Presentatie bij Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland markeert dit jaar het feit dat de oudste voorloper in 1273 officieel werd opgericht. Ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum organiseerde het waterschap op 8 juni een lunchbijeenkomst in Tiel. Tijdens deze bijeenkomst gaven zowel het Regionaal Archief Rivierenland als de Stichting OHW een presentatie over (water)erfgoed. Het werkgebied van het waterschap omvat drie belangrijke vestingen van de Oude Hollandse Waterlinie: Nieuwpoort, Gorinchem en Woudrichem. Het gebied is ook bijzonder omdat niet alleen de Oude Hollandse Waterlinie hier tweemaal werd ingezet (in 1672 en 1794), maar ook voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden hier in 1940 daadwerkelijke inundaties toegepast. Bovendien was de Oude Hollandse Waterlinie hier in 1672 op zijn breedst: door de gelijktijdige inundatie van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ontstond een inundatiegebied dat tientallen kilometers breed was.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact