Op vrijdag 1 november 2019 houdt de Stichting Oude Hollandse Waterlinie haar derde jaarlijkse symposium. Na Gorinchem en Nieuwpoort is dit jaar Gouda aan de beurt. In de zestiende-eeuwse Sint-Janskerk zal door vier sprekers worden stilgestaan bij de relatie tussen Rampjaar 1672 en de Gouden Eeuw. Daarnaast presenteert de Stichting Oude Hollandse Waterlinie de winnaars van de Waterlinie Award voor het beste lokale waterlinie initiatief en van de vestingsteden-fotowedstrijd.

SPREKERS

Luc Panhuysen (historicus, auteur van Rampjaar 1672: hoe de republiek aan de ondergang ontsnapte) zal spreken over de gevolgen van de Frans/Duits/Engelse aanval op de Republiek. Kwam de Gouden Eeuw plots ten einde, of was het afdruipen van de agressors juist een hoogtepunt in deze periode?
Tom Hage (voormalig voorzitter Stichting Goudse Sint-Jan) geeft inzicht in de religieuze aspecten van het Rampjaar. Niet alleen de Republiek, ook de Nederduitse Gereformeerde Kerk werd bedreigd: in het bezette Utrecht herstelden de Fransen de rooms-katholieke eredienst in de Domkerk.
Sunny Jansen (conservator Slot Loevestein, auteur van Slot Loevestein in de Waterlinie Erfgoed reeks) laat zien hoe musea het complexe verhaal van de Hollandse Waterlinies vertellen aan een breed publiek.
Christiaan van der Spek (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) zal beschrijven hoe de relatie tussen steden en garnizoenen zich niet eenvoudig laat typeren. De aanwezigheid van honderden of zelfs duidende soldaten binnen de stadsmuren veroorzaakte de nodig problemen, maar zorgde ook voor veiligheid en bood vele kansen voor handel.

Foto gemaakt: Sander Enderink

LOCATIE

De Sint-Janskerk in Gouda werd in 1552 verwoest door brand en in de decennia daarna herbouwd. De wereldberoemde Goudse Glazen stammen uit deze tijd, en dragen haar sporen. Zo zijn zowel koning Filips II als Willem van Oranje op de glazen afgebeeld. Saillant detail: het glas met Willem van Oranje toont ook de enorme inundaties rondom de stad Leiden in 1574. In de kerk is ook het grafbord van kapitein Swansbel (gesneuveld bij Ameide in 1672) en de grafkapel van Hiëronymus van Bevernigk (topdiplomaat en adviseur van Willem III) te bekijken.

PRAKTISCH

Het symposium vindt plaats op vrijdag 1 november 2019 en duurt van 13:30 tot ca. 16:15. Inloop is mogelijk vanaf 13:00. De Sint-Janskerk in Gouda heeft een bezoekersingang onder de toren, Achter de Kerk 2. Parkeren bij de kerk is niet mogelijk, maar er zijn diverse parkeerplaatsen en garages in de binnenstad van Gouda. Vanaf NS-station Gouda is het ongeveer 15 minuten lopen.
In de pauze en na afloop van het symposium kunt u diverse consumpties nuttigen. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om de Goudse Glazen en rest van de Sint-Janskerk te bezichtigen. Bovendien profiteert u tijdens het symposium van aantrekkelijke korting op diverse publicaties van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie.

AANMELDEN

Meldt u nu aan voor slechts € 15! U kunt hiervoor onderstaand formulier gebruiken.

Ga naar blogoverzicht