Oude Waterlinie route

Verken de rijke geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie tijdens de Oude Waterlinie Route, een prachtige wandeltocht die je meeneemt langs historische locaties en idyllische landschappen. Je loopt langs de Enkele én Dubbele Wiericke, beide behoren tot de Oude Hollandse Waterlinie. Halverwege ligt Fort Wierickerschans, gebouwd in opdracht van Willem III (1673) ter versterking van de waterlinie.

De Oude Hollandse Waterlinie, gevormd door de beide Wiericken en de polder Lange Weide ertussen, is opgeworpen op initiatief van Willem III in 1672. De historie verhaalt, dat hij persoonlijk, als jochie van 21, toezicht hield op de werkzaamheden vanuit hoeve Knodsenburg aan de overzijde van de Rijn. Toen de linie zijn waarde moest bewijzen legde de strenge vorst de zwakte ervan bloot en de Hollandse veldheren kozen het hazenpad. Het kostte kolonel Pain-et-vin letterlijk zijn kop: als zondebok werd hij onthoofd in Alphen.

Routebeschrijving

Start– en eindpunt: Dorpshuis Custwijc, Laageind 1, Driebruggen
Lengte: 12,7 km
Duur: 3 à 4 uur
Onverhard: 50%

Vanaf het Dorpshuis Custwijc volg je de Kerkweg tot aan de ophaalbrug. Steek over naar de ophaalbrug en vervolg de route langs de aangewezen knooppunten en aanwijzingen.

Verken onderweg historische bezienswaardigheden zoals de Wierickerschans en geniet van de prachtige natuur langs de Enkele Wiericke. Neem de tijd om te ontspannen bij lokale attracties zoals Kaasboerderij Conny Vroege en Theetuin de Koffietuin.

Eindig je reis terug bij Dorpshuis Custwijc, waar je de rijke geschiedenis van de Oude Waterlinie hebt ervaren en genoten hebt van een heerlijke wandeling door het betoverende landschap.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Welkom! We hebben er de laatste maanden veel volgers bij gekregen. We vinden het super tof dat je ons volgt 🤗 Maar misschien vraag je je af; wat is precies de Oude Hollandse Waterlinie? Een korte uitleg. 

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland onder water te zetten creëerde men een ondoordringbare linie. Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug.

De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. De linie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen......

Wil je de uitgebreide versie lezen over het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op onze website en ga naar het kopje historie. 

Foto @westphilwandelt 
Locatie: één van de iconen langs de Oude Hollandse Waterlinie, het Muiderslot in Muiden.

#amsterdamcastle #muiderslot #Muiden
#kasteleninnederland #castle #castles
#kasteel #oudehollandsewaterlinie #hollandsewaterlinie #waterlinie  #rampjaar1672  #vestingstad #vestingsteden #vesting #castlephotography #geschiedenis #groenehart #stadsbezoek #historie #erfgoed #visitgooivecht #castles_oftheworld #visitnetherlands #droneoftheday #dronepics #dronepilot #drone #dronelife #dronephotography

© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact