Rampzalige rondleidingen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Wat een ramp!’ 350 Jaar geleden was voor Nederland een rampjaar. Van alle kanten werd het land aangevallen. Muiden veranderde daardoor in een plaats aan het front. Het Muiderslot werd de werkplek van prins Johan Maurits die leiding gaf aan de
verdediging van Nederland. Het scheelde weinig, maar Muiden en het Muiderslot zijn niet ingenomen.

De eerste 2 weekenden in oktober zijn er overdag regelmatig tours waarin rampen van de afgelopen eeuwen aan de orde komen. Te beginnen met het rampjaar 1672. Ook na dat jaar heeft het Muiderslot nog moeilijke momenten gekend. Zo is het kasteel geplunderd, bijna gesloopt en recent is het maar liefst 280 dagen gesloten geweest voor publiek tijdens de coronapandemie. Meer weten? Boek een tour via https://muiderslot.nl/kaartjes/ Voor de data 1 – 2 – 8 – 9 oktober

 • 01-10-2022 t/m 09-10-2022
 • Muiderslot
 • Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Muiderslot ‘onder water’ tijdens uniek event

Op vrijdagavond 7, 14, 21 en 28 oktober 2022 verdwijnt Rijksmuseum Muiderslot onder
water door middel van een filmprojectie. Een rampzalig scenario dat met de stijgende zeespiegel steeds dichterbij komt. Exact 350 jaar geleden werd de omgeving rondom het kasteel bewust onder water gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Wie benieuwd is hoe dat gegaan is en wil zien hoe het Muiderslot anno 2022 onder water verdwijnt, kan terecht tijdens vier unieke avondopenstellingen.

Kaartjes voor de avonden van 7, 14, 21 en 28 oktober 2022 kosten 7,50 euro p.p. plus een entreebewijs
(gratis met museumkaart of VL VIP-kaart). Reserveren kan binnenkort via https://muiderslot.nl/kaartjes/. Tijdens deze avonden is het kasteel open tussen 18.30 en 22.30 uur. Ook het museumcafé is geopend.

Meer informatie over dit event vind je in dit nieuwsbericht. https://oudehollandsewaterlinie.nl/nieuws/muiderslot-onder-water/


 • 07-10-2022 t/m 28-10-2022
 • Muiderslot
 • Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Muiderslot ‘onder water’ tijdens uniek event

Help! Op vrijdagavond 7, 14, 21 en 28 oktober 2022 verdwijnt Rijksmuseum Muiderslot onder
water door middel van een filmprojectie. Een rampzalig scenario dat met de stijgende zeespiegel steeds dichterbij komt. Exact 350 jaar geleden werd de omgeving rondom het kasteel bewust onder water gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Wie benieuwd is hoe dat gegaan is en wil zien hoe het Muiderslot anno 2022 onder water verdwijnt, kan terecht tijdens vier unieke avondopenstellingen.

Waterrijke verhalen
Het Muiderslot is al eeuwen nauw verbonden met het water in de omgeving. Niet alleen is het kasteel de
oudste waterburcht van Nederland, ook is het gebouwd op een strategische plek aan het water. Bovendien was het water van cruciaal belang om in leven te blijven. Denk daarbij aan water om bier te brouwen, maar ook aan vissen en watervogels om te eten of water dat nodig was om de groenten en kruiden in de tuinen te laten groeien. Ook maakt het Muiderslot deel uit van de Hollandse Waterlinies en de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinies zijn zo bijzonder dat zij op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Benieuwd naar meer waterrijke verhalen? Kom dan ‘s avonds naar het Muiderslot op 7, 14, 21 of 28 oktober 2022.


Rampzalige rondleidingen
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Wat een ramp!’. 350 Jaar geleden was voor Nederland een rampjaar. Van alle kanten werd het land aangevallen. Muiden veranderde daardoor in een plaats aan het front. Het Muiderslot werd de werkplek van prins Johan Maurits die leiding gaf aan de
verdediging van Nederland. Het scheelde weinig, maar Muiden en het Muiderslot zijn niet ingenomen.
Op diverse data in oktober zijn er overdag regelmatig tours waarin rampen van de afgelopen eeuwen aan de orde komen. Te beginnen met het rampjaar 1672. Ook na dat jaar heeft het Muiderslot nog moeilijke
momenten gekend. Zo is het kasteel geplunderd, bijna gesloopt en recent is het maar liefst 280 dagen
gesloten geweest voor publiek tijdens de coronapandemie. Meer weten? Boek een tour!

Praktische informatie
Kaartjes voor de avonden van 7, 14, 21 en 28 oktober 2022 kosten 7,50 euro p.p. plus een entreebewijs
(gratis met museumkaart of VL VIP-kaart). Reserveren kan binnenkort via muiderslot.nl/kaartjes. Tijdens
deze avonden is het kasteel open tussen 18.30 en 22.30 uur. Ook het museumcafé is geopend.
De rampzalige rondleidingen overdag kosten 5 euro p.p. plus een entreebewijs en zijn binnenkort te boeken via https://muiderslot.nl/kaartjes/


Droge voeten & Waterschap
Hoe houden we eigenlijk droge voeten nu de zeespiegel stijgt? Dankzij het werk van het waterschap. Een van hun belangrijkste taken is het bieden van bescherming tegen het water. De regio Amstel, Gooi en Vecht ligt voor de helft onder zeeniveau. Veilig en droog wonen gaat dus niet vanzelf. Met meer dan 1.100 kilometer dijken en kades beschermt het waterschap in de regio rond het Muiderslot 1,4 miljoen mensen tegen het water. Zo worden overstromingen en wateroverlast voorkomen. De filmprojectie ‘Muiderslot onder water’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Schuitje varen door de linie

Ontdek het meest noordelijke stuk van de Oude Hollandse Waterlinie op unieke wijze! In het Rampjaar 1672 redde de Oude Hollandse Waterlinie ternauwernood ons land van de ondergang. Het Franse leger liep stuk op de verdedigingslinie, die door de Hollanders snel was opgeworpen om de steden in het westen van het land te beschermen. Grote stukken land werden onder water gezet om het gebied van Muiden tot aan de Biesbosch ondoordringbaar te maken.

Wat is een betere manier om het erfgoed en landschap van de Oude Hollandse Waterlinie te ontdekken dan per schip?! Stap aan boord van de historische Bolivar, een directievaartuig uit 1928, en laat je verrassen door de schoonheid van het landschap en het aanwezige erfgoed. Vanuit Muiden, het noordelijkste puntje van de Oude Hollandse Waterlinie, maken we een vaartocht dwars door het gebied dat ooit de Franse legers wist te stoppen. We varen langs de historische vestingstadjes Muiden en Weesp en volgen vervolgens de Vecht tot aan Nigtevecht. Onderweg komen we ook de forten Uitermeer en Hinderdam tegen. Tijdens de tocht zal een gids u alles vertellen over de gebeurtenissen in het Rampjaar en de bezienswaardigheden die we tijdens de reis tegenkomen.

Informatie

De vaartocht zal plaatsvinden (mits het minimum van 8 betalende passagiers wordt gehaald) op de volgende dagen:
– Woensdag 7 september

Aanmelden en betalen via de knop hieronder. Meer informatie over het Muiderslot is via de andere knop beschikbaar.

 • 07-09-2022
 • Muiden / Weesp
 • Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Muiderslot Zomervakantie

Deze zomervakantie (9 juli tot en met 28 augustus 2022) wordt een feestje bij het Muiderslot. Van kamperen, dineren en tekenen in de kasteeltuinen tot spetterende wateractiviteiten, muziek en workshops. Ook is er een tijdelijke presentatie over tropische planten die al sinds de 17e eeuw in Nederland te vinden zijn. Kom langs en geniet van bijzondere verrassingen.

Kamperen

Altijd al eens een nachtje willen slapen bij een eeuwenoud kasteel vol verhalen? Dat kan van 15 juli tot en met 27 augustus op vrijdag en zaterdag bij het Muiderslot. In de pruimenboomgaard achter het kasteel staan de tentjes klaar voor een onvergetelijke kampeer-ervaring.

Spetterende wateractiviteiten

Het Muiderslot wordt al ruim 700 jaar omringd door water. Ook is het onderdeel van vier Hollandse Waterlinies (waaronder dus de Oude Hollandse Waterlinie). Maar was dat water nou een vriend of een vijand voor het kasteel? Je komt het allemaal te weten in het Waterschildpaviljoen achter het kasteel of door mee te doen met een van de vele wateractiviteiten deze zomer.

Geschiedenis proeven

Er staat weer een sprookjesachtige editie van pop up restaurant de Maaltuin op het programma: een bijzonder vijfgangen diner gebaseerd op de verhalen van het kasteel. Reserveer hier je diner. Of sluit aan bij een historische proeverij door onze eigen kasteelkok.

Beleef de kasteeltuinen

De historische kasteeltuinen van het Muiderslot vormen het decor voor tuinsafari’s voor kids, verschillende workshops, tuintours voor volwassenen, en een speciale presentatie over tropische planten.

Pruimenweekend

Traditiegetrouw sluiten ze de zomer af met het pruimenweekend: de oogst van de pruimenboomgaard vieren met allerlei tours en activiteiten in het eerste weekend van september. Zet die dus ook vast je in agenda.

 • 09-07-2022 t/m 28-08-2022
 • Muiderslot
 • Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Klassieke concerten

Stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert op 10 september drie bijzondere klassieke concerten op sfeervolle locaties. De concerten worden uitgevoerd door het barok-ensemble ‘Camerata Capelle’ onder leiding van Boudewijn Bruil. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie, verteld door Wouter van de Waterlinie, een rol van theatermaker Michiel van de Burgt.

Het ensemble speelt de volgende stukken:

Marc Antoine Charpentier – Preludium uit Te Deum

Handel – Hoboconcert nr 3 in g mineur

Henry Eccles – Largo uit de sonate nummer 11 in g mineur voor contrabas en continuo

Hellendaal  – Concerto Grosso op. 3 No. 2 in D mineur nr. 2 (10 min)

Marcello – Hoboconcert

Locaties

–  Wilibrordkerk, Nederhorst den Berg: 13.30 tot 14.30 uur.

Kerk aan Zee, Muiderberg: 16.00 tot 17.00 uur.

Klik op de locaties hieronder voor het adres!

De toegang is gratis!

 • 10-09-2022
 • Nederhorst den Berg en Muiderberg
 • Diverse adressen
 • Ja

Pasen bij het Muiderslot

Muiderslot daagt kids tot en met 11 jaar uit om beide paasdagen paaseieren te komen zoeken in de pruimenboomgaard! Wie het Gouden Ei vindt, ontvangt een mooie prijs. En in het atelier van het kasteel zijn bezoekers beide paasdagen tussen 12 en 15 uur welkom. Hier ga je aan de slag met je eigen stillevens, gebaseerd op de kunst in het kasteel. Loop gerust binnen, schuif lekker aan en leef je creatief uit.

 • 16-04-2022 t/m 17-04-2022
 • Muiden
 • Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Muiderslot Tasting

Hoe kookten ze vroeger? Wat aten ze? In hoeverre werd de historische kruidentuin van het Muiderslot betrokken bij de slotkeuken? Vingen ze vissen in de slotgracht?

Siebren Houwer, kok en historicus bij het Muiderslot, neemt je mee naar de middeleeuwen en de zeventiende eeuw aan de hand van smaken, en de verhalen achter deze smaken. Een zeer bijzondere tasting op de zaterdagmiddag! Zin om te leren over vroeger aan de hand van een heerlijke proeverij met onder andere producten uit de kasteeltuinen? Schrijf je dan snel in voor één van de kleinschalige proeverijen, die ze ieder seizoen aanpassen.

De tastings zijn op 25 juni, 2 juli en 23 juli.

 • 25-06-2022 t/m 23-07-2022
 • Muiden, Muiderslot
 • Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Muiderslot Tasting (Speciale Edities)

Hoe kookten ze vroeger? Wat aten ze? In hoeverre werd de historische kruidentuin van het Muiderslot betrokken bij de slotkeuken? Vingen ze vissen in de slotgracht?

Siebren Houwer, kok en historicus bij het Muiderslot, neemt je mee naar de Middeleeuwen en de zeventiende eeuw aan de hand van smaken, en de verhalen achter deze smaken. Een zeer bijzondere tasting op de zaterdagmiddag! Zin om te leren over vroeger aan de hand van een heerlijke proeverij met onder andere producten uit de kasteeltuinen? Schrijf je dan snel in voor één van de kleinschalige proeverijen, die ze ieder seizoen aanpassen.

Dit is een speciale editie die je alleen op 23 april, 7 mei, 28 mei of 4 juni kunt proeven en bewonderen!

 • 28-05-2022 t/m 04-06-2022
 • Muiden, Muiderslot
 • Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Voorjaarsvakantie Muiderslot

Trek er lekker op uit tijdens de krokusvakantie! Van 19 februari tot en met 6 maart 2022 viert Rijksmuseum Muiderslot het naderende voorjaar met een creatief en afwisselend programma. Natuurlijk is er ook in het kasteel van alles te zien en te doen.

Feest

Al sinds de middeleeuwen wordt het beginnende voorjaar gevierd met uitbundige feesten. Carnaval is een van die feesten. Kom tijdens de voorjaarsvakantie je eigen feestelijke masker maken. Deze workshop is elke dag van 12:00 tot 15:00 uur in het Atelier op Zolder. Loop gerust binnen, het is gratis, dus je hebt alleen een entreekaartje voor het kasteel nodig. Bij drukte moeten (groot-) ouders of begeleiders buiten de workshopruimte wachten.

Tuinsafari

Kinderen tussen 5 en 11 jaar zijn elke doordeweekse dag om 14:00 uur welkom in de kasteeltuinen. Trek oude kleren en laarzen aan en ga mee op ontdekkingstocht over de oude vesting Muiderslot. Daar vind je bijzondere dingen in dit jaargetijde. Wie denkt dat de natuur nog in winterslaap is, zal verbaasd zijn. Lekker op tuinsafari, dus!

Winterkasteel en ijsbaan

Is het je nog niet gelukt om het Winterkasteel te bezoeken? Dan is de voorjaarsvakantie de laatste kans. Ervaar hoe de vroegere bewoners in het Muiderslot overwinterden. In sprookjesboeken ziet het er altijd prachtig uit: knus rond het warme haardvuur en kaarsen die de sfeer compleet maken. Dat de realiteit soms heel anders was, zie en hoor je tijdens het Winterkasteel. Neem een gratis audiotour mee en maak een reis door de wintertijd van vroeger. Sluit je bezoek nog even af met een rondje op de ijsbaan. Daarna ben je vast en zeker blij dat het voorjaar in zicht is!

Ridders in de winter

De ridders van de Hanzecompagnie bivakkeren op 26 februari in het Muiderslot! Zij laten zien wat ridders zoal in de winter doen en demonstreren middeleeuwse ambachten. Help jij mee harnassen poetsen? Wil je zien hoe een touw wordt gemaakt? Ben je wel eens een pestdokter met een snavelmasker tegengekomen? Kom langs en ontdek ze zelf.

Historisch proeven

Op 26 februari vindt ook een historische proeverij door de kasteelkok plaats. Deze tastings zijn twee keer per maand en wat je kunt proeven wisselt per seizoen. Reserveer hiervoor op tijd jouw plekje.

Jong Klassiek

Voor liefhebbers van muziek is er op zondag 27 februari een concert  in de slotkapel door conservatoriumstudenten. Dit is gratis bij te wonen door iedereen met een geldig entreebewijs, vol = vol!

Bron: muiderslot.nl

 • 19-02-2022 t/m 06-03-2022
 • Muiderslot
 • Ja

Waterlinie Wandeltocht – Zuiderzee

Een superleuke route langs maar liefst 3 vestingsteden!

Op zaterdag 21 mei 2022 gaat de tweede Waterlinie Wandeltocht aan de Zuiderzee van start. Deze prachtige wandeltocht gaat langs 3 vestingsteden en talloze bezienswaardigheden. Er zijn 3 lengtes (13.5km, 17.5km en 31km) startend uit Weesp en Naarden-Vesting.

Bewonder Weesp, Muiden en Naarden te voet en steun tegelijkertijd een goed doel! Neem een pauze bij het prachtige Muiderslot of maak een foto van het Naardermeer, er is onderweg van alles te zien, proeven en beleven!

 • 21-05-2022
 • Weesp, Muiden en Naarden
 • Nee

Schaatsen bij het Muiderslot

Van 11 december 2021 tot en met 6 maart 2022 ligt er bij het Winterkasteel Muiderslot een echte ijsbaan. Kom jij ook ijspret maken? Een winterkasteel is al helemaal compleet met een ijsbaan, toch? Deze winter kun je niet alleen genieten van een winters Muiderslot met een speciale audiotour en winterse aankleding, maar kan je ook nog schaatsen na je bezoek

Praktische informatie
De ijsbaan is gratis toegankelijk voor iedereen met een geldig entreebewijs voor het Muiderslot.
Open van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur, ook op alle feestdagen én op maandagen in kerstvakantie.

Neem je eigen schaatsen mee (noren zijn verboden) of huur ze ter plekke zolang de voorraad strekt. De schaatsen zijn te huur voor 3 euro per paar.

 • 11-12-2021 t/m 06-03-2022
 • Het Muiderslot
 • Ja

Oude Hollandse Waterlinie Fietstour

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie.

Op 29 mei 2022 wordt daarom een prachtig fietsevenement georganiseerd langs bezienswaardigheden van de Oude Hollandse Waterlinie waarbij je veel te weten kunt komen over de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Je kunt kiezen uit routes van 35 en 60 km vanuit Gorinchem of Gouda.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Dit geldt voor Gouda en Gorinchem.

09.00 – 10.00 uur Start 60 km route
10.00 – 11.00 uur Start 35 km route
13.00 – 17.00 uur Muziek en sfeervolle ontvangst na de finish
17.00 uur Einde van het programma

TIP: vergeet niet je laatste stempel te laten zetten en je medaille op te halen. Die is natuurlijk welverdiend!

 • 29-05-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Concert: Anna Tam

Folkzangeres en multi-instrumentalist Anna Tam traditionele Britse liedjes haar eigen liefdevolle persoonlijke twist tijdens haar concert in de Ridderzaal van het Muiderslot. Ze begeleidt zichzelf op een selectie van traditionele en historische snaarinstrumenten. Voorbeelden hiervan zijn de nyckelharpa, viola da gamba, draailier, cello en nog veel meer. Haar muziek vertelt verhalen die gaan over de mensen die vroeger leefden.


Koop hier je kaartje voor het concert.


Het concert begint om 20:00 uur en duurt tweemaal ongeveer 40 minuten met 30 minuten pauze.
Locatie: Ridderzaal. Het café is geopend vanaf 19:00 uur de zaal opent om 19:30 uur.

 • 26-11-2021
 • Muiderslot
 • Herengracht 1 1398 AA Muiden
 • Nee

GEANNULEERD – Winterwandeling Muiderslot Muiden

Wandel mee over de vesting Muiderslot Trek je warme winterjas en stevige schoenen aan en dompel je onder in natuur en cultuur. De Winterwandeling geeft je een inkijkje in vroegere winters in Muiden.

Op de dinsdag en de donderdag in de kerstvakantie om 11 en 14 uur kun je mee met een tour door het unieke buitengebied rond het kasteel.  De gids vertelt je van alles over het winterse leven op en rond een middeleeuws kasteel. Wat deden kasteelbewoners in de winter? Was er nog iets te oogsten in de kasteeltuin? Welke feestjes vierden ze vroeger?

Praktische informatie
De data waarop je een winterwandeling kunt doen met ons: 28 & 30 december 2021 en 4 & 6 januari 2022.
De wandeling duurt ongeveer 40 minuten.
Een kaartje voor de winterwandeling is 5 euro. Reserveer een entreebewijs en een kaartje voor de wandeling.
De winterwandeling is leuk voor alle leeftijden (en vanaf 8 jaar echt goed te volgen).

 • 28-12-2021 t/m 30-12-2021
 • Muiden
 • Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja