Eerste Kennisdag Nederlandse Waterlinies

De Eerste Kennisdag Nederlandse Waterlinies vond vrijdag 8 april plaats in Heusden. De voormalig Hollandse en nu Brabantse vestingstad maakte in 1672 deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en vanaf 1701 van de Zuiderwaterlinie. Bovendien bevinden zich in de omgeving de meest zuidelijke forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De ruim 120 deelnemers van de kennisdag kregen in een drietal korte lezingen een indruk van historisch onderzoek naar de waterlinies (Chris Will), de restauratie van Heusden en het beheer van militair erfgoed (burgemeester Willemijn van Hees) en de manier waarop het erfgoed van de waterlinies zich verhoudt tot toekomstig watermanagement en klimaatadaptatie. In zes break-out sessies gingen de deelnemers vervolgens uitgebreid met elkaar in gesprek over deze thema’s. Stadsgidsen van de Heemkundekring Onsenoort verzorgden de afsluitende stadswandelingen over de vestingwerken van Heusden.

De kennisdag werd georganiseerd door de Alliantie Zuiderwaterlinie, Stichting Oude Hollandse Waterlinie, en het Kenniscentrum Waterlinies (Stelling van Amsterdam & Nieuwe Hollandse Waterlinie).