Stichting Oud Montfoort genomineerd

De jury heeft de finalistenteams voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021 bekend gemaakt. Het zijn de Stichting Oud Montfoort, het Bloemencorso Sint Jansklooster en Velehanden.nl. De kandidaten maken kans op de hoofdprijs van 10.000 euro.

Uit 50 aanmeldingen selecteerde de jury onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter van de Nederlandse UNESCO) Commissie) de drie genomineerden. Vanaf vandaag (maandag 1 november) kan eenieder een maand lang een stem uitbrengen op een van de teams, via de website www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Op 6 december wordt de winnaar bekend gemaakt in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

Waardering

De Erfgoedvrijwilligersprijs, georganiseerd door de Stichting Nederland Monumentenland, is vorig jaar in het leven geroepen door minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector.

“Door hun inzet, passie en kennis”, aldus de bewindsvrouw, “dragen ze zorg voor de instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ze zijn daarmee onmisbaar voor het behoud en de beleving van erfgoed voor een groter en meer divers publiek”.

Genomineerden op een rij

De vrijwilligers van de Stichting Oud Montfoort bouwden tijdens de coronacrisis een leegstaand winkelpand om tot stadsmuseum De Knoperij.

Het museum is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek in hartje Montfoort voor bewoners en bezoekers die meer willen weten over de historie en het heden van de stad. De Knoperij herbergt een archief, heeft ruimte voor wisselende tentoonstellingen, alsmede gastexposities en andere evenementen.

Het Bloemencorso Sint Jansklooster bestaat uit verschillende wagenbouwgroepen die het hele jaar door bouwen aan een groot, jaarlijks corso. De traditie wordt al ruim 53 jaar van generatie op generatie doorgegeven. Vanwege COVID-19 kon het rijdend festijn twee jaar op rij niet doorgaan. Daarom hield het vrijwilligersteam dit jaar een fietstocht langs 29 creaties, met uiteindelijk meer 10.000 bezoekers.

Velehanden.nl is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Omdat indexeren tijdrovend is, wordt een beroep gedaan op vrijwilligers die met de historische documenten aan de slag gaan. In totaal hebben zij al miljoenen scans verwerkt en collecties toegankelijk gemaakt. Daarbij bevolkingsregisters, handgeschreven teksten en historische fotocollecties.

Video

Van de drie finalisten is een korte video gemaakt, waarin zij hun werk en team presenteren. De video’s zijn te zien op de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl, waar ook tot 1 december een stem kan worden uitgebracht.

Foto: De vrijwilligers van de Stichting Oud Montfoort bouwden tijdens de coronacrisis een leegstaand winkelpand om tot stadsmuseum De Knoperij.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Schoonhoven, strategisch gelegen in de Oude Hollandse Waterlinie. Ken jij het verhaal van dit mooie historische stadje? Je leest het op OudeHollandseWaterlinie.nl ( link in bio) 

#oudehollandsewaterlinie #vestingstad #geschiedenis #historie #schoonhoven

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact