Spannende Kerstverhalen op Loevestein

Een kasteel in sfeervolle kerststemming. Dat is Loevestein deze kerstvakantie. Overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk en spannende kerstverhalen uit de geschiedenis van Loevestein.

Hoe bracht ridder Dirc zijn avonden het liefst door? Dat was niet met een boek voor de haard kunnen we je verklappen. Onze professionele gidsen vertellen ook hoe er in de tijd van Hugo de Groot kerst gevierd werd. En wist je dat de familie Schanstra, fortwachtersechtpaar ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, maar liefst honderden gasten op bezoek kregen tijdens Kerst? Wat zal er op het menu hebben gestaan? In de Tweede Wereldoorlog zat Jan van der Pol ondergedoken in de vesting. Waar ging hij stiekem heen tijdens oud & nieuw? Onze gidsen vertellen het vakantieverhalen meerdere keren per dag.

Kom in de kerstvakantie van 11 december t/m 9 januari 2022 naar Loevestein en beleef geschiedenis in het echt. TIP: Reserveer kaarten voor de bijzondere kaarsverlichte rondleiding van 27 t/m 30 december.

Deze vakantie kun je ook de tentoonstelling 400 jaar Hugo de Groot bezoeken, dit is inbegrepen bij je toegangskaartje.

LET OP: Op 1e Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag zijn het kasteel en de vesting gesloten.
Loevestein volgt de landelijke richtlijnen van het RIVM en de museumvereniging omtrent COVID-19.

1001 bommen en granaten
Naast het speciale programma voor de kerstvakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact