Maak kunst over de Oude Hollandse Waterlinie

Op 19 november zijn lokale kunstenaars welkom in Het Groene HartHuys om zich te laten inspireren door het Bodegraafse hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie. Hun werk zal in 2022 worden geëxposeerd tijdens het 350 jarige jubileum.

In het rampjaar 1672 werd het Franse leger tegengehouden door de Oude Hollandse Waterlinie. Het hoofdkwartier lag dat jaar bij , met daar omheen het legerkamp van prins Willem III van Oranje. Bij Nieuwerbrug lagen op dat moment drie schansen. Nadat de Fransen de bevroren waterlinie overstaken, is met de grond gelijk gemaakt. Deze gebeurtenis gaf het dorp Europese bekendheid. Fort Wierickerschans werd het jaar erop aangelegd om herhaling te voorkomen. 

In 2022 zullen we met verschillende activiteiten stil staan bij het 350 jarig jubileum van deze belangrijke plek. De Kunstkring -Reeuwijk en Hoofdkwartier 1672 willen lokale en regionale kunstenaars uitdagen om een werk te maken dat is geïnspireerd door ‘ons’ hoofdkwartier. Waterliniekenner en Nieuwerbugger Michiel van de Burgt zal op 19 november in Het Groene HartHuys in alles vertellen over het hoofdkwartier, de waterlinie en het Rampjaar. Daarbij toont hij ter inspiratie een schat aan afbeeldingen, die achteraf online zijn te bekijken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze avond door een mail te sturen naar info@kunstkringbodegraven-reeuwijk.nl In de tweede helft van 2022 zullen alle werken worden geëxposeerd in het Wierickehuis in Nieuwerbrug en Het Groene HartHuys.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact