Op pad met de nieuwe wandelgids

Op pad met Rob van Muilekom langs Oude Hollandse Waterlinie met de nieuwe wandelgids

Stichting Oude Hollandse Waterlinie (SOHW) heeft, met dank aan het prins Bernard cultuurfonds, een nieuwe wandelgids uitgebracht. In de wandelgids staan historische wandelingen met leuke weetjes over de verschillende routes. Vandaag ontving Rob van Muilekom, gedeputeerde van de provincie Utrecht, de nieuwe wandelgids uit handen van Anastasia van der Lugt, directeur van de stichting.

Tijdens de wandeling, die plaatsvond in Woerden, werd een groot deel van etappe 7 gelopen langs de voormalige vestinggracht. De diverse historische feiten, onder meer uitgebeeld met behulp van de VR-paal, droegen bij aan de beleving van het verleden in het heden.

Wandelaars kunnen in elf etappes door het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie lopen. Van Slot Loevestein tot aan het Muiderslot en dwars door het fraaie Groene Hart. Zowel in het buitengebied als in de vestingsteden langs deze waterlinie zijn veel kenmerkende punten opgenomen die de wandelaar informeren over de spannende geschiedenis. Met QR-codes kunnen de wandelaars zich verder verdiepen in de omgeving. In de gids zijn ook verwijzingen naar eerdere projecten, die mede gefinancierd zijn door de provincie Utrecht, te vinden, zoals interactieve games en VR-palen. De etappes zijn gekoppeld aan het openbaar vervoer netwerk.

Stichting Oude Hollandse Waterlinie houdt zich bezig met het beleefbaar maken en houden van de oudste verdedigingslinie. Door middel van publicaties, tentoonstellingen en educatietrajecten wordt de historie levend gehouden en worden de recreatieve mogelijkheden van het gebied blijvend onder de aandacht gebracht. Daarnaast heeft de stichting ten doel om de vestingsteden, waterschappen en provincies in het gebied te verbinden in het gezamenlijk belang om de Oude Hollandse Waterlinie te behouden voor toekomstige generaties.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact