Naarden ontzet! Holland gered?

*** NU VERLENGD TOT 20 MEI 2024 ***

Stap in de chaos van 350 jaar geleden, toen het Rampjaar Holland in zijn greep hield. Bij Naarden begon de victorie en dat wordt dit jaar groots gevierd! In het Nederlands Vestingmuseum voert een immersieve tentoonstelling je mee naar bedrijvige legerkampen, zenuwslopende slagvelden en de modderige moerassen van de waterlinie. Bereid je voor op een onvergetelijke ervaring, waarin je wordt ondergedompeld in de geschiedenis!

In de zomer van 1672 stond ons land in brand. Een enorm Frans leger marcheerde de grens over en rukte snel op naar het westen, waar de waterlinie in werking werd gesteld. De ene na de andere stad viel in Franse handen en ook Naarden werd zonder slag of stoot ingenomen. Er volgde een bezetting die ruim een jaar zou duren. Ondertussen werden door Willem III, Prins van Oranje, plannen gesmeed om Naarden te bevrijden.

Ooggetuige van de strijd was Godard van Reede (1644-1703). Gedurende het Rampjaar bewoog hij mee met de troepen van de IJssellinie naar de waterlinie en was hij als hoofdofficier van de cavalerie in het leger van Willem III betrokken bij de aanval op Naarden. Aan de hand van brieven die hij aan zijn ouders schreef, beleven we deze turbulente periode in de vaderlandse geschiedenis met hem mee.

Godards aangrijpende ooggetuigenverslag is voor de tentoonstelling omgezet in een meeslepende publieksbeleving, waarin je door middel van soundscapes en illustraties van tekenaar Eric J. Coolen meegenomen wordt naar de zeventiende eeuw. Je waant je in woelige legerkampen, aan de oever van de waterlinie en uiteindelijk zelfs op het slagveld voor Naarden. Speciale licht- en geluidseffecten zorgen ervoor dat je compleet in de historische beleving opgaat en de ontwikkelingen van ontreddering tot opluchting zelf ervaart.

De tentoonstelling โ€˜Naarden ontzet! Holland gered?โ€™ is vanaf 9 september 2023 tot en met 20 mei 2024 te zien in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Het Vestingmuseum is van dinsdag tot en met zondag van 10:30-17:00 uur geopend. Museumkaarthouders en kinderen tot 5 jaar hebben altijd gratis entree.

  • 09-09-2023 t/m 20-05-2024
  • Naarden
  • Nederlands Vestingmuseum - Westwalstraat 6 1411 PB Naarden
  • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Het Gidsengilde Corvus organiseert speciaal op zaterdag 20 april een instaprondleiding vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed. De gids neemt je mee op een rondwandeling door Nieuwpoort en maken het verhaal van de Vestingstad Nieuwpoort en haar rol in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nog meer beeldend!

๐Ÿ—“ 20 April om 13.00 uur vanaf Museum Nieuwpoort. Kijk voor meer informatie in onze agenda. Zie link in bio.

Op de foto: Stenen beer.
๐Ÿ“ธ Beeldbank Oude Hollandse Waterlinie.

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld, waaronder vele locaties binnen de Oude Hollandse Waterlinie.

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact