Open Monumentendag 2023

Ontdek de wereld van erfgoed tijdens de 37ste editie van de Open Monumentendag op 9 en 10 september!

Tijdens dit onvergetelijke weekend openen duizenden monumenten, waaronder langs de Oude Hollandse Waterlinie, hun deuren GRATIS voor jou. Laat je betoveren door de verhalen en schoonheid die onze omgeving verrijken. 

Dit jaar vieren we niet alleen het rijke verleden van Nederlandse monumenten, maar ook ons ‘Levend Erfgoed’. De culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Deze vorm van erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee, dit is wat ons verbindt. 

Opening

Dit jaar start het spectaculairder dan ooit, met een grootschalige publieksopening op de vrijdag voor het weekend in Zwolle. Een spektakel met liveoptredens, een Maakmarkt vol immaterieel erfgoed en betoverende optredens in de monumenten van Zwolle.

Programma

Check de website van Open Monumentendag voor activiteiten en opengestelde monumenten bij jou in de buurt. 

 • 09-09-2023 t/m 10-09-2023
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Verhalennacht Goudse Tijdreis

Langs de Goudse singels en havens liggen de verhalen voor het oprapen. Hier kwamen en gingen mensen eeuwenlang. Van heinde en verre trok men naar deze stad. Juist in hun verhalen ligt de geschiedenis en verbondenheid met de wereld van Gouda besloten.

Tijdens de verhalennacht ontmoet je mensen uit verschillende eeuwen via theater en muziek op bijzondere, geheime en betoverende locaties. Ze vertellen over hoop en heimwee, armoede en rijkdom, liefde en vlucht. Je krijgt hierbij ook uitleg over de interessante stadsgeschiedenis. Ook kijk je via Virtual Reality letterlijk rond in het Gouda van eeuwen terug. Een unieke reis door de stad én door de tijd!

De 3D reconstructies van Gouda zijn gemaakt door Paul Becx.

Praktische Informatie

Op 30 juni van 19.30h-22.15h loop en vaar je een route door de historische stad. Deelname is 5 euro per persoon, inclusief consumptie.

 • 30-06-2023
 • Gouda
 • Ja

Linie van Boven

Van 14 juni t/m 16 augustus 2023 is de rondreizende expositie Linie van Boven te zien in de Museumhaven in Gouda. De expositie bestaat uit 24 luchtfoto’s van onderdelen van de Oude Hollandse Waterlinie, zoals vestingsteden, sluizen en schansen. Ook de Mallegatsluis maakt onderdeel uit van de expositie.

De beleving van onze omgeving is vanaf de grond volkomen anders dan vanuit de lucht. Het verrassende perspectief van bovenaf toont een uniek en door de mens ingericht landschap met veel water. Verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap worden vanaf hoogte goed zichtbaar. Je ziet dan hun bijzondere vormen en strategische ligging en ontdekt de diversiteit. De geometrische stervormen van 17de-eeuwse vestingsteden veranderden geleidelijk tot de bladvormige 19de-eeuwse forten. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders kan je je de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen. Je ziet de fijnmazige polderstructuur met dijken, kaden, vaarten en sloten waardoor ons land droog wordt gehouden en waarmee in tijden van oorlog de militaire inundaties werden gerealiseerd.

De rondreizende expositie Linie van Boven is ontwikkeld door Stichting Liniebreed Ondernemen met financiële steun van de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland. Op 17 augustus reist de tentoonstelling door naar de vesting Schoonhoven.

Kinderen

Voor scholen of kinderen is tevens een leerzame kinderspeurtocht gemaakt met diverse vragen over de doeken. Deze is te downloaden op www.linievanboven.nl of tijdens openingstijden (donderdag t/m zondag) op te halen bij het IJsselhuis Museumhavencafé. Kids krijgen bij het inleveren van de speurtocht een leuk aandenken mee naar huis. Op de website lees je tevens meer informatie over hetgeen je op de doeken ziet.

 • 14-06-2023 t/m 16-08-2023
 • Gouda
 • Museumhaven - Vest 252, 2801 TZ Gouda
 • Ja

Stadswandeling Museumhaven Gouda

Stadswandelingen Gouda, in samenwerking met Museumhaven Gouda, heeft een nieuwe wandeling ontwikkeld. Het thema is de ‘Museumhaven Gouda en de verbinding met het water’.

Al vele jaren ligt er voor de Mallegatsluis een zwaaikom waar de schepen kunnen keren. In deze kom, aan de kade en langs de Turfsingel liggen diverse historische schepen die het bekijken meer dan waard zijn. U krijgt uitleg over de schepen en de verhalen van de schippers, als zij aanwezig zijn. Tijdens de wandeling geven wij u een goed overzicht over de vele facetten die Gouda heeft met de scheepvaart en zijn rivieren. In het ’t Schipperswachtlokaal ‘Het IJsselhuys’, tegenwoordig café-restaurant, konden vroeger de schippers wachten tot hun schip geschut was. Een zeer bijzondere en historische plek. Tijdens deze interessante wandeling zullen de Museumhaven, ’t Werfhuys, havens en sluizen de revue passeren. Leuke verhalen van de gids en/of de schippers maakt het bezoek aan Gouda een belevenis.

 • 23-03-2023 t/m 31-08-2023
 • Gouda
 • Ja

Historisch Gouda Wandeling

De perfecte stadswandeling om kennis te maken met de stad Gouda en zijn roemrijke verleden.

In 2022 viert Gouda het feit dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg van graaf Floris V. Een bezoek aan Gouda is in dit herdenkingsjaar zeer de moeite waard.

Het prachtige Stadhuis van Gouda is wereldberoemd. Tot op de dag van vandaag vormt het monument het hart van de stad. Maar Gouda heeft meer te bieden! De historische binnenstad van Gouda telt ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en ook oude grachtjes zijn nog volop aanwezig.

De Wandeling

Tijdens deze algemeen-historische stadswandeling maakt u op toegankelijke wijze kennis met de mooiste en belangrijkste gebouwen van de stad en hoort u de spannendste verhalen uit het Goudse verleden. Een gids leidt u langs bekende monumenten als de Kaaswaag en de Sint-Janskerk, maar ook langs de minder bekende, maar zeker niet minder interessante, overblijfselen van bijvoorbeeld de vele kloosters en kapellen die de stad heeft geteld.

Uiteraard zal ook worden stilgestaan bij beroemde Goudse producten als kaas, pijpen, plateel en stroopwafels.

Boek de stadswandeling Historisch Gouda, de perfecte stadswandeling om kennis te maken met de stad Gouda.

 • 24-11-2022 t/m 31-12-2023
 • Gouda
 • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact