Wat gebeurde er in juni 1672, 350 jaar geleden? Hoe zat het met de aanvallen op Holland en wanneer werd de Oude Hollandse Waterlinie precies in werking gesteld? Onze historicus Sander Enderink benoemt een aantal momenten die van historisch belang zijn.
4 juni:
Vanuit Den Haag schrijft raadpensionaris De Witt dat er van terugtrekken vanaf de Gelderse IJssellinie richting Utrecht en Holland geen sprake kan zijn.
5 juni:
De Staten Generaal en Raad van Staten bevestigen dat de Gelderse IJssellinie verdedigd moet worden.
7 juni:
Zeeslag bij Solebay. Tactisch onbeslist, maar Nederlandse ‘overwinning’ omdat een Engelse aanval op de kust wordt voorkomen.
8 juni:
De Staten van Holland geven opdracht om polders en kanalen voor te bereiden op inundatie (= OHW).
12 juni:
Slag bij Tolhuis en Franse oversteek van de Rijn.
13 juni:
De Staten van Holland geven hun commissies toestemming om de inundaties gereed te maken, ook als ze hiervoor in Utrecht of Gelderland sluizen moeten openen of dijken moeten afgraven en zonder hiervoor toestemming te vragen aan deze provincies.
14 juni:
Begin van de inundaties rondom Amsterdam en Gorinchem.
15 juni:
Ongeveer de helft van het leger arriveert in Utrecht.
16 juni:
Stadspoorten Gorinchem bezet door boeren die de inundaties tegenhouden en ongedaan maken.
17 juni:
Begin inundaties rond Hekendorp.
18 juni:
Het legeronderdeel onder prins Willem III passeert Woerden op weg naar Nieuwerbrug.
19 juni:
Het legeronderdeel onder veldmaarschalk Wirtz arriveert in Gorinchem en verjaagt de boeren; de troepen van markies De Louvignies doen in Schoonhoven hetzelfde.
20 juni:
Het legeronderdeel onder veldmaarschalk Johan Maurits van Nassau-Siegen arriveert in Muiden en stelt daar de inundaties langs de Vecht.