350 jaar geleden

Wat gebeurde er in juni 1672, 350 jaar geleden? Hoe zat het met de aanvallen op Holland en wanneer werd de Oude Hollandse Waterlinie precies in werking gesteld? Onze historicus Sander Enderink benoemt een aantal momenten die van historisch belang zijn.

4 juni:

Vanuit Den Haag schrijft raadpensionaris De Witt dat er van terugtrekken vanaf de Gelderse IJssellinie richting Utrecht en Holland geen sprake kan zijn.

5 juni:

De Staten Generaal en Raad van Staten bevestigen dat de Gelderse IJssellinie verdedigd moet worden.

7 juni:

Zeeslag bij Solebay. Tactisch onbeslist, maar Nederlandse โ€˜overwinningโ€™ omdat een Engelse aanval op de kust wordt voorkomen.

8 juni:

De Staten van Holland geven opdracht om polders en kanalen voor te bereiden op inundatie (= OHW).

12 juni:

Slag bij Tolhuis en Franse oversteek van de Rijn.

13 juni:

De Staten van Holland geven hun commissies toestemming om de inundaties gereed te maken, ook als ze hiervoor in Utrecht of Gelderland sluizen moeten openen of dijken moeten afgraven en zonder hiervoor toestemming te vragen aan deze provincies.

14 juni:

Begin van de inundaties rondom Amsterdam en Gorinchem.

15 juni:

Ongeveer de helft van het leger arriveert in Utrecht.

16 juni:

Stadspoorten Gorinchem bezet door boeren die de inundaties tegenhouden en ongedaan maken.

17 juni:

Begin inundaties rond Hekendorp.

18 juni:

Het legeronderdeel onder prins Willem III passeert Woerden op weg naar Nieuwerbrug.

19 juni:

Het legeronderdeel onder veldmaarschalk Wirtz arriveert in Gorinchem en verjaagt de boeren; de troepen van markies De Louvignies doen in Schoonhoven hetzelfde.

20 juni:

Het legeronderdeel onder veldmaarschalk Johan Maurits van Nassau-Siegen arriveert in Muiden en stelt daar de inundaties langs de Vecht.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

๐Ÿ—“ 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
๐Ÿ“ธ Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact