Pasen bij het Muiderslot

Muiderslot daagt kids tot en met 11 jaar uit om beide paasdagen paaseieren te komen zoeken in de pruimenboomgaard! Wie het Gouden Ei vindt, ontvangt een mooie prijs. En in het atelier van het kasteel zijn bezoekers beide paasdagen tussen 12 en 15 uur welkom. Hier ga je aan de slag met je eigen stillevens, gebaseerd op de kunst in het kasteel. Loop gerust binnen, schuif lekker aan en leef je creatief uit.

 • 16-04-2022 t/m 17-04-2022
 • Muiden
 • Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Muiderslot Tasting

Hoe kookten ze vroeger? Wat aten ze? In hoeverre werd de historische kruidentuin van het Muiderslot betrokken bij de slotkeuken? Vingen ze vissen in de slotgracht?

Siebren Houwer, kok en historicus bij het Muiderslot, neemt je mee naar de middeleeuwen en de zeventiende eeuw aan de hand van smaken, en de verhalen achter deze smaken. Een zeer bijzondere tasting op de zaterdagmiddag! Zin om te leren over vroeger aan de hand van een heerlijke proeverij met onder andere producten uit de kasteeltuinen? Schrijf je dan snel in voor één van de kleinschalige proeverijen, die ze ieder seizoen aanpassen.

De tastings zijn op 25 juni, 2 juli en 23 juli.

 • 25-06-2022 t/m 23-07-2022
 • Muiden, Muiderslot
 • Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Muiderslot Tasting (Speciale Edities)

Hoe kookten ze vroeger? Wat aten ze? In hoeverre werd de historische kruidentuin van het Muiderslot betrokken bij de slotkeuken? Vingen ze vissen in de slotgracht?

Siebren Houwer, kok en historicus bij het Muiderslot, neemt je mee naar de Middeleeuwen en de zeventiende eeuw aan de hand van smaken, en de verhalen achter deze smaken. Een zeer bijzondere tasting op de zaterdagmiddag! Zin om te leren over vroeger aan de hand van een heerlijke proeverij met onder andere producten uit de kasteeltuinen? Schrijf je dan snel in voor één van de kleinschalige proeverijen, die ze ieder seizoen aanpassen.

Dit is een speciale editie die je alleen op 23 april, 7 mei, 28 mei of 4 juni kunt proeven en bewonderen!

 • 28-05-2022 t/m 04-06-2022
 • Muiden, Muiderslot
 • Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja

Voorjaarsvakantie Muiderslot

Trek er lekker op uit tijdens de krokusvakantie! Van 19 februari tot en met 6 maart 2022 viert Rijksmuseum Muiderslot het naderende voorjaar met een creatief en afwisselend programma. Natuurlijk is er ook in het kasteel van alles te zien en te doen.

Feest

Al sinds de middeleeuwen wordt het beginnende voorjaar gevierd met uitbundige feesten. Carnaval is een van die feesten. Kom tijdens de voorjaarsvakantie je eigen feestelijke masker maken. Deze workshop is elke dag van 12:00 tot 15:00 uur in het Atelier op Zolder. Loop gerust binnen, het is gratis, dus je hebt alleen een entreekaartje voor het kasteel nodig. Bij drukte moeten (groot-) ouders of begeleiders buiten de workshopruimte wachten.

Tuinsafari

Kinderen tussen 5 en 11 jaar zijn elke doordeweekse dag om 14:00 uur welkom in de kasteeltuinen. Trek oude kleren en laarzen aan en ga mee op ontdekkingstocht over de oude vesting Muiderslot. Daar vind je bijzondere dingen in dit jaargetijde. Wie denkt dat de natuur nog in winterslaap is, zal verbaasd zijn. Lekker op tuinsafari, dus!

Winterkasteel en ijsbaan

Is het je nog niet gelukt om het Winterkasteel te bezoeken? Dan is de voorjaarsvakantie de laatste kans. Ervaar hoe de vroegere bewoners in het Muiderslot overwinterden. In sprookjesboeken ziet het er altijd prachtig uit: knus rond het warme haardvuur en kaarsen die de sfeer compleet maken. Dat de realiteit soms heel anders was, zie en hoor je tijdens het Winterkasteel. Neem een gratis audiotour mee en maak een reis door de wintertijd van vroeger. Sluit je bezoek nog even af met een rondje op de ijsbaan. Daarna ben je vast en zeker blij dat het voorjaar in zicht is!

Ridders in de winter

De ridders van de Hanzecompagnie bivakkeren op 26 februari in het Muiderslot! Zij laten zien wat ridders zoal in de winter doen en demonstreren middeleeuwse ambachten. Help jij mee harnassen poetsen? Wil je zien hoe een touw wordt gemaakt? Ben je wel eens een pestdokter met een snavelmasker tegengekomen? Kom langs en ontdek ze zelf.

Historisch proeven

Op 26 februari vindt ook een historische proeverij door de kasteelkok plaats. Deze tastings zijn twee keer per maand en wat je kunt proeven wisselt per seizoen. Reserveer hiervoor op tijd jouw plekje.

Jong Klassiek

Voor liefhebbers van muziek is er op zondag 27 februari een concert  in de slotkapel door conservatoriumstudenten. Dit is gratis bij te wonen door iedereen met een geldig entreebewijs, vol = vol!

Bron: muiderslot.nl

 • 19-02-2022 t/m 06-03-2022
 • Muiderslot
 • Ja

Waterlinie Wandeltocht – Zuiderzee

Een superleuke route langs maar liefst 3 vestingsteden!

Op zaterdag 21 mei 2022 gaat de tweede Waterlinie Wandeltocht aan de Zuiderzee van start. Deze prachtige wandeltocht gaat langs 3 vestingsteden en talloze bezienswaardigheden. Er zijn 3 lengtes (13.5km, 17.5km en 31km) startend uit Weesp en Naarden-Vesting.

Bewonder Weesp, Muiden en Naarden te voet en steun tegelijkertijd een goed doel! Neem een pauze bij het prachtige Muiderslot of maak een foto van het Naardermeer, er is onderweg van alles te zien, proeven en beleven!

 • 21-05-2022
 • Weesp, Muiden en Naarden
 • Nee

Schaatsen bij het Muiderslot

Van 11 december 2021 tot en met 6 maart 2022 ligt er bij het Winterkasteel Muiderslot een echte ijsbaan. Kom jij ook ijspret maken? Een winterkasteel is al helemaal compleet met een ijsbaan, toch? Deze winter kun je niet alleen genieten van een winters Muiderslot met een speciale audiotour en winterse aankleding, maar kan je ook nog schaatsen na je bezoek

Praktische informatie
De ijsbaan is gratis toegankelijk voor iedereen met een geldig entreebewijs voor het Muiderslot.
Open van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur, ook op alle feestdagen én op maandagen in kerstvakantie.

Neem je eigen schaatsen mee (noren zijn verboden) of huur ze ter plekke zolang de voorraad strekt. De schaatsen zijn te huur voor 3 euro per paar.

 • 11-12-2021 t/m 06-03-2022
 • Het Muiderslot
 • Ja

Oude Hollandse Waterlinie Fietstour

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie.

Op 29 mei 2022 wordt daarom een prachtig fietsevenement georganiseerd langs bezienswaardigheden van de Oude Hollandse Waterlinie waarbij je veel te weten kunt komen over de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Je kunt kiezen uit routes van 35 en 60 km vanuit Gorinchem of Gouda.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Dit geldt voor Gouda en Gorinchem.

09.00 – 10.00 uur Start 60 km route
10.00 – 11.00 uur Start 35 km route
13.00 – 17.00 uur Muziek en sfeervolle ontvangst na de finish
17.00 uur Einde van het programma

TIP: vergeet niet je laatste stempel te laten zetten en je medaille op te halen. Die is natuurlijk welverdiend!

 • 29-05-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja

Concert: Anna Tam

Folkzangeres en multi-instrumentalist Anna Tam traditionele Britse liedjes haar eigen liefdevolle persoonlijke twist tijdens haar concert in de Ridderzaal van het Muiderslot. Ze begeleidt zichzelf op een selectie van traditionele en historische snaarinstrumenten. Voorbeelden hiervan zijn de nyckelharpa, viola da gamba, draailier, cello en nog veel meer. Haar muziek vertelt verhalen die gaan over de mensen die vroeger leefden.


Koop hier je kaartje voor het concert.


Het concert begint om 20:00 uur en duurt tweemaal ongeveer 40 minuten met 30 minuten pauze.
Locatie: Ridderzaal. Het café is geopend vanaf 19:00 uur de zaal opent om 19:30 uur.

 • 26-11-2021
 • Muiderslot
 • Herengracht 1 1398 AA Muiden
 • Nee

GEANNULEERD – Winterwandeling Muiderslot Muiden

Wandel mee over de vesting Muiderslot Trek je warme winterjas en stevige schoenen aan en dompel je onder in natuur en cultuur. De Winterwandeling geeft je een inkijkje in vroegere winters in Muiden.

Op de dinsdag en de donderdag in de kerstvakantie om 11 en 14 uur kun je mee met een tour door het unieke buitengebied rond het kasteel.  De gids vertelt je van alles over het winterse leven op en rond een middeleeuws kasteel. Wat deden kasteelbewoners in de winter? Was er nog iets te oogsten in de kasteeltuin? Welke feestjes vierden ze vroeger?

Praktische informatie
De data waarop je een winterwandeling kunt doen met ons: 28 & 30 december 2021 en 4 & 6 januari 2022.
De wandeling duurt ongeveer 40 minuten.
Een kaartje voor de winterwandeling is 5 euro. Reserveer een entreebewijs en een kaartje voor de wandeling.
De winterwandeling is leuk voor alle leeftijden (en vanaf 8 jaar echt goed te volgen).

 • 28-12-2021 t/m 30-12-2021
 • Muiden
 • Herengracht 1, 1398 AA Muiden
 • Ja