Franse Tirannie

In april 2022 publiceert uitgeverij Waanders een heruitgave van Franse Tirannie, een nieuwe Spiegel voor de Jeugd, een schoolboek uit 1672 over de Franse oorlogsmisdaden in Midden-Holland. Ter gelegenheid van deze heruitgave verzorgt het Platform Rampjaarherdenking i.s.m. Probiblio (zie ook hun educatieve projecten onder nr. 2) in 2022 een publieksprogramma bestaande uit een expositie-tournee langs bibliotheken in Midden-Holland.

In deze expositie staan de beschreven gebeurtenissen (met fact-checking) en de rol van nationalistische schoolboeken in de Gouden Eeuw centraal. In welke dorpen en steden vonden de beschreven oorlogsmisdaden plaats? Zijn hiervan bewijzen te vinden? Waarom was dit schoolboek zo invloedrijk en bepalend?

De expositie omvat een serie banners met informatie, enkele prenten over het Rampjaar en facsimile’s van Franse Tirannie. De tournee gaat langs zes bibliotheken in Zuid-Holland.

Ontwikkeld door: Stichting Platform Rampjaarherdenking 1672 – 2022

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Weet jij in welke vestingstad deze leuke huizen staan?

Foto @verbindendoorverbeelden

#oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie #waterlinies #rampjaar1672 #rampjaar #vestingstad #vestingsteden #vesting #waterlinieommetje  #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #gracht #grachten #grachtenpand #hollandsewaterlinies #stedentrip #stadsfotografie #cityscape #cityscapes #cityphotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact