Reliëfkaart Oude Hollandse Waterlinie

In het Waterliniemuseum is afgelopen week een nieuwe houten landkaart geplaatst van 80 x 120cm. De situatie is 1672/’73, met de inundaties in de Oude Hollandse Waterlinie.

Het Waterliniemuseum probeert zoveel mogelijk rekening te houden met mensen met een beperking. Uiteraard kunnen zij zich niet aanpassen aan alle individuele bezoekers, maar zij proberen met een aantal grote groepen rekening te houden. Het museum wil zo ‘inclusief’ mogelijk zijn. Voor slechtziende en blinde bezoekers zijn alle vilten poppen met gesproken teksten. Ook het vilten water is aanraak-baar, de hoogte is kniehoogte! De hoogte van de inundatievelden. (Voor de slechthorenden zijn deze teksten op papier beschikbaar.)

Ook de film over de WOI is te volgen door het verhaal wat daar verteld wordt. Maar verder is het meeste visueel ingesteld. Extra is nu een voelbare houten reliëfkaart van de Oude Hollandse Waterlinie, met daarin de inundaties van 1672 en 1673 in plexiglas. Een visueel prachtige kaart om de Oude Hollandse Waterlinie zichtbaar en voelbaar te maken.

Mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid Holland, Stichting Oude Hollandse Waterlinie en Stichting PubArt.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact