Fietsroute langs Goejanverwellesluis

Woerden, Oudewater en het Groot Waterschap Woerden wilden in de 16e eeuw een hoger waterpeil zodat grotere schepen gemakkelijker de sluis konden passeren. Delft, Gouda en Rotterdam waren tegen en werden door de voorganger van meester Frank Visser in het gelijk gesteld. Het conflict haalde zelfs het geschiedenisboekje. Toch geldt ook hier dat wie het laatst lacht, het best lacht: in 1558 werd het waterpeil alsnog verhoogd. Oudewater kent een zwarte bladzijde in datzelfde geschiedenisboekje: de stad werd bijna volledig uitgemoord door de Spanjaarden in 1575. Slechts drie mensen overleefden het. Schoonhoven speelde een rol in de oorlog tussen Vlaanderen en Holland in de 14e eeuw, omdat het de Vlaamse kant koos. Stadhouder Willem III kreeg de stad door een list weer onder controle.

Een prachtige, oer-Hollandse route langs mooie dorpjes, historische bezienswaardigheden, groot (Lek) en kleiner (Vlist) water en voor een flink deel over autoluwe polderweggetjes. Een aanrader, ook bij minder mooi weer!

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Dit is Rupelmonde bij Nieuwersluis. @robspanjaart deelde deze mooie foto van het huis dat in de zeventiende eeuw aan de vecht gebouwd is door een Amsterdamse handelaar. 

Lees meer over de geschiedenis in die tijd op onze website - zie ook link in bio.

oudehollandsewaterlinie.nl/nieuwersluis-strategisch-gelegen/

#goudeneeuw #historischegebouwen #nederlandsegeschiedenis #oudehollandsewaterlinie #waterlinie #nieuwersluis #vestingstad

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact