Verhaal van Woerden Expositie

Ga mee terug in de tijd en ontdek het verhaal van Woerden. De veelzijdige geschiedenis van de stad en regio met meer dan 2000 jaar heeft rijke en bijzondere verhalen die je een keer gehoord, gezien en beleeft moet hebben.

In de tentoonstelling reis je door de tijd aan de hand van negen thema’s. Elk thema is gekoppeld aan een personage, die staat te popelen om zijn verhaal aan jou te vertellen. Ontmoet bijvoorbeeld kunstenaar Cornelis Vreedenburgh, molenaarsvrouw Mabelia en de Molukse tante Jo. Zij vormen jouw ingang naar een andere tijd. En niet alleen naar de geschiedenis van Woerden, maar ook die van omliggende dorpen zoals Harmelen, Zegveld en Kamerik. Ze laten jouw zien hoe een legerkamp uitgroeit tot een vestingstad en uiteindelijk een moderne gemeente wordt. Wat de sleutelpositie van de stad betekent vanwege de ligging, langs de Rijn én op de grens van Holland en Utrecht. Hoe de bevolking niet alleen vecht voor hun geloof en vrijheid, maar ook tegen het water. Hoe mensen al eeuwenlang van ver naar Woerden komen, waardoor de stad steeds kleurrijker wordt.

Bovenal is het een verhaal waar jij als bezoeker aan meeschrijft, want ook jij geeft betekenis aan de stad en omgeving.

Kinderspeurtocht

Speciaal voor kinderen van 7 tot 12 jaar zijn er een tweetal speurtochten ontwikkeld. De speurtochten bestaan uit twee verschillende routes die door de tentoonstelling voeren. Middels verschillende opdrachten maken kinderen kennis met de verhalen van de dieren, boeren, soldaten, arbeiders en migranten die naar Woerden zijn gekomen. Door het volgen van de routes reizen kinderen door de tijd en ontmoeten ze bijzondere historische personen, dieren en spullen uit het ‘Verhaal van Woerden’.

  • 01-01-2024 t/m 01-01-2025
  • Woerden
  • Stadsmuseum Woerden - Kerkplein 6, 3441 BG Woerden
  • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact