Promotie in tijdschriften

Iedereen mag het weten, wij vieren dit jaar een mooi feestje! Stichting Oude Hollandse Waterlinie zoekt voor het jubileumjaar continu de pers en de media op. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van dit bijzondere erfgoed en wat er dit jaar allemaal te doen is, hoe beter! Onze partners en organisaties die iets langs de linie organiseren, nemen we hier ook graag in mee.

We doen dit uiteraard doelgroepgericht en met een zo groot mogelijk bereik. Zo hebben we deze maand huis aan huis 380.000 mensen langs de Oude Hollandse Waterlinie via Rondje Regio kunnen bereiken. Dit deden we met twee volledige pagina’s met informatie en evenementen. Ook hebben we content en de achterpagina gekregen van het magazine van het Groene Hart. Dit wordt aan 40.000 bezoekers van het Groene Hart meegegeven op diverse locaties. Daarnaast is er een artikel verschenen van maar liefst vier pagina’s in FietsNL, dat in een oplage van minimaal 30.000 wordt verspreid onder fietsliefhebbers en fietswinkels. De fietsroutes en de fietsevenementen, maar ook de historie zijn uitgelicht. Tot slot hebben we de afgelopen maand een groot bereik gerealiseerd met het laten opnemen van artikelen en evenementen in diverse recreatieve uitgeven. Er volgt nog veel meer, maar daarover leest u later meer!

Unieke herdenkingsuitgifte

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie het grote Franse leger dat ons land binnenviel wist te stoppen. Daarnaast wist de Nederlandse vloot onder bevel van Michiel de Ruyter een reeks confrontaties met de Engelse vloot succesvol te doorstaan en een vijandelijke landing op de Nederlandse kust te verhinderen. Doordat leger en vloot standhielden werd de Nederlandse republiek gered van de ondergang. Het jaar 1672 is een sleutelmoment in de vaderlandse geschiedenis, een jaar dat bekend is geworden als het ‘Rampjaar’.

Stichting Oude Hollandse Waterlinie, stichting Michiel de Ruyter en Munt-Online hebben de handen ineengeslagen om het Rampjaar op een bijzondere manier te herdenken. Samen brengen zij een speciale verzilverde munt uit, de ‘Herdenkingsmunt Rampjaar 1672’. De munt is verzilverd en 30 millimeter in diameter.

De munt is gratis te bestellen via de volgende link: www.1672rampmunt.nl.

* Alleen voor de verzending moet worden betaald.

Presentatie Vestingstedenkaart

Afgelopen vrijdag vond de presentatie van de vestingstedenkaart plaats. Deze zal ook terug te vinden zijn in editie 2022 van het magazine ‘Vesting!’, dat in het voorjaar uitkomt.

Stichting Oude Hollandse Waterlinie was vertegenwoordigd door Tjerk Bruinsma (voorzitter van het bestuur), Anastasia van der Lugt (directeur) en Michiel van de Burgt. Michiel begeleidt namens de stichting educatieve sessies op scholen en is tevens bedenker en regisseur van de musical “Water en Vuur”. Ook de Friese Waterlinie en Zuiderwaterlinie waren vertegenwoordigd, net als de stad Groningen en de stad Coevorden. Allen hebben één ding gemeen; in 2022 valt er veel te herinneren en te vieren!

De ochtend werd uitstekend geleid door Platform Rampjaarherdenking en Stichting Liniebreed Ondernemen, die tevens gastvrouw waren in het prachtige Fort Nieuwersluis. Na een uitgebreide kennismaking werd de vestingkaart onthuld en werden foto’s gemaakt in de aanwezigheid van een authentieke boodschapper van de prins uit 1672.

In 2022 vieren we het jubileum van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie. Gedurende dit jaar zullen veel evenementen en activiteiten plaatsvinden in de fraaie vestingsteden die aan deze “moeder der linies” liggen. Daarnaast vormt het een prachtig recreatief gebied voor wandelaars, fietsers en bezoekers van het water. Voor ons actuele programma kun je kijken op www.oudehollandsewaterlinie.nl/evenementen, waar ook onze nieuwsbrief te vinden is.

Inschrijving Kennedymars

Voor het eerst in de geschiedenis van de Vierdaagse Alblasserwaard organiseert Den Hâneker* tijdens het Hemelvaartweekend een 80 km wandeltocht onder de naam ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’. De inschrijvingen zijn nu geopend!

350 jaar Oude Hollandse Waterlinie 
De (Oude) Hollandse Waterlinie was een waterlinie voor de verdediging van Holland in de 17e en 18e eeuw Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand destijds niet verder. Na het vertrek van de Fransen werd nog tientallen jaren gewerkt aan het versterken van vestingsteden en forten. Steden als Woerden en Nieuwpoort danken hun vorm aan deze bouwperiode. Ook het Fort Wierickerschans aan de Oude Rijn werd in 1673 gebouwd. De linie vormt een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens, gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De linie vormt de rode draad voor de wandeltocht ‘De 80 van de Oude Hollandse Waterlinie’ eind mei 2022.  Deelname is alleen mogelijk indien voor 20 mei is ingeschreven via www.vierdaagsealblasserwaard.nl.  

80 km tocht voor geoefende wandelaars 

Theo van der Ham: “We gaan er samen met Rotterdamse Wandelsport Vereniging (RWV), Stichting Commissie Glasstadmars Leerdam en Stichting Wandelsport Dordrecht (SWD) een hele bijzondere tocht van maken. We trappen deze uitdagende tocht af met muziek op vrijdag 27 mei in Hoornaar. De feesttent (Vierdaagse Alblasserwaard) is zowel het begin als eindpunt van de wandeltocht. Met bussen worden de deelnemers vervoert naar Fort Waver (Nessersluis). Hier zal om 21.00u het officiële startschot luiden. Het spreekt voor zich dat hesjes en verlichting een vereiste zijn, pleisterposten en eten & drinken onderweg wordt uiteraard vanuit de organisatie verzorgd. De tocht dient binnen 20 uur gelopen te worden en loopt o.a. via Vinkeveen, Wilnis, Woerden, Fort Wierickerschans (tassenpost!), Schoonhoven, Nieuwpoort weer terug naar Hoornaar. We zijn verheugd te kunnen melden dat Burgemeester Theo Segers (Gemeente Molenlanden), zelf fervent wandelaar, vanuit Vestingstad Nieuwpoort de laatste kilometers mee zal lopen richting de finish in Hoornaar. Zaterdag 28 mei ontvangen alle deelnemers een medaille voor de geleverde prestatie. ” 

Samen sterk voor de streek 

“We hebben er vertrouwen in dat we eind mei een dergelijk sportief evenement op een verantwoorde wijze kunnen organiseren. Uiteraard zijn we vanuit Den Hâneker* enorm trots dat we dit met elkaar kunnen doen. Ons motto is niet voor niets ‘samen sterk voor de streek’. Ondanks dat de 80 km wandeltocht (Kennedymars) maar een klein deel van onze regio aandoet geeft dit enorm veel exposure voor onze prachtige streek en haar ondernemers die zijn verenigd op het platform www.bezoekgerrit.nl. Deelnemers aan de wandeltocht kunnen hier heel eenvoudig een adres om te overnachten en/ of te eten op vinden en boeken. En uiteraard kunnen alle deelnemers bij de finish nog kennis maken met de lokale ondernemers op de Streekparade. Ook zal van de inschrijvingen voor de Kennedymars een deel van het inschrijfgeld gedoneerd worden aan ‘Stichting Lach voor een Dag’, een lokaal goed doel welke zieke kinderen een onvergetelijke dag bezorgt bij een theatervoorstelling bij van Hoorne Entertainment, Avonturenboerderij Molenwaard of een andere vrolijke entertainmentactiviteit voor de hele familie”, zegt Kees Commijs. 

Informatieavond 18 februari 

Om een dergelijk evenement te organiseren kunnen wij nog extra hulp gebruiken. Zowel in aanloop naar het evenement (controle van routes), als tijdens de dagen zelf (route voorzien van lampjes, EHBO, bemanning rustpunten onderweg, informatiebalie). Lijkt het je leuk een bijdrage te leveren aan dit evenement, schroom dan niet contact met ons op te nemen per mail info@vierdaagsealblasserwaard.nl. Ook ben je van harte welkom om vrijblijvend de informatiebijeenkomst op vrijdag 18 februari bij de Bovezolder in Meerkerk bij te wonen (aanvang 19.30 uur).

*Natuur- en landschapsvereniging Alblasserwaard & Vijfheerenlanden

Dit zijn de winnaars van de fotowedstrijd

Zojuist zijn tijdens het digitaal symposium de winnaars van de fotowedstrijd ‘Ode aan het landschap van de Oude Hollandse Waterlinie’ bekend gemaakt. De jury had een lastige taak om uit de ingezonden foto’s de top 3 te bepalen.

De winnaars hebben tijdens het symposium een toelichting gegeven bij hun foto en hebben de prijs in ontvangst genomen. Stichting Oude Hollandse Waterlinie feliciteert de winnaars en wil graag alle deelnemers bedanken voor hun deelnamen.

De winnaars

1ste prijs – Olette Baks

2de prijs – Greja van Turenhout

3de prijs – Emmy van Vliet

Inschrijven voor audities Water en Vuur

Tijdens het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gaat de musical Water en Vuur op tournee langs verschillende theaters binnen de waterlinie. De audities hiervoor zijn op 13 november 2021.

In 2022 wordt gevierd dat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar geleden het Franse leger stopte. Ook het Rampjaar 1672, waarin ook Engeland, Munster en Keulen binnen vielen, zal landelijk worden herdacht. Er vinden diverse historische festivals plaats, er zijn tentoonstellingen en er is theater.

De nieuwe musical Water en Vuur speelt zich af rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie. De jonge prins Willem III leid het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar uit van onervaren jongen tot de redder die ons land nodig heeft.

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee in het prinselijke leger. In het kamp ontmoet hij de boeren meid Marieke. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.

Theatermaker en waterliniekenner Michiel van de Burgt verzorgt de regie en het script, waarbij Florian van der Reijden muziek componeert.

De voorstelling speelt in september en oktober 2022 acht keer in zeven verschillende theaters binnen de waterlinie.

Wil je meespelen, zingen en dansen? Dat kan. Op 13 november zijn de audities.

Kijk voor meer informatie op

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact