In een brief laat Prins Willem III weten dat hij een standbeeld wil in Woerden. Dit standbeeld moet er komen in uiterlijk 2022, als de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar bestaat. Waarom kiest de Prins voor Woerden?

 

Omdat Woerden dan zijn 650-jarig jubileum viert en omdat de vestingstad Woerden het hoofdkwartier van de linie was. Maar ook omdat in het Rampjaar 1672 de Slag om Woerden plaatsvond waarbij  meer dan 2000 soldaten sneuvelden, waaronder de oom van Willem III: Frederik van Nassau-Zuylestein.  De Prins heeft ook al een locatie op het oog; het Singelpark tegenover het Defensie-eiland, hartje Woerden. Inmiddels heeft de Prins over zijn standbeeld gesproken met enkele bekende Woerdense beeldhouwers.

Landgenoten! Volk van Woerden!
In 2022 is het 350 jaar geleden dat de Hollandse Waterlinie in grote ongelegenheden van tijden tot stand kwam. De regering was radeloos, het volk redeloos, het land reddeloos. Als opperbevelhebber der Staatse troepen herstelde ik de orde, liet ik de waterlinie versterken en vestingsteden en schansen aanleggen. Voor het voortbestaan van onze Republiek was deze linie van cruciaal belang.

Het is dan ook een uitmuntend idee om dit Jubileumjaar met de nodige luister bij te zetten. Uiteraard hoop ik dat u zult stilstaan bij de offers die ons volk tijdens het Rampjaar heeft gebracht in de strijd voor goed en bloed. Mag ik hiervoor een propositie aandragen? In het Verenigd Koninkrijk vindt men tal van standbeelden waarop ik te paard wordt afgebeeld en word vereerd als King Billy. In Holland staat echter slechts één standbeeld: in Breda. Is dat niet wat schamel voor een Prins die op 22-jarige leeftijd de Republiek redde, die 30 jaar lang een Europese coalitie leidde tegen de roofzuchtige Zonnekoning en die het Engelse volk begiftigde met de Bill of Rights?

Zou het derhalve geen idee zijn om een beeld te plaatsen, en wel in Woerden? Niet alleen omdat Woerden in 2022 zijn 650-jarig bestaan viert. Maar vooral omdat Woerden het Hoofdkwartier van de Waterlinie was, al werd het helaas door de  Franse moordbranders veroverd. In de nacht van 12 oktober 1672 poogde het Staatse leger Woerden te ontzetten in een gruwelijk gevecht bij de Kruipin. Ruim 2.000 Fransozen sneuvelden en 600 Hollanders waaronder mijn oom: Frederik van Nassau-Zuylestein. Het lukte niet om Woerden te ontzetten, maar het was de eerste keer dat mijn Staatse leger zijn tanden liet zien!

Om deze Slag om Woerden en mijn geliefde oom en voogd te herdenken zou ik graag een beeld in Woerden geplaatst zien. Ik heb daarvoor ook een schitterende locatie op het oog: het Singelpark tegenover het voormalige Ravelijn, nu Defensie-Eiland, in het hart van vestingstad Woerden. En ik weet dat er uitmuntende beeldhouwers in Woerden zijn die mij graag zouden willen uitbeelden. Laten wij de gebeurtenissen in het Rampjaar eerbiedig herdenken met een standbeeld van de Prins, Redder in het Rampjaar.

Willem III, Prins van Oranje

Ga naar blogoverzicht