Ontwerp Cultuur- en Erfgoedprogramma Utrecht

De afgelopen periode is hard gewerkt aan het opstellen van het nieuwe Programma voor Cultuur en Erfgoed voor Provincie Utrecht 2025-2028. Provincie Utrecht is met zoveel mogelijk betrokkenen uit het veld in gesprek gegaan over de wensen en ideeën op het gebied van cultuur en erfgoed voor de komende 4 jaar. Het resultaat is te lezen in het Ontwerpprogramma.

Speerpunten 

Cultuur en Erfgoed staan er goed op in de provincie Utrecht en dat maakt de provincie tot een aantrekkelijk plek om te wonen, werken en recreëren! Een aantrekkelijke leefomgeving draagt bij aan het welzijn van mensen. Met het provinciale cultuur- en erfgoedbeleid richten ze zich daarom ook de komende 4 jaar weer op het leveren van een bijdrage aan die prettige, leefbare omgeving. Ze zorgen goed voor hun erfgoed en voor onze culturele instellingen en willen dat iedereen hier gebruik van kan maken. Zowel inwoners als bezoekers. 

Dat doen ze onder andere door te blijven investeren in het fundament van de sector, zoals monumenten, festivals, bibliotheken, cultuureducatie en de streek- en kasteelmusea. Daarnaast verbreden ze hun inzet naar immaterieel erfgoed, maritiem erfgoed, molens, archeologie, cultuurparticipatie en talentontwikkeling.

Zo gaan ze de komende jaren uitvoering geven aan het Verdrag van Faro, waarbij het onder andere gaat over het openstaan van ieders kijk op erfgoed. Hierdoor kunnen ze meer mensen bij hun erfgoed betrekken. Ze gaan aan de slag om de ‘Fair Practice Code’ verder uit te werken. Deze gedragscode zorgt ervoor dat de randvoorwaarden voor werkenden in de cultuur- en erfgoedsector worden verbeterd. Ze breiden cultuureducatie verder uit in het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs zodat alle leerlingen kunnen meedoen en meegenieten. Ze koesteren de talrijke rijksmonumenten in onze provincie en ze verhogen hun inzet om de restauratieachterstand van grote monumenten in te lopen. Ze zorgen voor het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en Neder-Germaanse Limes en benutten deze als inspiratiebron voor de grote ruimtelijke ontwikkelingen.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact