Smokkel Route Koeneschans

De Lopikerwaard lag precies op de grens tussen Utrecht en Holland. Daarom was dit berucht smokkelgebied. Waar strijd woedde, wandel je nu door een vredig landschap met schitterende boerderijen.

Utrecht rekende vroeger nauwelijks belasting op goederen, die hierdoor een stuk goedkoper waren dan in Holland. Een lucratieve handel voor smokkelaars! Tegenwoordig maakt het niet meer zo uit waar je de boodschappen haalt. Al is het op deze route wel zo leuk om kaas, groente en fruit bij de boer te kopen.

Vanaf vestingstadje Haastrecht ben je zo bij het Doove Gat, waar je op een bankje van de vele vogels kunt genieten. Langs rivier de Vlist wandel je vervolgens door een oer-Hollands landschap met boerderijen en knotwilgen. De Koeneschans is een mooie herinnering aan de Oude Hollandse Waterlinie.

Dwars door de polder wandel je verder richting Hekendorp. Aan de noordkant van Polsbroek stond een ‘slijthuis’; een kruidenierswinkel waar de gesmokkelde goederen werden verkocht. Pauzeer op het terras naast de Goejanverwellesluis, die in 1672 van pas kwam bij het inunderen van het land. Vervolg de weg langs de Hollandsche IJssel

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Weet jij in welke vestingstad deze leuke huizen staan?

Foto @verbindendoorverbeelden

#oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie #waterlinies #rampjaar1672 #rampjaar #vestingstad #vestingsteden #vesting #waterlinieommetje  #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #gracht #grachten #grachtenpand #hollandsewaterlinies #stedentrip #stadsfotografie #cityscape #cityscapes #cityphotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact