Twin Cities Oost Route


Verken de Twin Cities Oost fietsroute en ervaar de charme van de oude vestingsteden Schoonhoven en Nieuwpoort, terwijl je langs de schilderachtige rivier de Lek fietst. Het pittoreske pontje van Ameide staat van april tot oktober klaar om je naar de overkant te brengen.

Deze fietsroute kan worden verbonden met de Twin Cities West Route voor een complete verkenning van het gebied. Voor wie op zoek is naar een diepere onderdompeling in de geschiedenis, is het ook mogelijk om deze route te combineren met de wandelroute, waarbij de verhalen en legendes van beide prachtige stadjes tot leven komen.

Routebeschrijving

Start- en eindpunt: TOP Schoonhoven, Buiten de Veerpoort, Schoonhoven.
Afstand: 25,5 km
Duur: Ongeveer 2 uur
Voet- en fietsveer Ameide – Lopik: Beschikbaar van 1 april tot 1 oktober. Voor actuele vaartijden: https://www.voetveer-ameide-lopik.nl/

Stap aan boord van de veerpont en geniet van de prachtige omgeving. Terwijl je over de rivier de Lek vaart, passeer je bezienswaardigheden zoals de achtkantige windoliemolen. Ervaar van de historische sfeer langs de Oude Haven, waar het Zilvermuseum Schoonhoven en de Stichting Stadswandeling Schoonhoven je uitnodigen om meer te ontdekken over de geschiedenis van de regio.

Eenmaal aan de overkant in Nieuwpoort, vervolg je je tocht langs de Buitenhaven. Verken plekken zoals de Historische Kring Nieuwpoort en het Museum Het Stadhuis voordat je terugfietst naar Schoonhoven via de Lekdijk.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact