Expositie ‘Water: Vriend of Vijand’

Expositie Water: Vriend of Vijand is nu ook in Montfoort!

Water. We kunnen niet zonder. We drinken het. We wassen ons ermee. We gebruiken het in ons huis. Het komt uit de lucht (soms met bakken) en uit de grond. Soms redt het ons, soms is het onze dood. Water heeft vele kanten.

Het vieren van 900 jaar waterbeheer en 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie waren aanleiding voor de expositiegroep van het Stadsmuseum De Knoperij om daar een expositie aan te wijden. Vanaf het ontstaan van Montfoort, via de Oude Hollandse Waterlinie, waterzuivering en waterbeheersing tot het Waterleidingbedrijf aan de Blindeweg…. het is interessant om te zien en te lezen hoe belangrijk een goed beheer van het water is. Er is speciaal een film gemaakt over het waterbeheer rondom Montfoort met uitleg “ter plekke” van Theo van Bellegom.

Op de banners van de rondreizende expositie van de Oude Hollandse Waterlinie wordt de werking hiervan goed uitgelegd. En wat is nu het antwoord op de vraag of het water voor Montfoort een vriend of vijand is? Die conclusie is in De Knoperij te lezen.

Geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. De expositie in het museum is gratis en duurt tot begin september.

 • 26-07-2022 t/m 01-09-2022
 • Montfoort
 • Stichting Oud Montfoort, Keizerstraat 25, 3417 EA Montfoort
 • Nee

Vestingstedenroute Utrecht

Op zaterdag 11 juni zal het Lions Classic Car Event plaatsvinden in IJsselstein. Het evenement staat dit jaar in het teken van het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie. Tijdens het evenement zal de nieuwe vestingstedenroute Utrecht officieel worden geopend!

De vestingstedenroute Utrecht is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV), de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub (KNAC) en stichting Oude Hollandse Waterlinie. Deelnemers aan de tocht ontdekken de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie vanuit het oogpunt van de Franse vijand. De route bestaat uit twee etappes. De eerste etappe brengt u van IJsselstein naar Jaarsveld, Ameide, Oudewater, Montfoort en Woerden. De tweede etappe start in Woerden en gaat via Kamerik, Breukelen en Nieuwersluis naar Slot Zuylen. Voor geïnteresseerden is een speciaal routeboekje met historische informatie beschikbaar via https://vestingstedenroute.nl/utrecht

Het programma van het Classic Car Event is als volgt: Vanaf 9 uur verzamelen de klassieke auto’s zich in de binnenstad van IJsselstein. Rond het middaguur vertrekken de auto’s voor een rondrit langs een deel van de Vestingsteden-route. De rondrit eindigt bij de meubelfabriek van Schilte in IJsselstein, waar de auto’s rond een uur of drie worden verwacht.

 • 11-06-2022 t/m 11-06-2022
 • IJsselstein, Woerden, Slot Zuylen
 • Parkeerplaats Tamara, Utrechtsestraat 10, 3401 CV IJsselstein
 • Nee

Reizende Expositie in Montfoort

In 2022 vieren we het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie. De reizende tentoonstelling van onze stichting over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie ging van start in Oudewater, en is nu in Montfoort!

Stichting Oude Hollandse Waterlinie trekt tijdens het jubileumjaar met reizende exposities langs de linie. Van Muiden tot Woudrichem, overal kun je onze expositie op een bepaald moment tegenkomen! Hou deze website in de gaten voor de actuele locatie!

Van 30 mei tot 4 september staat de expositie in de Knoperij in Montfoort!


 • 30-05-2022 t/m 04-09-2022
 • Montfoort
 • Keizerstraat 25, 3417 EA Montfoort
 • Ja

Tour de Oude Hollandse Waterlinie

Tour de Oude Hollandse Waterlinie is een groot succes. Daarom wordt het verlengt tot en met het einde van het jaar!

Fiets, wandel, ren of skate langs de prachtige historie en natuur van de Oude Hollandse Waterlinie en verdien een unieke medaille!

Met het voltooien van een etappe is een badge te verdienen. Deze badges passen op een medaille waarop het parcours, enkele landmarks en de logo’s van de jubilarissen te zien zijn. Wie de medaille compleet wil hebben, zal alle etappes moeten afleggen! Het evenement loopt van 13 april tot 1 januari, zodat je zelf een tijdstip kunt kiezen waarop je de etappes willen lopen.

 • 13-04-2022 t/m 31-12-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Nee

Oude Hollandse Waterlinie Fietstour

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie.

Op 29 mei 2022 wordt daarom een prachtig fietsevenement georganiseerd langs bezienswaardigheden van de Oude Hollandse Waterlinie waarbij je veel te weten kunt komen over de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Je kunt kiezen uit routes van 35 en 60 km vanuit Gorinchem of Gouda.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour vindt plaats op zondag 29 mei 2022. Dit geldt voor Gouda en Gorinchem.

09.00 – 10.00 uur Start 60 km route
10.00 – 11.00 uur Start 35 km route
13.00 – 17.00 uur Muziek en sfeervolle ontvangst na de finish
17.00 uur Einde van het programma

TIP: vergeet niet je laatste stempel te laten zetten en je medaille op te halen. Die is natuurlijk welverdiend!

 • 29-05-2022
 • Oude Hollandse Waterlinie
 • Ja