Interview met componiste José Retra

De stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert in samenwerking met het Orkest van het Groene Hart een drietal concerten. Het orkest, onder leiding van dirigent Jim Benjamin Roodnat, speelt muziek met een relatie tot water, oorlog en strijd in het kader van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie.

Een van de partituren met de naam ‘1672’ is speciaal geschreven ter gelegenheid van dit jubileum. Een primeur dus op de komende concerten.

José Retra is de componiste en we vroegen haar hoe dat in zijn werk gaat, zo’n stuk schrijven.

‘Ik woon in vestingstad Woeden en ben bekend met het fenomeen ‘waterlinie’. Toen ik de vraag kreeg of ik voor de uitvoeringen in 2022 een stuk wilde schrijven over het Rampjaar 1672 en de slag om Woerden was ik direct enthousiast. Voor mij stond wel voorop om het ‘in de noten van nu’ te schrijven, dus met muziek van deze tijd de gebeurtenissen van eeuwen geleden weergeven. Ik heb me verdiept in het Rampjaar 1672/1673 en al die indrukken en elementen heb ik laten broeien waaruit vervolgens iets is gaan ontstaan. Daarbij moest het stuk ook combineren met en passen bij het orkest. Ik wilde de orkestleden en straks het luisterend publiek in het avontuur meetrekken, in het drama ‘er staat iets te gebeuren’, de spanning, het oprukken van de Fransen. Het was zoeken naar een melodie, en thema’s waarin dat allemaal is te herkennen.’

José gebruikt in ‘1672’ speeltechnieken waar de orkestleden even aan moesten wennen. Zo wordt de strijkstok omgedraaid en tikt de violist daarmee op de snaren. Dan ontstaan er interessante klanken die wat metalig aandoen. Andere violen gebruiken weer pizzicato (tokkelen met de vinger) en samen met de tonen van de snaredrum voel je de dreiging en de tragiek die in de lucht hangt. Het schrijnt en schuurt hier en daar in het werk. Ze verklapt vast dat het stuk niet eindigt met veel bombarie en een climax maar juist heel klein, omdat het land tijdens de bezetting flink heeft geleden en na de terugtocht van de vijand in een erbarmelijke staat achterbleef.

Een modern stuk dus. Wat zal het publiek daar van vinden?

‘Het blijft heel begrijpbaar’, legt José uit. ‘De klassieke muziekstukken van Händel en Bach zullen bij het publiek wat vertrouwder overkomen en ja, ‘1672’ is zeker complex maar tegelijkertijd ook heel toegankelijk omdat je weet waar het over gaat. Ik had een heel ‘publiekspleasing’, meer commercieel stuk kunnen componeren maar dat zou een gemiste kans zijn en doe je alles en iedereen te kort. Het is immers 2022 dus ik schrijf hedendaagse muziek waarin veel mogelijk is.’

De reacties van de orkestleden zijn in ieder geval heel enthousiast zagen we onlangs op een repetitie en zeker is dat het publiek dat enthousiasme straks zal delen.

De concerten vinden plaats op:

19 november in Woerden in de Kruiskerk, Mesdagplein 4, 3443 CD Woerden. Aanvang 20.00 uur.

3 december in Alphen aan de Rijn in de Adventkerk, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan de Rijn. Aanvang 20.00 uur.

Het concert in Gorinchem op 26 november gaat niet door!

Kaarten bestellen? Stuur een mail aan contact@ohwl.nl

Meer informatie over de Rampjaarconcerten vind je hier https://oudehollandsewaterlinie.nl/nieuws/rampjaar-concerten/

Filmavonden Loevestein

Film kijken onder de sterrenhemel, met het prachtig aangelichte kasteel als decor. Mooier wordt het niet!

In samenwerking met het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) organiseren we op 26, 27 en 28 augustus drie zomerse filmavonden in een bijzondere en intieme setting. De films nemen je mee naar wonderschone plekken en inspirerende verhalen en bieden een indrukwekkende blik op de natuur, de mens en verandering waarbij water de hoofdrol speelt.

Programma:

17.00 uur: Inloop dinergasten
18.00 uur: Walking Tapas Arrangement

20.00 uur: Inloop filmavond
20.45 uur: Toelichting op de getoonde film
21.00 uur: Start van de film

Tickets:

Regulier filmticket: € 14,50
Filmticket inclusief veerboot: € 20,50
Walking Tapas arrangement (excl. filmticket): € 40,-

 • 26-08-2022 t/m 28-08-2022
 • Slot Loevestein
 • Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen
 • Ja

Vogelen op de vesting

Op 28 mei wordt er onder leiding van stadsecoloog Johan Sterk over en langs de vesting Gorinchem gewandeld! Tijdens de wandeling zijn er verhalen over de natuur die je daar ziet. Waterlinie specialist Bas Kreuger vertelt ook over de vestingwerken die nu zo groen en rustig in het land liggen… maar vroeger een geduchte oorlogsmachine waren. Van beversporen en misschien wel ijsvogels tot bijzondere planten, kruiden en moestuinen.

Aanmelden is nodig en het aantal deelnemers is beperkt (15) vanwege de smalle paden waarover de wandeling voert. De wandeling start op de Dalemwal ter hoogte van nr 17a.

 • 28-05-2022
 • Gorinchem
 • Dalemwal 17a, 4201 BS Gorinchem
 • Ja

Reizende Expositie in Gorinchem

In 2022 vieren we het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie. De reizende tentoonstelling van onze stichting over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie ging van start in Oudewater, en is nu in Gorinchem!

Stichting Oude Hollandse Waterlinie trekt tijdens het jubileumjaar met reizende exposities langs de linie. Van Muiden tot Woudrichem, overal kun je onze expositie op een bepaald moment tegenkomen! Hou deze website in de gaten voor de actuele locatie!

Van 2 mei tot 12 juni staat de expositie in het Bibliotheek AanZet in Gorinchem!


Meer informatie kan je vinden op de website van MooiGorinchem.

 • 02-05-2022 t/m 12-06-2022
 • Gorinchem
 • Contact De Bibliotheek AanZet, Groenmarkt 1, 4201 EE Gorinchem
 • Ja

Expositie Oorlogspropaganda

Deze fraaie expositie belicht een bijzonder fenomeen van de oorlog: de bespeling van de publieke opinie. In de expositie ‘Oorlogspropaganda: 1672-2022’ wordt aan de hand van voorbeelden uit ruim drie eeuwen Nederlandse geschiedenis gedemonstreerd hoe belanghebbenden trachtten de publieke opinie over militaire conflicten te beïnvloeden met prenten, pamfletten en posters. Door de gebeurtenissen van 1672 en 1673 te spiegelen aan latere perioden wordt de geschiedenis toegankelijk en vergroten we de belangstelling voor de periode waarin de Oude Hollandse Waterlinie werd gebruikt.

De expositie is te zien in Bibliotheek Gorinchem! Aanmelden is niet nodig.

 • 02-05-2022 t/m 06-06-2022
 • Gorinchem
 • Bibliotheek Gorinchem Centrum, Groenmarkt 1, 4201 EE Gorinchem
 • Nee

Expositie Vestingwerk & Vestingrampen

Deze expositie brengt de ontwikkeling van de vesting Gorinchem in beeld tussen 1572 en 1959.
‘Vestingrampen’ verwijst naar de perioden van beleg, die rampzalig waren voor de bevolking. Extra aandacht wordt besteed aan Gorinchem in het Rampjaar 1672.

Elke woensdag, zaterdag en zondag te zien van 10:00-17:00 in de Kruitmagazijnen in Gorinchem!

 • 31-07-2022 t/m 02-10-2022
 • Gorinchem
 • Kruitmagazijnen, Dalemwal 19A, 4201 BS Gorinchem
 • Nee

De Laarzen van Langois

Op zaterdag 21 mei a.s. kunnen inwoners en bezoekers van Gorinchem terug in de tijd. Die morgen kun je deelnemen aan “Laarzen van Langois”, een wandeling in en om Gorinchem met de 19e-eeuwse soldaat Meijer waarin ze het verhaal van de eenvoudige soldaat, het rauwe leven in het legers van Napoleon en de geallieerden te horen krijgen en het verhaal van de stoere vesting Gorinchem mee kunnen beleven. De kogels vliegen je bijna om de oren en als je goed snuift, kan je de kruitdampen misschien ruiken.

Je verzamelt om 10.00 uur in de bibliotheek Gorinchem op de eerste verdieping. Na een korte inleiding en een uur wandelen keert de tocht tegen half twaalf terug in de bibliotheek. Aanmelden kan via de mail hieronder!

 • 21-05-2022
 • Gorinchem
 • Bibliotheek AanZet Gorinchem, Groenmarkt 1, 4201EE Gorinchem
 • Nee

Buitenexpositie Linie van Boven

Kom naar de prachtige vesting Gorinchem voor de buitenexpositie Linie van Boven. Gratis te bezichtigen op Buiten de Waterpoort van zonsopkomst tot zonsondergang.

Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders kan je je de onderwaterzettingen van de Oude Hollandse Waterlinie voorstellen. Je ziet de fijnmazige polderstructuur met dijken, kaden, vaarten en sloten waardoor ons land droog wordt gehouden en waarmee in tijden van oorlog de militaire inundaties werden gerealiseerd. Ook verdedigingswerken en sluizen in ons oeroude polderlandschap worden vanaf hoogte goed zichtbaar. Je ziet dan hun bijzondere vormen en strategische ligging.


Wandel langs 24 grote doeken van vestingsteden, sluizen en de inundatiegebieden en leer meer over de historie en werking van deze waterlinie en die rol die het Rampjaar 1672 hierin speelde. Voor opa’s en oma’s met kleinkinderen, gezinnen met kinderen of scholen is er een leuke en leerzame kinderspeurtocht gemaakt. Deze is gratis af te halen bij de VVV Mooi Gorinchem. Kids krijgen daarbij, zolang de voorraad strekt, ook een leuk aardigheidje mee naar huis.

 • 28-03-2022 t/m 31-05-2022
 • Gorinchem
 • Buiten de Waterpoort
 • Ja

Stadswandeling Gorinchem

In deze rondwandeling door Gorinchem leer je wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. De wandeling is gratis op de laatste zondag van de maand, behalve in het winterseizoen.

Startpunt: Gorcums Museum, Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: ca. 4 km, dus je moet goed ter been zijn.

Graag vooraf aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl. 

Vanwege de 1,5 m afstand is de groepsgrootte maximaal 10 personen. Alleen mensen die zich hebben aangemeld kunnen deelnemen.

Op afspraak

Je kunt deze rondleiding ook boeken als wandeling op maat met een door jou gekozen startpunt, eindpunt of duur. Je kunt de wandeling bijvoorbeeld laten eindigen in de Caponnière voor een hapje en een drankje. Of op de terrasjes op de Grote Markt. Je moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: € 25 per rondleiding en vanaf 5 personen € 5 per persoon tot een maximum van € 100. 
Je kunt een rondleiding bespreken door een mailtje te sturen aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

 • 30-10-2022
 • Gorcums Museum
 • Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem
 • Ja

Stadswandeling Gorinchem

In deze rondwandeling door Gorinchem leer je wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. De wandeling is gratis op de laatste zondag van de maand, behalve in het winterseizoen.

Startpunt: Gorcums Museum, Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: ca. 4 km, dus je moet goed ter been zijn.

Graag vooraf aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl. 

Vanwege de 1,5 m afstand is de groepsgrootte maximaal 10 personen. Alleen mensen die zich hebben aangemeld kunnen deelnemen.

Op afspraak

Je kunt deze rondleiding ook boeken als wandeling op maat met een door jou gekozen startpunt, eindpunt of duur. Je kunt de wandeling bijvoorbeeld laten eindigen in de Caponnière voor een hapje en een drankje. Of op de terrasjes op de Grote Markt. Je moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: € 25 per rondleiding en vanaf 5 personen € 5 per persoon tot een maximum van € 100. 
Je kunt een rondleiding bespreken door een mailtje te sturen aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

 • 28-08-2022
 • Gorcums Museum
 • Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem
 • Ja

Stadswandeling Gorinchem

In deze rondwandeling door Gorinchem leer je wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. De wandeling is gratis op de laatste zondag van de maand, behalve in het winterseizoen.

Startpunt: Gorcums Museum, Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: ca. 4 km, dus je moet goed ter been zijn.

Graag vooraf aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl. 

Vanwege de 1,5 m afstand is de groepsgrootte maximaal 10 personen. Alleen mensen die zich hebben aangemeld kunnen deelnemen.

Op afspraak

Je kunt deze rondleiding ook boeken als wandeling op maat met een door jou gekozen startpunt, eindpunt of duur. Je kunt de wandeling bijvoorbeeld laten eindigen in de Caponnière voor een hapje en een drankje. Of op de terrasjes op de Grote Markt. Je moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: € 25 per rondleiding en vanaf 5 personen € 5 per persoon tot een maximum van € 100. 
Je kunt een rondleiding bespreken door een mailtje te sturen aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

 • 25-09-2022
 • Gorcums Museum
 • Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem
 • Ja

Stadswandeling Gorinchem

In deze rondwandeling door Gorinchem leer je wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. De wandeling is gratis op de laatste zondag van de maand, behalve in het winterseizoen.

Startpunt: Gorcums Museum, Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: ca. 4 km, dus je moet goed ter been zijn.

Graag vooraf aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl. 

Vanwege de 1,5 m afstand is de groepsgrootte maximaal 10 personen. Alleen mensen die zich hebben aangemeld kunnen deelnemen.

Op afspraak

Je kunt deze rondleiding ook boeken als wandeling op maat met een door jou gekozen startpunt, eindpunt of duur. Je kunt de wandeling bijvoorbeeld laten eindigen in de Caponnière voor een hapje en een drankje. Of op de terrasjes op de Grote Markt. Je moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: € 25 per rondleiding en vanaf 5 personen € 5 per persoon tot een maximum van € 100. 
Je kunt een rondleiding bespreken door een mailtje te sturen aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

 • 31-07-2022
 • Gorcums Museum
 • Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem
 • Ja

Stadswandeling Gorinchem

In deze rondwandeling door Gorinchem leer je wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. De wandeling is gratis op de laatste zondag van de maand, behalve in het winterseizoen.

Startpunt: Gorcums Museum, Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: ca. 4 km, dus je moet goed ter been zijn.

Graag vooraf aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl. 

Vanwege de 1,5 m afstand is de groepsgrootte maximaal 10 personen. Alleen mensen die zich hebben aangemeld kunnen deelnemen.

Op afspraak

Je kunt deze rondleiding ook boeken als wandeling op maat met een door jou gekozen startpunt, eindpunt of duur. Je kunt de wandeling bijvoorbeeld laten eindigen in de Caponnière voor een hapje en een drankje. Of op de terrasjes op de Grote Markt. Je moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: € 25 per rondleiding en vanaf 5 personen € 5 per persoon tot een maximum van € 100. 
Je kunt een rondleiding bespreken door een mailtje te sturen aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

 • 26-06-2022
 • Gorcums Museum
 • Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem
 • Ja

Stadswandeling Gorinchem

In deze rondwandeling door Gorinchem leer je wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. De wandeling is gratis op de laatste zondag van de maand, behalve in het winterseizoen.

Startpunt: Gorcums Museum, Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: ca. 4 km, dus je moet goed ter been zijn.

Graag vooraf aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl. 

Groepsgrootte maximaal 10 personen. Alleen mensen die zich hebben aangemeld kunnen deelnemen.

Op afspraak

Je kunt deze rondleiding ook boeken als wandeling op maat met een door jou gekozen startpunt, eindpunt of duur. Je kunt de wandeling bijvoorbeeld laten eindigen in de Caponnière voor een hapje en een drankje. Of op de terrasjes op de Grote Markt. Je moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: € 25 per rondleiding en vanaf 5 personen € 5 per persoon tot een maximum van € 100. 
Je kunt een rondleiding bespreken door een mailtje te sturen aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

 • 29-05-2022
 • Gorcums Museum
 • Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem
 • Ja

Stadswandeling Gorinchem

In deze rondwandeling door Gorinchem leer je wat over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. De wandeling is gratis op de laatste zondag van de maand, behalve in het winterseizoen.

Startpunt: Gorcums Museum, Grote Markt 17.
Tijd: 14:00 uur.
Duur: ca. 2,5 uur.
Afstand: ca. 4 km, dus je moet goed ter been zijn.

Graag vooraf aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl. 

Op afspraak

Je kunt deze rondleiding ook boeken als wandeling op maat met een door jou gekozen startpunt, eindpunt of duur. Je kunt de wandeling bijvoorbeeld laten eindigen in de Caponnière voor een hapje en een drankje. Of op de terrasjes op de Grote Markt. Je moet wel goed ter been zijn en de vestingrondleiding is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Kosten: € 25 per rondleiding en vanaf 5 personen € 5 per persoon tot een maximum van € 100. 
Je kunt een rondleiding bespreken door een mailtje te sturen aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

 • 24-04-2022
 • Gorcums Museum
 • Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem
 • Ja