Interview met componiste José Retra

De stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert in samenwerking met het Orkest van het Groene Hart een drietal concerten. Het orkest, onder leiding van dirigent Jim Benjamin Roodnat, speelt muziek met een relatie tot water, oorlog en strijd in het kader van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie.

Een van de partituren met de naam ‘1672’ is speciaal geschreven ter gelegenheid van dit jubileum. Een primeur dus op de komende concerten.

José Retra is de componiste en we vroegen haar hoe dat in zijn werk gaat, zo’n stuk schrijven.

‘Ik woon in vestingstad Woeden en ben bekend met het fenomeen ‘waterlinie’. Toen ik de vraag kreeg of ik voor de uitvoeringen in 2022 een stuk wilde schrijven over het Rampjaar 1672 en de slag om Woerden was ik direct enthousiast. Voor mij stond wel voorop om het ‘in de noten van nu’ te schrijven, dus met muziek van deze tijd de gebeurtenissen van eeuwen geleden weergeven. Ik heb me verdiept in het Rampjaar 1672/1673 en al die indrukken en elementen heb ik laten broeien waaruit vervolgens iets is gaan ontstaan. Daarbij moest het stuk ook combineren met en passen bij het orkest. Ik wilde de orkestleden en straks het luisterend publiek in het avontuur meetrekken, in het drama ‘er staat iets te gebeuren’, de spanning, het oprukken van de Fransen. Het was zoeken naar een melodie, en thema’s waarin dat allemaal is te herkennen.’

José gebruikt in ‘1672’ speeltechnieken waar de orkestleden even aan moesten wennen. Zo wordt de strijkstok omgedraaid en tikt de violist daarmee op de snaren. Dan ontstaan er interessante klanken die wat metalig aandoen. Andere violen gebruiken weer pizzicato (tokkelen met de vinger) en samen met de tonen van de snaredrum voel je de dreiging en de tragiek die in de lucht hangt. Het schrijnt en schuurt hier en daar in het werk. Ze verklapt vast dat het stuk niet eindigt met veel bombarie en een climax maar juist heel klein, omdat het land tijdens de bezetting flink heeft geleden en na de terugtocht van de vijand in een erbarmelijke staat achterbleef.

Een modern stuk dus. Wat zal het publiek daar van vinden?

‘Het blijft heel begrijpbaar’, legt José uit. ‘De klassieke muziekstukken van Händel en Bach zullen bij het publiek wat vertrouwder overkomen en ja, ‘1672’ is zeker complex maar tegelijkertijd ook heel toegankelijk omdat je weet waar het over gaat. Ik had een heel ‘publiekspleasing’, meer commercieel stuk kunnen componeren maar dat zou een gemiste kans zijn en doe je alles en iedereen te kort. Het is immers 2022 dus ik schrijf hedendaagse muziek waarin veel mogelijk is.’

De reacties van de orkestleden zijn in ieder geval heel enthousiast zagen we onlangs op een repetitie en zeker is dat het publiek dat enthousiasme straks zal delen.

De concerten vinden plaats op:

19 november in Woerden in de Kruiskerk, Mesdagplein 4, 3443 CD Woerden. Aanvang 20.00 uur.

3 december in Alphen aan de Rijn in de Adventkerk, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan de Rijn. Aanvang 20.00 uur.

Het concert in Gorinchem op 26 november gaat niet door!

Kaarten bestellen? Stuur een mail aan contact@ohwl.nl

Meer informatie over de Rampjaarconcerten vind je hier https://oudehollandsewaterlinie.nl/nieuws/rampjaar-concerten/

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact