Rampjaar concerten door het Orkest van het Groene Hart

In samenwerking met het Orkest van het Groene Hart organiseert de St. Oude Hollandse Waterlinie in het najaar een reeks van 3 concerten die geheel in het teken van het jubileum van de linie staan. Het orkest bestaat uit meer dan 30 leden en wordt aangevuld met enthousiaste professionals. Zij spelen muziek met een relatie tot water, oorlog en strijd.

Dirigent Jim Roodnat heeft de muziekbibliotheek van de beginperiode van de linie grondig uitgeplozen en een stuk dat hij koos is een van de bekendste werken uit de barokperiode, de Watermusic van Georg Frederic Handel. En uiteraard mag ook de bekendste componist uit die tijd, Johann Sebastian Bach, in de komende concerten niet ontbreken. Aanstormend talent Samuel Golub krijgt alle ruimte voor het beroemde klavecimbelconcert BWV 1052 van Bach.

En we hebben een primeur! De Woerdense componiste José Retra heeft speciaal voor de herdenking van het Rampjaar een hedendaags werk geschreven. Deze gloednieuwe compositie vertolkt met zeer indringende muzikale klanken het wapengekletter en het daaropvolgende oorlogsleed zoals dat zich in de winter van 1672-1673 rond Woerden, Zegveld, Zwammerdam en Bodegraven afspeelde. Het stuk met de simpele naam ‘1672’ beleeft in de 3 concerten z’n wereldpremière. Lees hier het interview met componiste José Retra.

De concerten vinden plaats op:

Let op: het concert in Gorinchem op 26 november gaat niet door!

19 november in Woerden in de Kruiskerk, Mesdagplein 4, 3443 CD Woerden. Aanvang 20.00 uur.

3 december in Alphen aan de Rijn in de Adventkerk, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan de Rijn. Aanvang 20.00 uur.

Kaarten bestellen?

Via: https://www.ovhgh.nl/kaartverkoop/.

Meer informatie over de muziek:

Aanmerkelijk luchtiger klinkt de Hollandsche Rhapsodie. Dit 20e eeuwse werk boordevol vaderlandsliefde van Peter van Anrooij bejubelt Piet Hein, een van de grote helden uit de Tachtigjarige Oorlog. Dankzij de door hem veroverde Zilvervloot droeg Hein niet alleen bij aan het Nederlandse historische erfgoed, maar ook aan de muzikale geschiedenis van ons land. Een relativerende knipoog naar de Oude Hollandse Waterlinie tenslotte is afkomstig van Émile Waldteufel. Het orkest speelt Les Patineurs, veruit zijn bekendste werk. Deze lieflijke wals schetst de meest elegante uitglijders op het ijs, ooit op toon gezet. Het verwijst naar de zwakke schakel in een waterlinie: het water dat in de winter dicht vriest.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Wat is jouw favoriete plek langs de Oude Hollandse Waterlinie? Deel je foto van deze plek met ons en misschien win je wel een prijs!

Wij organiseren dit jaar een fotowedstrijd met als thema: “Mijn Oude Hollandse Waterlinie“

Lijkt het je leuk om mee te doen? Je hebt tot 1 oktober om je foto's te mailen naar contact@ohwl.nl Kijk wel even op onze website voor de deelnemersvoorwaarden. 

Foto Andrzej Wieciech
Deelnemer fotowedstrijd 2024. Tweede plaats.

📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸

#fotowedstrijd #photocompetition #photocontest #photochallenge #fotochallenge #oudeholandsewaterlinie

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact