Verbouwing Stadhuis Nieuwpoort afgerond

NIEUWPOORT • Wethouder Bram Visser heeft op maandag 22 november een bezoek gebracht aan Stadhuis Nieuwpoort, waar na een grondige verbouwing de werkzaamheden klaar zijn. Zo kan er vanaf januari weer getrouwd worden.

Maar voordat het prachtige icoon uit 1697 van de vestingstad officieel klaar is, moet eerst het nieuwe Museum Nieuwpoort worden ingericht. Maandag ontving Annie Slob, de voorzitter van de Historische Kring Nieuwpoort daarvoor symbolisch de 80 jaar oude klauwhamer uit handen van de wethouder, die tijdens de werkzaamheden is gevonden.

Aardgasvrij en lift
Wethouder Visser: “Vanaf maart dit jaar is de aannemer Martin den Butter bezig geweest met de uitdagende opdracht om dit historische pand te verbouwen naar de wensen en eisen van deze tijd. Het is nu geïsoleerd, aardgasvrij en het is beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden door een lift te plaatsen.”

“Ook is rekening gehouden met flora en fauna. Zo is bijvoorbeeld de oude waagdeur aan de oostzijde met de oude duimen en gehengen aangepast, zodat deze geheel open kan tegen de muur en daarmee opnieuw een onderkomen kan gaan bieden aan vleermuizen. Het resultaat mag er zijn, het is prachtig geworden!”

Museum Nieuwpoort
Nu het stadhuis grotendeels klaar is, start de inrichting van het nieuwe Museum Nieuwpoort. Dit wordt in opdracht van de Historische Kring Nieuwpoort, mede dankzij subsidie van de provincie, het regionaal fonds en bijdragen van anderen uitgevoerd. In dit museum wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van Nieuwpoort als vesting in de Oude Hollandse Waterlinie.

Vrijwilligers en professionals zijn druk bezig om het museum tot leven te wekken, onder leiding van Mark Bakker en zijn team. “Het verhaal wordt de basis van het museum. Bij een inrichting in zo’n oud pand als het stadhuis, zijn er verschillende uitdagingen. Zo zijn er enkele kleine ruimtes, ook na de verbouwing. En het is scheef. We bouwen alles van tevoren in de werkplaats en plaatsen zoveel mogelijk dingen direct in het museum, zodat we het daarna ter plekke kunnen afwerken en inrichten. Dat is een enorme klus.”

In het voorjaar start het jubileum van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie en gaat het museum open voor publiek.

Waard om te zien
Wethouder Visser: “Ik wens het team en de Historische Kring veel succes met de inrichting en bij de activiteiten in het komend jubileumjaar. Ik hoop dat zowel inwoners en bezoekers het verhaal van Nieuwpoort en de Oude Hollandse Waterlinie gaan bewonderen. Het is een belangrijk stukje van ons cultureel erfgoed wat het waard is om gezien en verteld te worden.”

Inwoners die geïnteresseerd zijn om gastvrouw of gastheer, suppoost, PR medewerker of educatiemedewerker te worden bij het nieuwe museum, vinden meer informatie op www.historischekringnieuwpoort.nl/vacature of kunnen een email sturen naar info@historischekringnieuwpoort.nl.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

🗓 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
📸 Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact