Waterlinies Weekendtochten

De provincie Utrecht ontwikkelde een aantal bijzondere fietstochten door de provincie. Duik in het unieke verhaal van de Romeinse limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie! De tochten vertellen het verhaal van 2000 jaar militaire geschiedenis. Ontdek hoe water eeuwenlang een hoofdrol speelde in de strijd tegen de vijand.

Er zijn drie routes die nu gefietst kunnen worden: de Hollandse Waterlinies route, de Limes en Linies route, en de Utrechts Werelderfgoed route.

Hollandse Waterlinies

Deze weekendtocht begint in vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Er zijn zelfs sporen van de Oude Hollandse Waterlinie! Zo krijg je een goede indruk van de verschillende bouwstijlen door de jaren heen, van een aardwerk tot een torenfort en betonnen verdedigingswerk.

Limes en Linies

De Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies liggen in heel verschillend landschappen. Op deze fietstocht, die je in Amersfoort kunt starten, kom je door bossen, heidevelden en polders. In het gebied vind je zowel herinneringen aan de Romeinen als de Nederlanders, voor wie het water een grote rol speelde bij de verdediging.

Utrechts Werelderfgoed

Maak je klaar voor een flinke tijdreis bij deze tocht die in Utrecht start. Onder het Domplein duik je in ons Romeinse verleden en kun je resten van een Romeins castellum zien. Je fietst daarna langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in het oosten van Utrecht liggen en de stad beschermden.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact