Laatste editie wandelarrangement 1672

Vrijdagmiddag 2 december is nog één keer het waterwandelarrangement 1672. Na een bustochtje en lunch op de Koeneschans in Vlist neemt watergids Marina de wandelaars mee langs het kronkelende riviertje de Vlist tot in Haastrecht. De 7 km lange wandeling gaat door het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie. Vandaar ook de naam 1672, dat verwijst naar het Rampjaar.

Het gezelschap passeert tientallen monumentale boerderijen en gaat door het prachtige vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem. Het advies is om stevig schoeisel aan te trekken. Ook worden bezoeken gebracht aan melkvee- en kaasboerderij Van Eijk met winkel, de Boezemmolen – de molen met de langste wieken van Nederland – en het Gemaal, dat 150 jaar bestaat.

Waterlinie

In 1672 werd de Oude Hollandse Waterlinie voor het eerst in stelling gebracht. Toen werd laaggelegen land tot kniehoogte onder water gezet om de binnenvallende legers tegen te kunnen houden. De Koeneschans was een strategische plek, vandaar dat de wandeling hier start. Het arrangement is een van de vele activiteiten in het kader van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie, waarvan tussen Muiden tot voorbij Gorinchem sporen zijn terug te vinden.

Onderweg vertelt Marina hoe dit inunderen in de praktijk ging en dankzij welke maatregelen we nu in West-Nederland ver onder zeeniveau toch nog steeds kunnen blijven wonen, werken en vakantie vieren.

Handig om te weten

Reserveren is noodzakelijk. De wandelaars verzamelen om 12.10 uur bij de bushalte bij de rotonde van Haastrecht. Het arrangement incl. lunch, versnaperingen en bezoeken duurt tot goed 17 uur. Voor meer informatie en aanmelden: Lyanne de Laat, T 06 3001 3037, E ll.merla@planet.nl.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Schoonhoven, strategisch gelegen in de Oude Hollandse Waterlinie. Ken jij het verhaal van dit mooie historische stadje? Je leest het op OudeHollandseWaterlinie.nl ( link in bio) 

#oudehollandsewaterlinie #vestingstad #geschiedenis #historie #schoonhoven

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact