Montfoort

Vestingstadje aan de Hollandsche IJssel. Montfoort is een bezoekje meer dan waard. In het historische centrum van Montfoort is een ruim aanbod aan monumentale gebouwen, zoals Kasteel Montfoort en het Oude Stadhuis. Kom en bezoek dit eeuwenoude vestingstadje.

Historie

Kom eens kijken naar deze prachtige stad gelegen in het Groene Hart.

Lang geleden, omstreeks het jaar 1170, liet bisschop Godfried van Rhenen op een strategisch punt langs de Hollandse IJssel een kasteel bouwen met de naam Montfoort. Deze burcht (en de burggraaf) moest het Sticht – het gebied van de bisschop van Utrecht – beschermen tegen de aanvallen van de Hollandse graven. Rond het kasteel ontstond een nederzetting.

Verdedigingswerken

Anderhalve eeuw later al was de nederzetting uitgegroeid tot een ommuurde stad met een gracht en een bolwerk waarop een molen stond. Van de oude verdedigingswerken van het stadje resten de IJsselpoort;  aan de zuidzijde van Montfoort zijn nog stukken van de 14e eeuwse stadsmuren bewaard gebleven. De huidige molen de Valk werd in 1753 geplaatst op de plek waar al sinds de middeleeuwen een molen staat. Die voorganger was door de burggraaf gebouwd als dwangmolen wat betekent dat de inwoners van Montfoort en de omliggende buurtschappen verplicht waren (onder dwang) hier hun graan te laten malen. Aan de zuidzijde van het kasteel, aan de andere kant van de provinciale weg en besloten in een park,  liggen nog enkele waterpartijen die deel uit maakten van de vroegere slotgracht.

Het kasteel

Toen de Fransen in 1672 de Republiek aanvielen werd Montfoort al gauw bezet. Het leek in eerste instantie met een sisser af te lopen want de vijand vertrok alweer snel, echter om een maand later terug te keren. Stadhouder Willem III schoot te hulp en wist hen te verjagen, maar de Franse troepen bliezen bij het vertrek nog wel even het middeleeuwse kasteel op. Alleen het oude poortgebouw en een achtkantige toren (de ‘voorburcht’)  bleven behouden. Die voorburcht wordt nu “het kasteel” genoemd. In dit complex was overigens lange tijd, tot 1968, een tuchtschool voor meisjes gevestigd en anno nu het restaurant ‘Het Kasteel’. Aansluitend aan deze (in 1985 gerestaureerde) resten van de burcht van Montfoort is omstreeks 1990 een nieuw stadskantoor gebouwd.

IJsselpoort en oude stadhuis

Samen vormen deze een bijzondere combinatie; een stadhuis naast een stadspoort aan de rand van de stad, is nergens anders te vinden. Het stadsbestuur van destijds koos voor deze strategische plek want  de rivier was namelijk  een belangrijke verkeersader. Schepen konden aan de kade aanleggen om te laden en te lossen en dat waren activiteiten die voor de stad belastinggeld opbrachten. Vanachter de ramen van het stadhuis konden die bezigheden nauw worden gevolgd.

Montfoort is in alle opzichten uw belangstelling waard is. Een mooi stadje met een roemrijke geschiedenis, waar de vriendelijke nauwe straatjes nog de sfeer van vervlogen tijden ademen. Er zijn goede horeca gelegenheden en gezellige winkels te vinden. Bovendien is Montfoort ook goed met de boot te bereiken.

Montfoort bezoeken?

Wandel het waterlinieommetje van circa 2,5  km om een goed idee van de stad te krijgen.

Kijk voor meer informatie  op:

Voor meer informatie over het gebied, neem een kijkje op: groenehart.nl

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Neem een kijkje in een molen tijdens de Nationale Molendagen. Op 11 en 12 mei openen diverse molens langs de Oude Hollandse Waterlinie hun deuren. We hebben een lijstje voor je gemaakt met de molens die je kunt bezoeken.

ZATERDAG EN ZONDAG OPEN (11 en 12 mei).

▪︎ De middelste of Tweede Molen in Cabauw
▪︎ De Hoop in Gorinchem
▪︎ Nederwaard Molen No 2 in Kinderdijk
▪︎ De Blokker / Blokweerse Wip in Albalsserdam
▪︎ Buitenwegse Molen en Westbroekse Molen in Oud Zuilen
▪︎ De Zwaan in Ouderkerk aan de Amstel
 
ALLEEN ZATERDAG OPEN (11 mei).

▪︎ Molen Nooit Volmaakt in Gorichem
▪︎ Bonrepasmolen in Vlist
▪︎ Westveense Molen in Woerdense Verlaat
▪︎ De Windotter in IJsselstein
▪︎ Kockengense Molen in Kockengen
▪︎ De Valk in Montfoort
▪︎ De Windhond in Woerden
▪︎ Overwaard Molen No 4 in Kinderdijk
▪︎ 't Slot in Gouda
▪︎ Oude Weteringmolen in Streefkerk
▪︎ Boezemmolen No 6 in Haastrecht
▪︎ De Veenmolen in Wilnis
▪︎ Molen ter Leede in Leerdam
▪︎ De Arkduif in Bodegraven
▪︎ Gelkenesmolen en de Achterlandse Molen in Groot-Ammers

Bekijk ook ons eerdere bericht over de Nationale Gemalendagen dit weekend. Er is veel te ontdekken dit weekend! We wensen je veel plezier.

Foto @byestrella
Molen Nooit Volmaakt in Gorinchem.

#oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie #waterlinies #rampjaar1672 #rampjaar #vestingstad #vestingsteden #vesting #waterlinieommetje  #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed 
#visitnetherlands #windmills
#molen #windmill #molendagen #gorinchem #gorcum

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact