Symposium 2022 in Kasteel Amerongen

Symposium diplomatie in 1672 en nu 

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat legers van de Franse koning Lodewijk XIV Nederland binnenvielen. Het is de geschiedenis ingegaan als het Rampjaar 1672. Naast Frankrijk waren ook Engeland, Münster en Keulen in oorlog met Nederland.  Stadhouder Willem III zag door de snelle totstandkoming van de Oude Hollandse Waterlinie en slimme diplomatie het tij keren. De rol van diplomatie in crisistijd is tot op de dag van vandaag een actueel thema. Om deze reden organiseert Kasteel Amerongen op 15 oktober a.s. een symposium over diplomatie in 1672 en nu. 

In het programma is naast de visie van de Europese ambassadeurs ook ruimte voor het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is een groot voorrecht dat we, samen met de ambassadeurs van de landen waar we 350 jaar geleden mee in oorlog waren, nu in vrede op een symposium kunnen spreken over de zaken die ons verbinden. 

Visie op diplomatie door Europese ambassadeurs 

Het middagprogramma wordt geleid door mr. Ed Kronenburg, voormalig secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (2008-2012) en voormalig ambassadeur in Parijs en Beijing: “In het Rampjaar 1672 speelde diplomatie een belangrijke rol. Ook in 2022 is diplomatie van essentieel belang. De vraag die hierbij speelt is of we kunnen leren van het verleden? Zijn er parallellen te zien tussen het Rampjaar 1672 en de huidige situatie? De Europese ambassadeurs van België, Bosnië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan hierover in gesprek en geven hun visie over de rol van diplomatie in crisistijd en de betekenis voor 2022,” aldus mr. Ed Kronenburg. Aan bod komt onder andere de relatie tussen het Rampjaar 1672 en de huidige politieke situatie in Europa.  

Programma 

09.45 uur Ontvangst met koffie 

10.15 uur Welkom door dhr. Herman Sietsma: directeur-bestuurder Kasteel Amerongen 

10.30 uur dr. Nina Lamal: Publieksdiplomatie in de 17e eeuw 

11.00 uur dr. Philip Mansel Lodewijk XIV en Diplomatie: van Den Haag tot Constantinopel 

12.00 uur Dialoog met de zaal 

12.30 uur Bezoek expositie ‘Goet en Bloet: strijdvaardige familie verliest kasteel in rampjaar 1672’ en walking lunch 

14.00 uur Introductie ambassadeurs door mr. Ed Kronenburg 

14.15 uur Visie ambassadeurs op diplomatie 

15.15 uur Discussie met de zaal 

15.30 uur Uitreiking Oranjevaasje aan de commissaris van de Koning in Provincie Utrecht: dhr. Hans Oosters en aan de ambassadeurs door mevr. Anastasia van der Lugt: directeur Stichting Oude Hollandse Waterlinie 

16.00 uur Afsluiting 

Stichting Oude Hollandse Waterlinie en het Oranjevaasje 

In het Rampjaar 1672 zorgde de Oude Hollandse Waterlinie voor een succesvolle verdediging van Holland. Door het versterken van vestingsteden, het aanleggen van schansen en het inunderen van een uitgestrekt gebied werden aanvallen van de Franse legers afgeslagen. Ter gelegenheid van het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie heeft Royal Leerdam Crystal een Oranjevaasje uitgegeven; gemaakt door de Nederlandse ontwerper Wieki Somers in samenwerking met Sommer Dutch Glass Art. Met de uitgifte van Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 onderstreept Royal Leerdam Crystal het belang van de Oude Hollandse Waterlinie en de relevante rol die de linie in het heden kan spelen. 

Het symposium vindt plaats op 15 oktober 2022 in de Andrieskerk in Amerongen. Kaarten zijn te koop voor €20,00 via deze link en is inclusief lunch, koffie/thee, bezoek aan het kasteel en de expositie. Studenten krijgen een korting van €10,00. Aanmelden kan tot vrijdag 30 september 2022.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Wat is jouw favoriete plek langs de Oude Hollandse Waterlinie? Deel je foto van deze plek met ons en misschien win je wel een prijs!

Wij organiseren dit jaar een fotowedstrijd met als thema: “Mijn Oude Hollandse Waterlinie“

Lijkt het je leuk om mee te doen? Je hebt tot 1 oktober om je foto's te mailen naar contact@ohwl.nl Kijk wel even op onze website voor de deelnemersvoorwaarden. 

Foto Andrzej Wieciech
Deelnemer fotowedstrijd 2024. Tweede plaats.

📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸

#fotowedstrijd #photocompetition #photocontest #photochallenge #fotochallenge #oudeholandsewaterlinie

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact