Oude Hollandse Waterlinie Fietstour

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie.

Op 29 mei 2022 wordt daarom een prachtig fietsevenement georganiseerd langs bezienswaardigheden van de Oude Hollandse Waterlinie waarbij je veel te weten kunt komen over de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Je kunt kiezen uit routes van 35 en 60 km vanuit Gorinchem of Gouda.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Dit geldt voor Gouda en Gorinchem.

09.00 – 10.00 uur Start 60 km route
10.00 – 11.00 uur Start 35 km route
13.00 – 17.00 uur Muziek en sfeervolle ontvangst na de finish
17.00 uur Einde van het programma

TIP: vergeet niet je laatste stempel te laten zetten en je medaille op te halen. Die is natuurlijk welverdiend!

  • 29-05-2022
  • Oude Hollandse Waterlinie
  • Ja

Rondleiding buitenexpo Linie van Boven Nieuwersluis

Kom donderdagochtend 4 november naar Fort Nieuwersluis voor een interessante lezing/ rondleiding over de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie langs de luchtfoto’s van de buitenexpositie Linie van Boven en een rondwandeling over het fortterrein.

In 1672 werd de Nederlandse Republiek door vier buurlanden aangevallen. Om Holland te beschermen werden polders onder water gezet. Deze waterlinie strekte zich uit van Muiden tot voorbij Woudrichem en kreeg later de naam Oude Hollandse Waterlinie. Onder leiding van de Staten van Holland en prins Willem III van Oranje groeide de waterlinie in de zomer van 1672 uit tot een onoverkomelijke waterhindernis. Cornelis Krayenhoff, vanaf 1796 directeur der Hollandse Fortificatiën, pleitte voor een verschuiving van de Oude Hollandse Waterlinie in oostelijke richting, zodat ook Utrecht daarbinnen zou vallen. Vanaf 1815 werd daarom de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd.

In de buitenexpositie Linie van Boven zie je luchtfoto’s van objecten van de Oude (en deels Nieuwe) Hollandse Waterlinie: vestingwerken, vestingsteden en sluizen. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders kan je je de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen. Je ziet de fijnmazige polderstructuur met dijken, kaden, vaarten en sloten waardoor ons land droog wordt gehouden en waarmee in tijden van oorlog de militaire inundaties werden gerealiseerd. Ook verdedigingswerken en sluizen in ons oeroude polderlandschap worden vanaf hoogte goed zichtbaar. Je ziet dan hun bijzondere vormen en strategische ligging.

Historici Sander Enderink (schrijver van o.a. Het Oude Hollandse Waterlinie Boek) en Ronald Hamberg (specialist Nieuwe Hollandse Waterlinie, Kenniscentrum Waterlinies) nemen je donderdag 4 november mee op een bijzondere reis langs de verhalen van twee prachtige waterlinies. Duik met je neus op de grote luchtfoto’s en laat je verrassen door details die je anders niet zou weten. En wandel over het terrein en hoor hoe de vesting Nieuwersluis langzaamaan versterkt werd met een fort. En wat doet die rare schietbaan op het terrein?

Er zijn geen kosten verbonden aan de rondleiding. Na afloop kun je in de Koffie kazerne genieten van koffie met zelfgemaakte taart, een salade, tosti of quiche. Aanmelding is niet nodig. Om 10.30 uur verzamelen voor het fort.

Adres: Rijksstraatweg 7b, 3631 AA Nieuwersluis
Er is parkeergelegenheid op het fort.

p.s. Tijdens de Koude Oorlog kreeg het fort de bestemming van commandopost van de Bescherming Bevolking. Hiervoor is een audiovisuele rondleiding gemaakt door het bomvrije deel van het fort. Deze kun je na de rondleiding door Sander en Ronald zelfstandig bekijken.

  • 04-11-2021
  • Fort Nieuwersluis
  • Ja