Kanonnen teruggeplaatst in Oudewater

Op een voormalige bastion in het zuiden van de stad – tegenwoordig het ‘Oranje Bolwerck’ – zijn recent twee gerestaureerde kanonnen geplaatst. Ze markeren de lange geschiedenis van Oudewater als vestingstad in het grensgebied tussen Holland en Utrecht.

De kanonnen stonden meer dan 100 jaar voor de Heksenwaag. De twee historische kanonslopen staken daar als ‘paaltjes’ uit de grond. Nu zijn ze opgeknapt door Smederij Frits Kramer en weer te zien voor het publiek. Wethouder Bas Lont onthulde de kanonnen, samen met smid Ilja Kramer. Tijdens de onthulling werd uitgelegd waarom de kanonnen achter het Oranje Bolwerck staan, met uitzicht op de singel. Oudewater is een vestingstad en dat kun je nu vanaf deze plek beter ervaren.

Oudewater in de Oude Hollandse Waterlinie

Tot verbazing van de bevolking en het stadsbestuur werd de stad in 1672 niet opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie. Maar dat veranderde al snel: na een korte Franse bezetting vertrokken zij weer, en gaf prins Willem III van Oranje toestemming aan graaf Van Horne om zich met zijn mannen van Hekendorp naar Oudewater te verplaatsen. Vanuit Oudewater voerden de Nederlanders veel kleine aanvallen uit op de Fransen. Vooral als die zich tussen de bezette steden Woerden en Utrecht verplaatsten. Het wekte de woede van de Franse commandant, de hertog van Luxembourg. Hij klaagde dat hij meer last had van de mannen uit Oudewater dan alle andere Nederlandse posten aan de waterlinie. Oudewater bleef nog ruim honderd jaar een belangrijke vesting in de Oude Hollandse Waterlinie. Dat veranderde na 1815, toen de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs Utrecht werd gesitueerd. De vesting Oudewater verloor toen zijn militaire functie.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact