Eerste Kennisdag Nederlandse Waterlinies

De Eerste Kennisdag Nederlandse Waterlinies vond vrijdag 8 april plaats in Heusden. De voormalig Hollandse en nu Brabantse vestingstad maakte in 1672 deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en vanaf 1701 van de Zuiderwaterlinie. Bovendien bevinden zich in de omgeving de meest zuidelijke forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De ruim 120 deelnemers van de kennisdag kregen in een drietal korte lezingen een indruk van historisch onderzoek naar de waterlinies (Chris Will), de restauratie van Heusden en het beheer van militair erfgoed (burgemeester Willemijn van Hees) en de manier waarop het erfgoed van de waterlinies zich verhoudt tot toekomstig watermanagement en klimaatadaptatie. In zes break-out sessies gingen de deelnemers vervolgens uitgebreid met elkaar in gesprek over deze themaโ€™s. Stadsgidsen van de Heemkundekring Onsenoort verzorgden de afsluitende stadswandelingen over de vestingwerken van Heusden.

De kennisdag werd georganiseerd door de Alliantie Zuiderwaterlinie, Stichting Oude Hollandse Waterlinie, en het Kenniscentrum Waterlinies (Stelling van Amsterdam & Nieuwe Hollandse Waterlinie).

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

๐Ÿ—“ 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
๐Ÿ“ธ Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact