Uitnodiging Nationale Symposium


Vereniging Nederlandse Vestingsteden en mede initiatiefnemers Alliantie Zuiderwaterlinie en Stichting Oude Hollandse Waterlinie, nodigen u uit voor ons Nationale Symposium in Vestingstad Heusden.

Als bestuurder heb je veel keuzes te maken. Klimaatverandering speelt daarbij een belangrijke rol. Want wat doet dit met je cultureel erfgoed? Hoe ga je om met opgaven als woningbouw en een regionale energietransitie, terwijl het erfgoed in stand gehouden moet worden. En wat kunnen we leren van het verleden, wat bijdraagt aan de besluiten van vandaag en de effecten voor onze toekomst. 

Van het water tot temperatuurverandering en de psychen van ons als mens. Alles komt voorbij op deze dag, die in het teken staat van klimaatverandering en de effecten op vestingsteden en ander cultureel erfgoed. Met vier bijzondere sprekers en interactie met u, als bestuurder. Zodat u na deze prikkelende dag weggaat met meer kennis en inzichten. Wij nodigen u van harte uit!

Over de organisatie

Vereniging Nederlandse Vestingsteden
De VNV kent een kenniswerkgroep, heeft landelijke dekking en gebruikt haar (social) media voor de bewustwording van de specifieke problematiek en uitdagingen van gemeenten die een vestingstad (steden) binnen hun gemeentegrens hebben. Meer informatie vindt u op vestingsteden.nl en vestingstedenroute.nl

Alliantie Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie. De Alliantie Zuiderwaterlinie zet zich in om deze linie weer zichtbaar en beleefbaar te maken. Daarnaast verbindt het verhaal van de Zuiderwaterlinie het verleden met het heden en de toekomst waarmee erfgoed een oplossing of een versneller kan worden bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Meer informatie vindt u op zuiderwaterlinie.nl

Oude Hollandse Waterlinie
Ruim 350 jaar geleden, in 1672, keerde het tij. Het ooit zo rijke Holland leek verloren, het volk was reddeloos, redeloos en radeloos. Tot wij ons eigen water als wapen inzette en de vijand wisten te stoppen. Van het Muiderslot tot aan Slot Loevestein deed de Oude Hollandse Waterlinie haar werk. Ontdek de Oude Hollandse Waterlinie, haar historie en activiteiten via www.oudehollandsewaterlinie.nl.

Programma

09.30 – 10.00

 • Inloop Catharijnekerk in Heusden

10:00 – 10.15

 • Opening door de voorzitter van de VNV, de heer Patrick van Domburg.
 • Welkom door wethouder Thom Blankers, gemeente Heusden.
 • Welkom door dagvoorzitter Anastasia van der Lugt, directeur Oude Hollandse Waterlinie.
   

10.15 – 11.00

 • Koen Berends van Deltares Senior Rivierkundig Onderzoeker bij kennisinstituut Deltares.
  “Wordt Rotterdam een 22eeuwse vestingstad?”

11:05 – 11.50

 • Carola Hein Professor History of Architecture and Urban Planning at Delft University of Technology, Professor at Leiden and Erasmus University and UNESCO Chair Water, Ports and Historic Cities.
  Zonder kennis van de geschiedenis is het heden niet te begrijpen. Dat geldt ook voor de architectuur.”

12:00 – 12.55

 • Lunch voor onze deelnemers in de Catharijnekerk en lunch met vergadermoment (ALV) van de VNV in het oude stadhuis.

13:00 – 13.30

 • Moment van interactie: kansen – bedreigingen cultureel erfgoed.

13.30 – 14.15

 • Jacob Knegtel Adviseur Erfgoed & Water bij het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.
  “We zijn de historische relatie met ons water- en bodemsysteem kwijtgeraakt.”

14.15 – 15.00

 • Margot Ribberink, Ambassadeur van duurzaamheid, klimaat en meer.
  “De psychologie achter klimaatverandering. Weerstand of acceptatie?”

15.00 – 16.15

 • Op avontuur in vestingstad Heusden.

16:15 – 16.30

 • Afronding door de voorzitter van de VNV, de heer Patrick van Domburg, wethouder Thom Blankers en dagvoorzitter Anastasia van der Lugt.

16.30 – 17:15

 • Netwerk borrel

Kosten

Kosten voor deelname aan het symposium: €35,- per deelnemer. Hierbij is een lunch inbegrepen. 

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 21 maart 2024 viainfo@vestingsteden.nl

Locatie

U bent van harte welkom op onderstaande locatie:
Catharijnekerk Heusden
Burchtstraat 2
5256 EB Heusden

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact