Klassieke concerten

Stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert op 10 september drie bijzondere klassieke concerten op sfeervolle locaties. De concerten worden uitgevoerd door het barok-ensemble ‘Camerata Capelle’ onder leiding van Boudewijn Bruil. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie, verteld door Wouter van de Waterlinie, een rol van theatermaker Michiel van de Burgt.

De concerten zullen plaatvinden op de volgende locaties:

– Woerden, Petruskerk: 11.00 tot 12.00 uur.

– Lopik, Het Zendstation: 13.30 tot 14.30 uur.

– Muiderberg, Kerk aan Zee: 16.00 tot 17.00 uur.

De toegang is gratis!

 • 10-09-2022 t/m 10-09-2022
 • Woerden, Lopik en Muiderberg
 • Diverse adressen.
 • Ja

Vestingstedenroute Utrecht

Op zaterdag 11 juni zal het Lions Classic Car Event plaatsvinden in IJsselstein. Het evenement staat dit jaar in het teken van het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie. Tijdens het evenement zal de nieuwe vestingstedenroute Utrecht officieel worden geopend!

De vestingstedenroute Utrecht is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV), de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub (KNAC) en stichting Oude Hollandse Waterlinie. Deelnemers aan de tocht ontdekken de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie vanuit het oogpunt van de Franse vijand. De route bestaat uit twee etappes. De eerste etappe brengt u van IJsselstein naar Jaarsveld, Ameide, Oudewater, Montfoort en Woerden. De tweede etappe start in Woerden en gaat via Kamerik, Breukelen en Nieuwersluis naar Slot Zuylen. Voor geïnteresseerden is een speciaal routeboekje met historische informatie beschikbaar via https://vestingstedenroute.nl/utrecht

Het programma van het Classic Car Event is als volgt: Vanaf 9 uur verzamelen de klassieke auto’s zich in de binnenstad van IJsselstein. Rond het middaguur vertrekken de auto’s voor een rondrit langs een deel van de Vestingsteden-route. De rondrit eindigt bij de meubelfabriek van Schilte in IJsselstein, waar de auto’s rond een uur of drie worden verwacht.

 • 11-06-2022 t/m 11-06-2022
 • IJsselstein, Woerden, Slot Zuylen
 • Parkeerplaats Tamara, Utrechtsestraat 10, 3401 CV IJsselstein
 • Nee

Rampjaar ANNO NU – Opera

Begin april waren in vrijwel alle Europese landen strikte maatregelen genomen. Samenscholingsverboden, zelfs voor kleine groepen van drie tot vijf personen, uitgaansverboden of tenminste strikte adviezen zo mogelijk thuis te blijven en thuis te werken, sluiting van alle niet-noodzakelijke winkels en politiecontroles. In sommige landen werd een avondklok ingesteld. Wereldwijd werden soortgelijke maatregelen door vele regeringen overgenomen, afhankelijk van de plaatselijke situatie. En het is ook niet voorbij. In de hele wereld is “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos”.

In het Rampjaar 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van verschillende kanten aangevallen. Door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. In 1672 stond met het leger van Engeland, Frankrijk en de bisdommen Keulen en Münster het grootste leger aan de Nederlandse grenzen sinds de tijd van de Romeinen. Op 12 juni 1672 trokken de Fransen de grens van de Republiek over. Al snel versloegen de Fransen het zwakke leger van de Republiek. De Hollandse Waterlinie leek uitkomst te bieden, maar op 27 en 28 december 1672 slaagde het Franse leger erin om met troepen gedeeltelijk het ijs over te steken. Het Rampjaar 1672 had grote gevolgen voor de Republiek. De strijd duurde in totaal ongeveer zeventien maanden. Het leidde onder meer tot de sluiting van banken, winkels, rechtbanken, scholen en schouwburgen.

Rampjaar ANNO NU

Deze twee zeer zware periodes, en hun overeenkomsten, zijn de inspiratie voor het muziektheater voorstelling “Rampjaar ANNO NU”: 1672 en 2020 worden samen één verhaal van een “annus terribilis”: een Rampjaar, anno nu.

Zoals gebruikelijk in muziektheater, wordt het verhaal aangevuld en verrijkt met een muzikaal repertoire. Een gevarieerd, eclectisch repertoire, symbolisch voor de twee historische momenten, zo ver uit elkaar, maar zo vergelijkbaar. Dus aan de ene kant: prachtige barok-melodieën in het Frans gezongen (o.a Rameau, Lully). Aan de andere kant: muziek van deze tijd, in het Nederlands gezongen (o.a. Herman van Veen, Blof, Toon Hermans).

 • 11-06-2022
 • Woerden
 • Opstandingskerk, Wilhelminaweg 8, Woerden
 • Ja

Tour de Oude Hollandse Waterlinie

Fiets, wandel, ren of skate langs de prachtige historie en natuur van de Oude Hollandse Waterlinie en verdien een unieke medaille!

Voor het voltooien van een etappe is een badge te verdienen. Deze badges passen op een medaille waarop het parcours, enkele landmarks en de logo’s van de jubilarissen te zien zijn. Wie de medaille compleet wil hebben, zal alle etappes moeten afleggen! Het evenement loopt van 13 april tot en met 31 oktober, zodat je zelf een tijdstip kunt kiezen waarop je de etappes willen lopen.

 • 13-04-2022 t/m 31-10-2022
 • de Oude Hollandse Waterlinie
 • Nee

De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie

Naast de vertrouwde wandel- en fietsafstanden is het ook mogelijk om deel te nemen aan ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’. Deze 80km-lange wandeltocht is een onderdeel van de Vierdaagse Alblasserwaard in 2022, waarin de Oude Hollandse Waterlinie centraal staat.

Deelnemers worden op vrijdag 27 mei vanaf Hoornaar per bus naar het Fort Waver-Amstel bij Nessersluis gebracht. Hier start de Kennedymars van 80 km die binnen 20 uur gelopen dient te worden.

De Oude Hollandse Waterlinie is het waard om bekeken en beleefd te worden, met als hoogtepunt Fort Wierickerschans. Met de pont bij Schoonhoven varen de deelnemers over naar de kleinste vestingstad van Nederland – Nieuwpoort. De finish is op zaterdag in Hoornaar op het terrein.

Programma

Het voorlopige programma van ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’ incl. tijden:

 • Aanvang programma vrijdag 27 mei om 18.00 (aanmelden startlocatie Hoornaar)
 • Vertrek bussen vanuit Hoornaar om 19.00u
 • Start wandeltocht vanaf Fort Waver-Amstel om 21.00 uur
 • Routeverloop Nessersluis / Vinkeveen / Wilnis / Kockengen / Kamerik / Woerden/ Fort Wierickerschans / Hekendorp / Koeneschans aan de Vlist / Schoonhoven / Nieuwpoort / Goudriaan / Hoornaar (de tocht heeft 9 rust- of verzorgingspunten)
 • Einde wandeltocht: zaterdag 28 mei 2022 om 17.00 uur

Bron: vierdaagsealblasserwaard.nl

 • 27-05-2022 t/m 28-05-2022
 • Nessersluis
 • Ja

Speel mee in een bijzondere musical!

Voor de jubileummusical Water en Vuur worden nog enkele ensemblespelers gezocht!

Vanwege het 350 jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gaat in september en oktober de musical Water en Vuur op tournee langs verschillende waterlinieplaatsen. Voor het script van Michiel van de Burgt schreef componist Florian van der Reijden prachtige, eigentijdse muziek.

Het verhaal:

De jonge prins Willem III leidt het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar van onervaren jongen uit in de redder die ons land nodig heeft.

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij een lokale meid. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.

Meer informatie:

De grote rollen zijn inmiddels ingevuld door talentvolle spelers. Voor kleinere rollen wordt nog gezocht naar enkele spelers die de musical cast willen versterken.

Kijk voor meer informatie op: www.musicalwaterenvuur.nl

Musical ‘Water en Vuur’

De nieuwe musical Water en Vuur speelt zich af tijdens het jaar 1672. Het jaar waarin ons land van vier kanten werd aangevallen.

Rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie volgen we verschillende personages die het Rampjaar ieder op hun eigen manier beleven.

Speeldata

DatumLocatie
9 september Gouda, Garenspinnerij
10 september Lopik, Het Zendstation
30 september Bodegraven, Evertshuis (Première)
1 oktober Bodegraven, Evertshuis
7 oktober Alphen aan den Rijn, Parkvilla
8 oktober Vianen, Theater Vianen
13 oktober Woerden, Theater ‘Het Klooster’
14 oktober Schoonhoven, Artho-theater
15 oktober Gorinchem, Theater Periscope
 • 09-09-2022 t/m 15-10-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Woerdense Havendagen

Naast 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie heeft Woerden 650 jaar stadsrechten. Ook dit wordt een feest voor iedereen! Er zijn activiteiten gedurende het hele jaar, waaronder op 9, 10 & 11  juni de Woerdense Havendagen, het prachtige nautische spektakel dat u niet wilt missen. Het bestuur van stichting Havendagen Woerden is alweer volop in voorbereiding. Achter de schermen zijn ze stiekem al maanden bezig om ook in 2022 de Woerdense Havendagen voor jong en oud weer tot een gigantisch succes te maken. Meer informatie en het programma zijn te vinden op de website van de Woerdense Havendagen.

 

 • 09-06-2022 t/m 11-06-2022
 • Woerden
 • Ja

Oude Hollandse Waterlinie Fietstour

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie.

Op 29 mei 2022 wordt daarom een prachtig fietsevenement georganiseerd langs bezienswaardigheden van de Oude Hollandse Waterlinie waarbij je veel te weten kunt komen over de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Je kunt kiezen uit routes van 35 en 60 km vanuit Gorinchem of Gouda.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Dit geldt voor Gouda en Gorinchem.

09.00 – 10.00 uur Start 60 km route
10.00 – 11.00 uur Start 35 km route
13.00 – 17.00 uur Muziek en sfeervolle ontvangst na de finish
17.00 uur Einde van het programma

TIP: vergeet niet je laatste stempel te laten zetten en je medaille op te halen. Die is natuurlijk welverdiend!

 • 29-05-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Woerden 650 jaar

Woerden is 650 jaar stad en dat gaan ze uitbundig vieren!

Woerden wordt een echte feeststad. Op 12 maart 1372 kreeg Woerden stadsrechten. Daarom trappen ze op zaterdag hun feestjaar af met een openingsfeest. Kom dus naar de prachtige stad en laat je verrassen!

Naast alle feestelijke activiteiten zijn de winkels zijn open, staat de markt voor iedereen klaar en staat de horeca weer te popelen om je te ontvangen. Zaterdag 12 maart wordt een ouderwets gezellige dag en nacht, voor jong en oud!

 • 12-03-2022
 • Woerden
 • Ja

Rampjaarconcerten

Zodra er meer informatie over dit evenement bekend is, melden wij dit hier. Hou de agenda in de gaten, hij wordt wekelijks aangevuld met nieuwe activiteiten en informatie.  

Datums
19 november 2022
26 november 2022
3 december 2022

 • 19-11-2022 t/m 03-12-2022
 • Woerden
 • Ja