Onthulling Oranjevaasje

Royal Leerdam Crystal onthult ontwerp origineel Oranjevaasje 2022 ter ere van 350-jarig jubileum Oude Hollandse Waterlinie

Het originele Oranjevaasje ter ere van het 350-jarig jubileum Oude Hollandse Waterlinie is vanaf nu exclusief te koop via de website van Royal Leerdam Crystal. In samenwerking met Stichting Oude Hollandse Waterlinie, die dit jubileumjaar uitgebreid herdenkt en viert met vele activiteiten langs de gehele waterlinie, maakte Dutch designer Wieki Somers het prachtige ontwerp in opdracht van Royal Leerdam Crystal in samenwerking met Sommer Dutch Glass Art.

Uniek ontwerp

Het ontwerp van het originele Oranjevaasje representeert het bolwerk waar de vestingsteden langs de Oude Hollandse Waterlinie voor staan. Vanaf boven zijn duidelijk de lijnen van de vestingsteden te herkennen in het Oranjevaasje. “De Oude Hollandse Waterlinie is van groot belang is geweest voor het verleden en heden van ons land. Voor de vorm van het vaasje lieten wij ons inspireren door de herkenbare vormen van de vestingsteden (in dit geval een vijfhoek), die vaak een bolwerk van kracht uitstralen. Dit hebben wij vertaald in het ontwerp dat symbool staat voor een fort op het water en dat nog sterker naar voren komt als je het vaasje vult,” aldus Wieki Somers van Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers).

Ambachtelijk gemaakt

De afgelopen tijd is in het diepste geheim proefgeblazen door ervaren glasblazer David Beliën van DAo Glas waarna het ontwerp in overleg met ontwerper Wieki Somers verder werd verfijnd. De band die glasblazer Beliën heeft met Royal Leerdam Crystal is diepgeworteld. Zo heeft Beliën in 2013 met veel passie meegewerkt aan het blazen van het Kroningsvaasje. Nadat de Oranjevaasjes zijn geblazen en 24-48 uur gekoeld, worden ze geslepen door meesterslijper Albert Seubring in Leerdam en met de hand gesigneerd.

Gelimiteerde oplage

Het originele Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van slechts 350 exemplaren. Medio augustus hebben liefhebbers en verzamelaars de kans gekregen om zich in te schrijven om als eerste op hoogte gebracht te worden. De reacties hierop waren overweldigend. Gisteren kregen de voorinschrijvers de mogelijkheid om het vaasje reeds te bestellen. Vanaf vandaag is het vaasje voor iedereen te bestellen via de website www.royalleerdamcrystal.nl.

Royal Leerdam Crystal

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde en originele Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen binnen het Koninklijk Huis of van landsbelang. De

Oranjevaasjes worden met de hand gevormd en met de mond geblazen en kennen een grote schare fans, liefhebbers en verzamelaars van (glas)kunst, design en het Koninklijk Huis. Sinds de locatie in Leerdam per 1 september 2020 is gesloten, vinden er vanuit Delft activiteiten plaats om het merk Royal Leerdam Crystal onder de aandacht te brengen. Royal Leerdam Crystal is onderdeel van de Royal Delft Group.

Fotografie Studio Ziezo

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Wat is jouw favoriete plek langs de Oude Hollandse Waterlinie? Deel je foto van deze plek met ons en misschien win je wel een prijs!

Wij organiseren dit jaar een fotowedstrijd met als thema: “Mijn Oude Hollandse Waterlinie“

Lijkt het je leuk om mee te doen? Je hebt tot 1 oktober om je foto's te mailen naar contact@ohwl.nl Kijk wel even op onze website voor de deelnemersvoorwaarden. 

Foto Andrzej Wieciech
Deelnemer fotowedstrijd 2024. Tweede plaats.

📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸

#fotowedstrijd #photocompetition #photocontest #photochallenge #fotochallenge #oudeholandsewaterlinie

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact