Online lezingen en bezoek Vestingmuseum

In een drie-delige serie gaat Bas Kreuger in op het fenomeen waterlinies, dat al een lange geschiedenis kent in ons land. Een waterlinie is een serie van defensieve werken die (deels) omgeven zijn door geïnundeerde gebieden. Het onder water laten lopen van gebieden een goede manier om de vijand tegen te houden. Hiertoe werden zelfs speciale waterstaattechnische werken gemaakt, zoals  speciale inundatiesluizen. Maar niet alleen niet Nederland bleken waterlinies succesvol. In 1914 werd een deel van België aan het begin van de Eerste Wereldoorlog gespaard door het inunderen zetten van delen van het land en recentelijk werd de techniek toegepast in Oekraïne bij de verdediging van Kyiv in 2022.

Uiteraard kan niet de volledige geschiedenis in drie lezingen worden verteld. Bas Kreuger licht in drie delen enkele de belangrijke onderwerpen uit. De eerste twee sessies vinden online plaats. De laatste sessie vindt plaats op locatie, in Naarden. Daar bezoeken we de vestingwerken en het bijbehorende Vestingmuseum. Het is mogelijk om de gehele serie te volgen, of uitsluitend de online lezingen.

Deel 1, online
Over de geschiedenis van verdedigen in het algemeen (kastelen, burchten e.d.), de aanloop naar watermanagement in Nederland in de Middeleeuwen, de Opstand (Alkmaar, Leiden en Den Bosch), het Rampjaar 1672, de Oude Hollandse Waterlinie en de inval van de Pruisen in 1787, Dat deel eindigt met de Napoleontische tijd.

Deel 2, online
Over de (her)ontwikkeling van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie, de militaire ontwikkelingen in de 19e eeuw, de Stelling van Amsterdam en WOI (the finest hour van de Waterlinies).
We eindigen dan met WOII, de IJssellinie en de ontwikkeling tot erfgoed vanaf de jaren ’90 van de 20e eeuw tot de benoeming tot UNESCO Werelderfgoed.

Deel 3, Naarden
In Naarden wandelen we dan over de wallen, onderzoeken de kracht en zwakte van een vesting, ook in het bredere plaatje van de verdediging van Nederland (en Amsterdam). We brengen een bezoek aan het Vestingmuseum.

Praktische Informatie

Data en tijden:
vrijdag 23 februari (online), 15:00-16:30 uur
vrijdag 8 maart (online), 15:00-16:30 uur
vrijdag 22 maart (Naarden), 13:30-16:30 uur

Prijs: € 25,- (alleen online), € 75,- (complete serie)

Niet inbegrepen: Toegang tot het Vestingmuseum (gratis met Museumkaart)

  • 23-02-2024 t/m 22-03-2024
  • Online en Naarden
  • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Wat is jouw favoriete plek langs de Oude Hollandse Waterlinie? Deel je foto van deze plek met ons en misschien win je wel een prijs!

Wij organiseren dit jaar een fotowedstrijd met als thema: “Mijn Oude Hollandse Waterlinie“

Lijkt het je leuk om mee te doen? Je hebt tot 1 oktober om je foto's te mailen naar contact@ohwl.nl Kijk wel even op onze website voor de deelnemersvoorwaarden. 

Foto Andrzej Wieciech
Deelnemer fotowedstrijd 2024. Tweede plaats.

📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸📸

#fotowedstrijd #photocompetition #photocontest #photochallenge #fotochallenge #oudeholandsewaterlinie

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact