Woudrichem

De stad aan drie rivieren. Woudrichem is een klein vestingstadje met een groot hart. Ontdek alles wat in Woudrichem te beleven is: van de rijke geschiedenis tot bruisende evenementen.

Historie

Kaart van Woudrichem circa 1700

Kom eens kijken naar deze prachtige steden, gelegen binnen het Groene Hart.

Vestingstad Woudrichem is gelegen op het punt waar Merwede, Maas en Waal samenkomen. Met Slot Loevestein en vestingstad Gorinchem vormt het een strategische vestingdriehoek. Al voor de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd Woudrichem beschermd door een hoge stadsmuur met muurtorens, stadspoorten  en een gracht. Tijdens en ook na die oorlog zijn de vestingwerken voortdurend verbeterd en uitgebouwd en telde de vesting uiteindelijk zeven bastions. In de zomer van 1672 bleef Woudrichem uit de handen van Franse het leger. Dit had de stad vooral te danken aan de inundaties: rond de stad was het Land van Altena onder water gezet.

Meer dan honderd jaar later, ook weer bij een Franse inval,  liep dat anders.  In  januari 1795 moest de stad noodgedwongen capituleren omdat het water in de inundatiegebieden was bevroren en de vijand zich makkelijk over de dikke laag ijs kon verplaatsen!  En in de winter van 1813/1814 proberen de Franse troepen, na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo, zich te handhaven in Gorinchem. Pruisische troepen legeren zich in Woudrichem om de Fransen te verdrijven. Zij beginnen vanaf de Woudrichemse wallen met zes kanonnen Gorinchem te beschieten. De verschrikkelijke herrie gaat weken door. Een groot deel van archief van Woudrichem gaat daarbij verloren, omdat het gebruikt wordt als brandstof. Als Woudrichem wordt opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt in de Maasdijk een sluis aangelegd om het land te kunnen inunderen (de tegenwoordig dichtgemetselde waaiersluis).

Het Kruitmagazijn en de molen Nooitgedagt

De vierkante plattegrond, de omwalling met  coupures (doorgangen), de uitspringende bastionvormen, enige beren (dammen) in de gracht, kruitmagazijnen en een oude gevangenpoort getuigen van een historisch militair verleden en zijn goed bewaard gebleven. In de binnenstad staat een kazerne uit de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Arsenaal is nu in gebruik als visserijmuseum.

De Gevangenpoort

Vanaf het veer komt men via deze oude waterpoort Woudrichem binnen. Het is de enige overgebleven poort van de vestingwerken en dateert van na 1573, het jaar dat een grote brand uit brak. Tot in de 19de eeuw deed het dienst als gevangenis en zaten misdadigers hier in afwachting van hun vonnis. Nu kan er een hapje worden gegeten.

Het Arsenaal

Het Arsenaal

Boven de ingang is een steen te zien met het jaartal 1851. Dit gebouw stamt dus uit de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een ‘arsenaal’ is een gebouw waar in  wapens en munitie ligt opgeslagen of wordt geproduceerd, zoals kanonnen. Aan de robuuste constructie van dit gebouw is daarom duidelijk te zien dat het om zeer zwaar en gevaarlijk materiaal ging. Aan de voorzijde staat een groot kanon  opgesteld. Nu huist in het Arsenaal het Visserij- en Cultuurhistorisch museum.

Woudrichem bezoeken?

Wandel het waterlinieommetje van circa 3 km om een goed idee van de vestingwerken te krijgen.

Kijk voor meer info op:

Voor meer informatie over het gebied, neem een kijkje op: www.groenehart.nl

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Koningsdag 2024 👑🇳🇱

Wist je dat Nederland in het rampjaar 1672 ook een Willem aan het roer had? Willem 3 heeft tijdens het rampjaar het startschot gegeven voor het bouwen van een ingenieuze verdedigingslinie: de Oude Hollandse Waterlinie. 

We wensen je een hele fijne Koningsdag. En laten we proosten op Willem 🥂

#oudehollandsewaterlinie #waterlinies  #groenehart #koningsdag  #koning #willemalexander #rampjaar1672 #hollandsewaterlinies #rampjaar #historie #geschiedenis #historischgenootschap #willem #zeventiendeeeuw #geschiedenisvannederland

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact