franse vijand. De route bestaat uit twee etappes. De eerste etappe brengt u van IJsselstein naar Jaarsveld, Ameide, Oudewater, Montfoort en Woerden. De tweede etappe start in Woerden en gaat via Kamerik, Breukelen en Nieuwersluis naar Slot Zuylen. Voor geïnteresseerden is een speciaal routeboekje met historische informatie beschikbaar via https://vestingstedenroute.nl/utrecht

Het programma van het Classic Car Event is als volgt: Vanaf 9 uur verzamelen de klassieke auto’s zich in de binnenstad van IJsselstein. Rond het middaguur vertrekken de auto’s voor een rondrit langs een deel van de Vestingsteden-route. De rondrit eindigt bij de meubelfabriek van Schilte in IJsselstein, waar de auto’s rond een uur of drie worden verwacht.

 • 11-06-2022 t/m 11-06-2022
 • IJsselstein, Woerden, Slot Zuylen
 • Parkeerplaats Tamara, Utrechtsestraat 10, 3401 CV IJsselstein
 • Nee

Rampjaar ANNO NU – Opera

Begin april waren in vrijwel alle Europese landen strikte maatregelen genomen. Samenscholingsverboden, zelfs voor kleine groepen van drie tot vijf personen, uitgaansverboden of tenminste strikte adviezen zo mogelijk thuis te blijven en thuis te werken, sluiting van alle niet-noodzakelijke winkels en politiecontroles. In sommige landen werd een avondklok ingesteld. Wereldwijd werden soortgelijke maatregelen door vele regeringen overgenomen, afhankelijk van de plaatselijke situatie. En het is ook niet voorbij. In de hele wereld is “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos”.

In het Rampjaar 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van verschillende kanten aangevallen. Door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. In 1672 stond met het leger van Engeland, Frankrijk en de bisdommen Keulen en Münster het grootste leger aan de Nederlandse grenzen sinds de tijd van de Romeinen. Op 12 juni 1672 trokken de Fransen de grens van de Republiek over. Al snel versloegen de Fransen het zwakke leger van de Republiek. De Hollandse Waterlinie leek uitkomst te bieden, maar op 27 en 28 december 1672 slaagde het Franse leger erin om met troepen gedeeltelijk het ijs over te steken. Het Rampjaar 1672 had grote gevolgen voor de Republiek. De strijd duurde in totaal ongeveer zeventien maanden. Het leidde onder meer tot de sluiting van banken, winkels, rechtbanken, scholen en schouwburgen.

Rampjaar ANNO NU

Deze twee zeer zware periodes, en hun overeenkomsten, zijn de inspiratie voor het muziektheater voorstelling “Rampjaar ANNO NU”: 1672 en 2020 worden samen één verhaal van een “annus terribilis”: een Rampjaar, anno nu.

Zoals gebruikelijk in muziektheater, wordt het verhaal aangevuld en verrijkt met een muzikaal repertoire. Een gevarieerd, eclectisch repertoire, symbolisch voor de twee historische momenten, zo ver uit elkaar, maar zo vergelijkbaar. Dus aan de ene kant: prachtige barok-melodieën in het Frans gezongen (o.a Rameau, Lully). Aan de andere kant: muziek van deze tijd, in het Nederlands gezongen (o.a. Herman van Veen, Blof, Toon Hermans).

 • 11-06-2022
 • Woerden
 • Opstandingskerk, Wilhelminaweg 8, Woerden
 • Ja

Tour de Oude Hollandse Waterlinie

Tour de Oude Hollandse Waterlinie is een groot succes. Daarom wordt het verlengt tot en met het einde van het jaar!

Fiets, wandel, ren of skate langs de prachtige historie en natuur van de Oude Hollandse Waterlinie en verdien een unieke medaille!

Met het voltooien van een etappe is een badge te verdienen. Deze badges passen op een medaille waarop het parcours, enkele landmarks en de logo’s van de jubilarissen te zien zijn. Wie de medaille compleet wil hebben, zal alle etappes moeten afleggen! Het evenement loopt van 13 april tot 1 januari, zodat je zelf een tijdstip kunt kiezen waarop je de etappes willen lopen.

 • 13-04-2022 t/m 31-12-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Nee

De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie

Naast de vertrouwde wandel- en fietsafstanden is het ook mogelijk om deel te nemen aan ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’. Deze 80km-lange wandeltocht is een onderdeel van de Vierdaagse Alblasserwaard in 2022, waarin de Oude Hollandse Waterlinie centraal staat.

Deelnemers worden op vrijdag 27 mei vanaf Hoornaar per bus naar het Fort Waver-Amstel bij Nessersluis gebracht. Hier start de Kennedymars van 80 km die binnen 20 uur gelopen dient te worden.

De Oude Hollandse Waterlinie is het waard om bekeken en beleefd te worden, met als hoogtepunt Fort Wierickerschans. Met de pont bij Schoonhoven varen de deelnemers over naar de kleinste vestingstad van Nederland – Nieuwpoort. De finish is op zaterdag in Hoornaar op het terrein.

Programma

Het voorlopige programma van ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’ incl. tijden:

 • Aanvang programma vrijdag 27 mei om 18.00 (aanmelden startlocatie Hoornaar)
 • Vertrek bussen vanuit Hoornaar om 19.00u
 • Start wandeltocht vanaf Fort Waver-Amstel om 21.00 uur
 • Routeverloop Nessersluis / Vinkeveen / Wilnis / Kockengen / Kamerik / Woerden/ Fort Wierickerschans / Hekendorp / Koeneschans aan de Vlist / Schoonhoven / Nieuwpoort / Goudriaan / Hoornaar (de tocht heeft 9 rust- of verzorgingspunten)
 • Einde wandeltocht: zaterdag 28 mei 2022 om 17.00 uur

Bron: vierdaagsealblasserwaard.nl

 • 27-05-2022 t/m 28-05-2022
 • Nessersluis
 • Ja

Speel mee in een bijzondere musical!

Voor de jubileummusical Water en Vuur worden nog enkele ensemblespelers gezocht!

Vanwege het 350 jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gaat in september en oktober de musical Water en Vuur op tournee langs verschillende waterlinieplaatsen. Voor het script van Michiel van de Burgt schreef componist Florian van der Reijden prachtige, eigentijdse muziek.

Het verhaal:

De jonge prins Willem III leidt het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar van onervaren jongen uit in de redder die ons land nodig heeft.

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij een lokale meid. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.

Meer informatie:

De grote rollen zijn inmiddels ingevuld door talentvolle spelers. Voor kleinere rollen wordt nog gezocht naar enkele spelers die de musical cast willen versterken.

Kijk voor meer informatie op: www.musicalwaterenvuur.nl

Musical ‘Water en Vuur’

De nieuwe musical Water en Vuur speelt zich af tijdens het jaar 1672. Het jaar waarin ons land van vier kanten werd aangevallen.

HET VERHAAL

De musical Water en Vuur speelt zich af tijdens het jaar 1672. Het jaar waarin ons land van vier kanten werd aangevallen. Rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie volgen we verschillende personages die het Rampjaar ieder op hun eigen manier beleven.

De jonge prins Willem III leidt het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar van onervaren jongen uit in de redder die ons land nodig heeft.

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij een lokale meid. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.

Speeldata

DatumLocatie
9 september Gouda, Garenspinnerij
30 september Bodegraven, Evertshuis (Première)
1 oktober Bodegraven, Evertshuis
7 oktober Alphen aan den Rijn, Parkvilla
8 oktober Vianen, Theater Vianen
13 oktober Woerden, Theater ‘Het Klooster’
14 oktober Schoonhoven, Artho-theater
15 oktober Gorinchem, Theater Periscope
 • 09-09-2022 t/m 15-10-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Woerdense Havendagen

Naast 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie heeft Woerden 650 jaar stadsrechten. Ook dit wordt een feest voor iedereen! Er zijn activiteiten gedurende het hele jaar, waaronder op 9, 10 & 11  juni de Woerdense Havendagen, het prachtige nautische spektakel dat u niet wilt missen. Het bestuur van stichting Havendagen Woerden is alweer volop in voorbereiding. Achter de schermen zijn ze stiekem al maanden bezig om ook in 2022 de Woerdense Havendagen voor jong en oud weer tot een gigantisch succes te maken. Meer informatie en het programma zijn te vinden op de website van de Woerdense Havendagen.

 

 • 09-06-2022 t/m 11-06-2022
 • Woerden
 • Ja

Oude Hollandse Waterlinie Fietstour

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie.

Op 29 mei 2022 wordt daarom een prachtig fietsevenement georganiseerd langs bezienswaardigheden van de Oude Hollandse Waterlinie waarbij je veel te weten kunt komen over de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Je kunt kiezen uit routes van 35 en 60 km vanuit Gorinchem of Gouda.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Dit geldt voor Gouda en Gorinchem.

09.00 – 10.00 uur Start 60 km route
10.00 – 11.00 uur Start 35 km route
13.00 – 17.00 uur Muziek en sfeervolle ontvangst na de finish
17.00 uur Einde van het programma

TIP: vergeet niet je laatste stempel te laten zetten en je medaille op te halen. Die is natuurlijk welverdiend!

 • 29-05-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Woerden 650 jaar

Woerden is 650 jaar stad en dat gaan ze uitbundig vieren!

Woerden wordt een echte feeststad. Op 12 maart 1372 kreeg Woerden stadsrechten. Daarom trappen ze op zaterdag hun feestjaar af met een openingsfeest. Kom dus naar de prachtige stad en laat je verrassen!

Naast alle feestelijke activiteiten zijn de winkels zijn open, staat de markt voor iedereen klaar en staat de horeca weer te popelen om je te ontvangen. Zaterdag 12 maart wordt een ouderwets gezellige dag en nacht, voor jong en oud!

 • 12-03-2022
 • Woerden
 • Ja

Rampjaarconcerten

In samenwerking met het Orkest van het Groene Hart organiseert de Stichting Oude Hollandse Waterlinie in het najaar een reeks van 3 concerten die geheel in het teken van het jubileum van de linie staan.

Het orkest bestaat uit meer dan 30 leden en wordt aangevuld met enthousiaste professionals. Zij spelen muziek met een relatie tot water, oorlog en strijd.

LET OP:

Het concert in Gorinchem op 26 november gaat niet door!

De concerten vinden plaats op:

19 november in Woerden in de Kruiskerk, Mesdagplein 4, 3443 CD Woerden. Aanvang 20.00 uur.

3 december in Alphen aan de Rijn in de Adventkerk, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan de Rijn. Aanvang 20.00 uur.

Wil je meer weten over de muzikale invulling van de avonden? Kijk dan op https://oudehollandsewaterlinie.nl/nieuws/rampjaar-concerten/

Adressen kun je vinden door op de locatie te drukken op de kaart hieronder, of door op de bovenstaande button te klikken.

 • 19-11-2022 t/m 03-12-2022
 • Verschillende locaties
 • Ja