Rampjaar voor kids

Rampjaar voor kids is een educatieproject gericht op leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het project wil leerlingen bij de Rampjaarherdenking betrekken door de volgende activiteiten:

  • informeren: het geven van feitelijke (achtergrond)informatie over het Rampjaar 1672.
  • beleven: deze periode levend maken door te koppelen aan de geschiedenis van de eigen (vesting)stad of streek (bijv. waterlinies) of bekende personen, bijv. De Ruyter).
  • herdenken: de Rampjaarherdenking koppelen aan belangrijke waarden zoals vrijheid van meningsuiting en tolerantie en actuele thema’s als het vluchtelingenvraagstuk, internationale samenwerking enz.. (lessons to be learned).

Het project omvat de volgende producten:

1. Een lespakket met een digitale presentatie van het Rampjaar voor klassikale vertoning met korte filmpjes, posters en kaarten over het Rampjaar 1672 en een docentenhandleiding met tips en lessen voor verwerking. Het pakket bevat ook links naar reeds bestaande educatiepakketten over gerelateerde thema’s (bijv. Oude Hollandse Waterlinie, Zuiderwaterlinie en Bommen Berend). Voorjaar 2021 werd een pilot Rampjaar voor kids uitgevoerd op tien basisscholen in Midden-Holland.

2. Een educatieve website www.1672.nl met bronnen en beeldmateriaal voor werkstukken, waarmee leerlingen creatief aan de slag kunnen, en tips voor koppeling Rampjaarherdenking aan actuele thema’s, zoals vrijheid en democratie.

3. Een verdiepingsmateriaal met stripboeken over de Oude Hollandse Waterlinie, Michiel de Ruyter en Bommen Berend, en met routes en apps voor beleving in de vestingsteden en waterlinies.

Ontwikkeld door: Stichting Platform Rampjaarherdenking 1672 – 2022 

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact