68 jaar Vestingmuseum

Vier de verjaardag van het Vestingmuseum!

Het Vestingmuseum is jarig! Op zondag 2 juli worden we maar liefst 68 jaar. Dat vieren we met een bulderend kanonschot om 14 uur, gevolgd door een toast met alle bezoekers. Iedereen die op 2 juli jarig is, heeft bovendien gratis toegang. Kom ook een glaasje alcoholvrije champagne drinken en vier het feest met ons mee!


Het Vestingmuseum is in 1955 opgericht door Ebbo Dirk van Wijngaarden (1891-1979). Voor de financiering zorgde Van Wijngaarden grotendeels zelf. Het inrichten van het kersverse museum op bastion Turfpoort werd zijn grote hobby. Er kwamen uniformpoppen, wapens, gravures en documenten in de kazematten te staan, die een prachtig beeld gaven van de militaire geschiedenis van Naarden. De poppen kleedde hij samen met zijn vrouw aan, diorama’s vervaardigde hij zelf. Hoewel hij al op leeftijd was, hielp hij zelfs bij het maken van de vitrines en andere hand- en spandiensten. Hierdoor verdiende hij onder de vrijwilligers al snel de liefkozende bijnaam ‘Pa van Wijngaarden’.

Dankzij de inspanningen van Van Wijngaarden kunnen we nu al 68 jaar lang de geschiedenis van Naarden, de vestingbouw en de Hollandse Waterlinies beleven op bastion Turfpoort. Dat is natuurlijk wel een feestje waard! Daarom trakteren we onze bezoekers op zondag 2 juli op een spectaculair kanonschot. Maar een verjaardag is natuurlijk niet compleet zonder een toast. Daarom laten we direct na het kanonschot de glazen klinken. Alle bezoekers krijgen een gratis glas alcoholvrije champagne uitgereikt om mee te toasten. Op nog vele jaren!

En ben je toevallig zelf jarig op 2 juli? Dan krijg je uiteraard gratis toegang tot ons museum. Vergeet je ID-bewijs niet mee te nemen! Zien we je dan?

Het Vestingmuseum is op zondag van 10:30 tot 17:00 uur geopend. Museumkaarthouders en kinderen tot 5 jaar hebben altijd gratis entree.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact