Op pad langs de linie

Vrijdag 14 april ging Anastasia van der Lugt, directeur Oude Hollandse Waterlinie, nogmaals op pad met de nieuwe Wandelgids Oude Hollandse Waterlinie. Dit keer met Bea de Buisonjé van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en Nanda van Zoelen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Beide waterschappen grenzen aan elkaar bij Woerdense Verlaat. Dit is een prachtige groene en stille omgeving en onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Etappe 7 uit de wandelgids gaat langs het fraaie riviertje de Grecht. Hij start bij het sluisje en onderweg kom je een trekpontje tegen. Tijdens het broedseizoen is er overigens een variant beschikbaar voor deze etappe.

Bea, lid van het dagelijks bestuur van AGV: ”Geen waterlinie zonder water. Voor de toekomst van het water is het goed te weten welke historische ontwikkeling er is geweest in het kader van bodem en water sturend. Door het maken van een wandeling ontdek je veel meer de waarde van het water in het landschap.”

Ook Nanda van Zoelen is enthousiast. Zij is dagelijks bestuurder bij HSR. “Waterschappen hebben de komende jaren belangrijke opgaven te doen op het gebied van water kwaliteit en kwantiteit. Het klimaat verandert zichtbaar. In deze wandelroutes zien we hoe water aanwezig is in onze omgeving en waarmee we de komende jaren aan de slag moeten.”

Na afloop van de wandeling werd de wandelgids aan beide bestuurders overhandigd door Anastasia van der Lugt. Ze kijken allen terug op een mooie middag. Wandelen en werken is prima te combineren!

Meer info over de wandelgids of gelijk bestellen?

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact