Duurzaam educatieproject Oude Hollandse Waterlinie

In het jaar 1672 leek het rijke Nederland verloren. De Republiek der Verenigde Nederlanden werd van allerlei kanten aangevallen. De situatie leek hopeloos totdat het water als wapen werd ingezet en de vijand niet meer verder kon. Van het Muiderslot tot aan Slot Loevestein hield de Oude Hollandse Waterlinie de Franse legers tegen.
Op verschillende plekken in Zuid-Holland zijn nog sporen van de Oude Hollandse Waterlinie te vinden. Achter deze sporen gaan spannende verhalen schuil over Franse soldaten, boze boeren en het Rampjaar 1672. Door samen met leerlingen dit erfgoed te ontdekken komt de lokale geschiedenis tot leven. Tot voor kort was wel educatiemateriaal over de Oude Hollandse Waterlinie beschikbaar, maar dit was meestal verouderd en werd weinig afgenomen door het onderwijs.

In verschillende gemeenten zijn een aantal jaren geleden de ‘Waterliniedagen voor Kids’ gestart, maar deze bleken op veel locaties te kostbaar om duurzaam in te zetten, en bereikten maar weinig leerlingen. Daarom ontwikkelden het Erfgoedhuis Zuid-Holland, het Kunstgebouw en stichting Oude Hollandse Waterlinie samen een duurzamer en beter verankerd educatieproject voor groep 7/8. Het project is ook in samenspraak met het onderwijs en de lokale erfgoedachterban ontwikkeld waardoor maatwerk geleverd kan worden. Educatief ontwerpers Karen de Moor en Annemieke Fierinck ontwikkelden het materiaal voor de lessen.
Om de geschiedenis dichtbij te halen is dit lesproject gebaseerd op een drie-lessen structuur. De kern is een bezoek aan een locatie van de Oude Hollandse Waterlinie of een gastles door een (theater)professional in de klas. Voorafgaand aan het bezoek of gastles is er een voorbereidende les. Dat is een les die de leerkracht zelf kan uitvoeren. In de verwerkingsles wordt teruggegrepen op wat door de leerlingen is ervaren en beleefd. Een aansprekende animatie over de lokale geschiedenis helpt leerlingen kijken door geschiedenisogen.
Meer informatie

De ontwikkeling van het lesproject wordt voor vier gemeenten gefinancierd door de Erfgoedtafel Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland. In het voorjaar van 2021 startte het project in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Molenlanden, afgelopen najaar in Krimpenerwaard en Gorinchem. Waarschijnlijk volgen later dit jaar de gemeenten Nieuwkoop en Gouda.
Heeft u vragen over het educatieproject? Neem voor meer informatie contact op met projectleider Iris Brandts van Erfgoedhuis Zuid-Holland (brandts@erfgoedhuis-zh.nl).
Kleurplaten
Bekijk hier twee van onze leuke kleurplaten!
Kleurplaat 1 – Kleurplaat 2