Gouda bij Kaarslicht

Dit jaar is het op vrijdag 16 december alweer de 67e editie van Gouda bij Kaarslicht. Ze hebben hard gewerkt om het programma voor de dag en de ceremonie samen te stellen.


Het is weer een mooi en uitgebreid programma geworden. Vanaf 14.00 start in alle 24 locaties het programma, waaronder natuurlijk ook het openingsconcert in de Goudse Schouwburg. Het openingsconcert wordt verzorgd door het Kongbergs Byorkester o.l.v Kjersti Søli en Tomas Carstensen, samen met Stads Harmonie “de Pionier” onder leiding van Dick Verhoef.


Nieuw dit jaar zijn de diverse buitenpodia, waaronder Podium Peperstraat. Podium Peperstraat is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van ruim 30 bewoners van de Peperstraat en Westhaven met de organisatie van Gouda bij Kaarslicht.

Foto: Astrid den Haan

 • 16-12-2022
 • Gouda
 • Verschillende locaties
 • Ja

Historisch Gouda Wandeling

De perfecte stadswandeling om kennis te maken met de stad Gouda en zijn roemrijke verleden.

In 2022 viert Gouda het feit dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg van graaf Floris V. Een bezoek aan Gouda is in dit herdenkingsjaar zeer de moeite waard.

Het prachtige Stadhuis van Gouda is wereldberoemd. Tot op de dag van vandaag vormt het monument het hart van de stad. Maar Gouda heeft meer te bieden! De historische binnenstad van Gouda telt ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en ook oude grachtjes zijn nog volop aanwezig.

De Wandeling

Tijdens deze algemeen-historische stadswandeling maakt u op toegankelijke wijze kennis met de mooiste en belangrijkste gebouwen van de stad en hoort u de spannendste verhalen uit het Goudse verleden. Een gids leidt u langs bekende monumenten als de Kaaswaag en de Sint-Janskerk, maar ook langs de minder bekende, maar zeker niet minder interessante, overblijfselen van bijvoorbeeld de vele kloosters en kapellen die de stad heeft geteld.

Uiteraard zal ook worden stilgestaan bij beroemde Goudse producten als kaas, pijpen, plateel en stroopwafels.

Boek de stadswandeling Historisch Gouda, de perfecte stadswandeling om kennis te maken met de stad Gouda.

 • 24-11-2022 t/m 31-12-2023
 • Gouda
 • Ja

Expositie Gouds Water

Gouda speelde 350 jaar geleden een belangrijke rol in het tegenhouden van de Franse troepen van Lodewijk XIV. Door deze inzet kon Den Haag niet veroverd kon worden. Dat kwam door de functie van Gouda als waterstad, het waren de Goudse sluizen die het water leverden voor de inundaties (het onder water zetten van gronden) in de Oude Hollandse Waterlinie. Deze historische gebeurtenis wordt uitgebeeld in een opvallende tentoonstelling ‘Gouds Water’ in de Agnietenkapel in Gouda.

Dagelijks geopend in de periode 10 juni tot en met 31 juli van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

 • 10-06-2022 t/m 31-07-2022
 • Gouda
 • Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100, 2801 GR Gouda
 • Ja

De Goudse Singelloop

Op zaterdag 10 september en zondag 11 september wordt voor de 33ste keer de Goudse Singelloop georganiseerd. Met een sfeervolle start op de markt bij het prachtige stadhuis, de bekende Kattensingel, Nieuwe Haven en hardlopen door de gezellige drukte langs het parcours met supporters, dat is de Goudse Singelloop!

 • 11-04-2022 t/m 10-09-2022
 • Gouda
 • Ja

Kinderwandeling Gouda

Een leuke interactieve kinderwandeling voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Volwassen begeleiders mogen mee maar . . . alleen als de kinderen dat goed vinden!

We nemen je mee naar leuke en interessante plekjes in Gouda.
Onderweg krijg je verschillende opdrachtjes. Wie lost uiteindelijk de puzzel op? En wie vindt het geheime woord? Na afloop krijgt elk kind een diploma, want je bent dan een soort ‘junior-Goudoloog’ geworden: dat is iemand die veel weet van Gouda.

Deelnemers: Maximaal 20 personen per gids. (totaal 40 personen maximaal)
Doelgroep: kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs (groepen 6 t/m 8)
Kosten: € 2,50 per kind. Deze keer zijn de volwassenen gratis.
Start: 14:00 uur voor de Goudse Waag op de Markt.
Duur: de wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Reserveren: Deelname is alleen mogelijk door inschrijving tenminste 1 dag van tevoren via onze website. Bij de boeking s.v.p. de naam van de kinderen vermelden bij ‘opmerkingen’ Volwassen begeleiders

LET OP: De wandeling is bestemd voor de kinderen. Dus graag inschrijven met zo min mogelijk begeleiders.

Bij de inschrijving voor deze wandeling tellen leerlingen van de bovenbouw van de basisschool als kinderen, ook al geeft het scherm aan dat het kindertarief geldt voor de leeftijdsgroep 2 tot 12 jaar.

 • 15-10-2022
 • Gouda
 • voor de Waag op de Markt
 • Ja

Stadswandeling Historisch Gouda

Deze stadswandeling door historisch Gouda laat u kennismaken met de mooiste en belangrijkste gebouwen van de stad.

Tijdens de stadwandeling hoort u van onze gidsen de spannendste verhalen uit het Goudse verleden. Een gids leidt u langs bekende monumenten zoals de Kaaswaag, Sint-Janskerk en het oude Stadhuis. Ook minder bekende, maar zeker niet minder interessante plekken, zoals overblijfselen van bijvoorbeeld de vele middeleeuwse kloosters en kapellen komen aan bod. Wij leiden u langs leuke en soms verborgen plekjes waar zelfs de meeste Gouwenaren nog nooit zijn geweest.

 • 24-09-2022
 • Gouda
 • voor de Waag op de Markt
 • Ja

Waterwandeling langs de Grachten in Gouda

De geschiedenis van Gouda is onlosmakelijk met het water van de Hollandse IJssel en de Gouwe verbonden. Deze rivieren maakten de stad rijk, maar zorgden soms ook voor problemen. Tijdens deze waterwandeling leert u aan de hand van sluizen en grachten alles over Gouda’s bijzondere waterverleden. Ook maakt u kennis met de gevolgen van klimaatverandering en bodemdaling voor de stad en de omgeving.

Onder leiding van een gids verlaat u de bekende wegen en komt u op unieke plekken met bijzondere verhalen. Een rondleiding langs de Donkere Sluis, de Museumhaven, het Tolhuis en het Houtmansplantsoen laat u zien dat Gouda naast het Stadhuis en de Sint-Janskerk nog veel meer te bieden heeft.

 • 30-07-2022
 • Gouda
 • bij de Waag op de Markt
 • Ja

Stadswandelingen 750 jaar Gouda

Verschillende gave wandelingen door Gouda heen! Natuurlijk komen de highlights van Gouda, zoals het prachtige Stadhuis en de Sint-Janskerk, aan bod… maar Gouda heeft meer te bieden! De historische binnenstad van Gouda telt ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en ook oude grachtjes zijn nog volop aanwezig. Alle wandelingen starten voor de Waag op de Markt om 14:00. Ze duren ongeveer 1,5 uur en kosten €4,- p.p. bij online voorinschrijving of € 5,- op de dag zelf. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee!

Elke woensdag van 1 juni t/m 31 augustus wordt er op het prachtige plein in het hart van Gouda, rondom het middeleeuwse stadhuis, een markt georganiseerd voor antiek, curiosa en brocante.  Houdt u van antiek, vintage of retro spullen? Dan is een bezoek zeker de moeite waard.

Elke donderdag van 14 april t/m 15 september kunt u genieten van het aloude verhandelen van kaas op de markt van Gouda. De boer en de handelaar strijden om de laatste cent en de kaasbrikken rijden intussen druk in de rondte om de kaas te laten wegen in de waag.

Elke zaterdag van 4 juni t/m 10 september kunt u deelnemen aan een fantastische wandeling van anderhalf uur langs de mooiste plekjes van de stad. De zaterdagen zijn extra aantrekkelijk door de levendige warenmarkt rondom het prachtige stadhuis!

 • 14-04-2022 t/m 15-09-2022
 • Gouda
 • voor de Waag op de Markt
 • Ja

Tour de Oude Hollandse Waterlinie

Tour de Oude Hollandse Waterlinie is een groot succes. Daarom wordt het verlengt tot en met het einde van het jaar!

Fiets, wandel, ren of skate langs de prachtige historie en natuur van de Oude Hollandse Waterlinie en verdien een unieke medaille!

Met het voltooien van een etappe is een badge te verdienen. Deze badges passen op een medaille waarop het parcours, enkele landmarks en de logo’s van de jubilarissen te zien zijn. Wie de medaille compleet wil hebben, zal alle etappes moeten afleggen! Het evenement loopt van 13 april tot 1 januari, zodat je zelf een tijdstip kunt kiezen waarop je de etappes willen lopen.

 • 13-04-2022 t/m 31-12-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Nee

Speel mee in een bijzondere musical!

Voor de jubileummusical Water en Vuur worden nog enkele ensemblespelers gezocht!

Vanwege het 350 jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gaat in september en oktober de musical Water en Vuur op tournee langs verschillende waterlinieplaatsen. Voor het script van Michiel van de Burgt schreef componist Florian van der Reijden prachtige, eigentijdse muziek.

Het verhaal:

De jonge prins Willem III leidt het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar van onervaren jongen uit in de redder die ons land nodig heeft.

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij een lokale meid. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.

Meer informatie:

De grote rollen zijn inmiddels ingevuld door talentvolle spelers. Voor kleinere rollen wordt nog gezocht naar enkele spelers die de musical cast willen versterken.

Kijk voor meer informatie op: www.musicalwaterenvuur.nl

Musical ‘Water en Vuur’

De nieuwe musical Water en Vuur speelt zich af tijdens het jaar 1672. Het jaar waarin ons land van vier kanten werd aangevallen.

HET VERHAAL

De musical Water en Vuur speelt zich af tijdens het jaar 1672. Het jaar waarin ons land van vier kanten werd aangevallen. Rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie volgen we verschillende personages die het Rampjaar ieder op hun eigen manier beleven.

De jonge prins Willem III leidt het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Om het Franse leger tegen te houden zet hij polders onder water. Maar veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar van onervaren jongen uit in de redder die ons land nodig heeft.

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij een lokale meid. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.

Speeldata

DatumLocatie
9 september Gouda, Garenspinnerij
30 september Bodegraven, Evertshuis (Première)
1 oktober Bodegraven, Evertshuis
7 oktober Alphen aan den Rijn, Parkvilla
8 oktober Vianen, Theater Vianen
13 oktober Woerden, Theater ‘Het Klooster’
14 oktober Schoonhoven, Artho-theater
15 oktober Gorinchem, Theater Periscope
 • 09-09-2022 t/m 15-10-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Oude Hollandse Waterlinie Fietstour

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie.

Op 29 mei 2022 wordt daarom een prachtig fietsevenement georganiseerd langs bezienswaardigheden van de Oude Hollandse Waterlinie waarbij je veel te weten kunt komen over de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Je kunt kiezen uit routes van 35 en 60 km vanuit Gorinchem of Gouda.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Dit geldt voor Gouda en Gorinchem.

09.00 – 10.00 uur Start 60 km route
10.00 – 11.00 uur Start 35 km route
13.00 – 17.00 uur Muziek en sfeervolle ontvangst na de finish
17.00 uur Einde van het programma

TIP: vergeet niet je laatste stempel te laten zetten en je medaille op te halen. Die is natuurlijk welverdiend!

 • 29-05-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Bijzondere wandeling Oorlog en Conflict Gouda

Hoewel de naam Gouda niet direct aan een beroemde veldslag of belegering is gekoppeld, heeft de stad in het verleden wel degelijk te maken gehad met oorlogen en conflicten. Sterker nog, vanaf het allereerste begin van de stad is gewapende strijd bepalend geweest voor het verloop van de Goudse geschiedenis.

Tijdens deze bijzondere themawandeling leert u hoe aanvallen, plunderingen en bedreiging door vijandelijke troepen de stad raakten en wat de gevolgen waren voor de bevolking. U komt langs plekken waar de sporen van deze bloedige geschiedenis nog te zien zijn en hoort hoe het er in vroeger tijden aan toe ging in tijden van oorlog en conflict.    

Deelnemers: Maximaal 20 personen per gids. 
Kosten: € 3,50 p.p. bij voorinschrijving via deze site of € 4,- op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Start: 14:00 uur voor de Waag op de Markt.
Duur: De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

 • 06-11-2021
 • Gouda
 • Ja