Nationaal Symposium in Heusden

Afgelopen donderdag 11 april vond in de fraaie vestingstad Heusden het Nationaal Symposium voor Klimaatverandering & Cultureel erfgoed plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Vestingsteden in samenwerking met de Zuiderwaterlinie en de Oude Hollandse waterlinie. Ruim 100 deelnemers uit het hele land, allen verantwoordelijk voor beleid en ontwikkeling op het gebied van vestingwerken, cultureel erfgoed en toerisme, kwamen deze dag bijeen in de Catharijnekerk.


Bestuurders hebben veel keuzes te maken. Klimaatverandering speelt daarbij een belangrijke rol. Want wat doet dit met je cultureel erfgoed? Hoe ga je om met opgaven als woningbouw en een regionale energietransitie, terwijl het erfgoed in stand gehouden moet worden. En wat kunnen we leren van het verleden, wat bijdraagt aan de besluiten van vandaag en de effecten voor onze toekomst? Van het water tot temperatuurverandering en de psychen van ons als mens; alles kwam voorbij op deze dag.

Koen Berends van Deltares, Professor History of Architecture and Urban Planning Carola Hein, adviseur erfgoed en water bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Jacob Knegtel en Margot Ribberink verzorgden boeiende lezingen. Tot slot was er een vraaggesprek met Bea de Buisonjé van Waterschap Amstel Gooi en Vecht. De inspirerende sprekers zorgden ervoor dat de bestuurders na een prikkelende dag huiswaarts zijn gegaan met nieuwe kennis en inzichten.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact