Archeologen van de vereniging Golda zijn deze zomer begonnen met grondboringen in het grasveld naast de Mallegatsluis in Gouda. Door de resultaten van hun onderzoek te combineren met oude kaarten proberen de archeologen de exacte locatie te vinden van de oude Statensluis. Deze werd in 1576 aangelegd in opdracht van stadhouder Willem van Oranje, en de sluis maakte het een stuk eenvoudiger om de stad met militaire schepen te passeren.

Bijna een eeuw later was de Statensluis opnieuw van militair belang. Voor de Oude Hollandse Waterlinie was, vanzelfsprekend, veel water nodig. Het inlaten van water uit de Hollandse IJssel via de Statensluis zorgde voor een hoog waterpeil op de Gouwe. Dit water werd vervolgens geloosd in de polders ten noorden van de Oude Rijn. Zo leverde Gouda en de Statensluis een belangrijke bijdrage aan de linie. In de achttiende eeuw werd de huidige Mallegatsluis aangelegd en werd de Statensluis gedempt.

Tijdens de Archeologiedagen op zaterdag 12 oktober laten de archeologen van Golda zien wat het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd. Ook zullen zij verder gaan met het booronderzoek.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van de archeologische vereniging.

Ga naar blogoverzicht