Bodegraven-Reeuwijk

De icoon van de waterlinie. De omgeving van Bodegraven-Reeuwijk heeft veel historie. Dat zie je aan het Fort Wierickerschans in Bodegraven en kun je bekijken in het Streekmuseum Reeuwijk en het Kaasmuseum in Bodegraven.

Historie

Bodegraven-Reeuwijk en Fort Wierickerschans

Bodegraven-Reeuwijk is een prachtig waterrijk gebied met de Reeuwijkse Plassen als recreatieve trekpleister. Een belangrijk icoon in de Oude Hollandse Waterlinie is Fort Wierickerschans. De geschiedenis van de Wierickerschans begint in het Rampjaar 1672. Stadhouder Willem III had nabij de plaats, waar de Enkele Wiericke in de Oude Rijn stroomde, zijn hoofdkwartier ingericht. Een groot deel van het platteland tussen Muiden en de Merwede stond onder water om de vijand, de Fransen, die vanuit Utrecht en Woerden naar Holland oprukten, tegen te houden. In december 1672 begon het echter te vriezen, waardoor een groot Frans leger over het ijs, via de Meije achterlangs Zwammerdam en Bodegraven wist te bereiken. In deze twee dorpen richten ze een bloedbad en een vuurzee aan om vervolgens langs Nieuwerbrug, waar de Staatse troepen de vlucht hadden genomen, weer naar Woerden terug te keren.

Wierickerschans na het Rampjaar

Na het Rampjaar 1672 werd de verdediging van Holland gereorganiseerd. Op de plaats van het vroegere hoofdkwartier van de prins is in 1673 door bouwmeester Anthonie Smits het fort Wierickerschans gebouwd. Het was oorspronkelijk ontworpen volgens het zogenaamde Oud-Hollandse stelsel en werd in 1698 aangepast op basis van het Nieuw-Hollandse stelsel.

Aanvankelijk was de Wierickerschans als verdedigingswerk in gebruik, maar na 1747 werd het voornamelijk gebruikt als opslagplaats voor militair materieel en, vooral, buskruit. Tussen 1824 en circa 1875 was de Wierickerschans zelfs landelijk Hoofddepot van ’s Rijks Buskruit. Wekelijks voeren er schepen vanuit de schans naar verschillende vestingsteden in Nederland: een uiterst riskant transport.

Na het ontmantelen van de Oude Hollandse Waterlinie in de 19e eeuw bleef de Wierickerschans in gebruik als opslagplaats van legermaterieel en munitie, tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er tussen 1915 en 1917 nog Engelse en Duitse officieren geïnterneerd geweest. In 1998 verloor het fort definitief zijn militaire status.

Kanon voor het gebouw uit 1830 dient als speeltoestel

Binnen het fort bevindt zich een aantal oude en interessante panden. Zo zijn daar onder meer een poortgebouw uit 1783, verschillende kruitmagazijnen uit 1747, 1783 en 1828, een kuiphuis uit 1828 en officierswoningen en manschapsverblijven uit het begin van de 19e eeuw. Behalve cultuurhistorisch is het fort tegenwoordig ook als natuurgebied van belang. De Wierickerschans is een rijksmonument; delen van het complex moeten nog worden gerestaureerd.

Fort Wierickerschans bezoeken?

Rondleidingen kunnen vooraf worden geboekt.

Naast het fort ligt een groot parkeerterrein. Het hek van de loopbrug naar het fort zit echter vaak op slot. De oude toegang aan de weg is wel altijd open. Als de fortlocatie is verhuurd, is bezoek niet mogelijk.

Handige linken naar Bodegraven-Reeuwijk

Voor nog meer informatie neem een kijkje op: groenehart.nl

Bekijk de routes rond Bodegraven- Reeuwijk

Wat is hier te doen? Bekijk de evenementen rond Bodegraven-Reeuwijk