Beleef Gorinchem in 1672 met VR-palen

Stap terug in de tijd en herbeleef de 17e eeuw van Gorinchem dankzij een toeristisch project: de VR-palen. De historische charme van de Mooiste Vestingstad wordt versterkt met de introductie van deze unieke manier om het verleden te ervaren. Wethouder Attie Mager heeft dit avontuur geopend door als eerste een kijkje te nemen in de VR-paal bij de Dalempoort op de vestingwal.

Een historische belevenis in de Allermooiste Vestingstad

Deze toevoeging aan het toeristisch aanbod verrijkt de allure van de Allermooiste Vestingstad. Drie VR-palen zijn strategisch geplaatst op historische locaties: Buiten de Waterpoort, bij de Dalempoort en bij de Oostwal. Elke paal vertelt een intrigerend verhaal uit de tijd van de Oude Hollandse Waterlinie, waarmee bezoekers een tastbare connectie kunnen maken met het verleden.

Een innovatieve technologie voor een tijdloze ervaring

Met behulp van een mobiele telefoon kan de QR-code op de paal worden gescand, waarna een VR-omgeving wordt onthuld. Door de telefoon in een VR-bril te plaatsen, kunnen gebruikers zich onderdompelen in een prachtig geïllustreerde wereld van het 17e-eeuwse Gorinchem. Deze 360 graden illustraties worden gecombineerd met gesproken teksten verteld door een boer, burger of bestuurder uit die tijd. Zo ontstaat op drie plekken in Gorinchem een boeiende samensmelting van heden en verleden.

Gorinchem neemt een unieke positie in als een cruciale vesting in zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met volledig intacte vestingwallen die een panoramisch uitzicht bieden over rivieren, presenteert de stad zich als een waar historisch juweel. Deze Virtual Reality palen voegen een extra dimensie toe aan de beleving van deze prachtige stad en de informatie is voor bezoekers te vinden op mooigorinchem.nl.

Samenwerking voor historische beleving

Het verwezenlijken van een levendig beeld van het Gorinchem in de tijd van de Oude Hollandse Waterlinie was mogelijk dankzij een nauwe samenwerking van de gemeente met diverse betrokken partijen. Ecce VR heeft de palen ontwikkeld met subsidie vanuit de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland, terwijl de Historische vereniging heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de beelden en fascinerende verhalen en schetsen die de bezoekers meenemen op een reis door de geschiedenis.

VR-palen op diverse locaties in de Oude Hollandse Waterlinie

Virtual Reality palen staan ook op andere plekken langs de Oude Hollandse Waterlinie: Schoonhoven, Nieuwpoort, Oudewater en Woerden. Elk met een uniek lokaal verhaal om te ontdekken.

Bron: Gemeente Gorinchem / Mooi Gorinchem

Foto: Studio Ziezo

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact