Uitnodiging Kennisdag 2024

Slot Loevestein

Deze nazomer organiseren de Zuiderwaterlinie, Stichting Oude Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie al weer voor de derde keer een Kennisdag Waterlinies. Het thema van dit jaar is: Verrassende verhalen boven water halen. We zijn dit jaar te gast op de prachtige en unieke locatie Slot Loevestein.
 
Dit jaar is het 230 jaar geleden dat de linies gezamenlijk werden ingezet om een Frans-Bataafse inval tegen te houden. Hoewel de oorlog in 1794 voor geen van de linies het dominante verhaal is, heeft de maandenlange inzet van de linies historisch veel te bieden; van oorlogsverhalen tot nieuwe forten en inundatiegebieden. Ook geeft het meer historische diepgang aan de reeds bekende plaatsen. Met deze Kennisdag willen we mensen die zelf actief bezig zijn met de waterliniegeschiedenis inspireren om op een nieuwe manier naar hun linie te kijken.

Datum: Donderdag 19 september 2024
Tijd: 10.00 – 15.00 uur, gevolgd door een afsluitende borrel
Locatie: Slot Loevestein, Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen

Aanmelden

Vanaf vandaag kun je je aanmelden. Doe dat snel, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt! Bij je aanmelding kun je meteen aangeven welke keuzesessie jouw voorkeur heeft.

Programma

De dag begint met een inloop met koffie en thee. Na een opening begint het inhoudelijke programma met drie korte lezingen van onze gastsprekers:

  • Raymond Uppelschoten is schrijver, geschiedkundige en bovenal een verhalenverteller. Raymond neemt ons mee naar de verwikkelingen in 1794, toen bezuinigingen op defensie in brede zin, achterstallig onderhoud en hevige vorst plots de kwetsbaarheden van de waterliniedoctrine blootlegde…
  • Sunny Jansen is onderzoeker, historicus en schrijver. Sunny heeft diverse historische non-fictie boeken geschreven, zoals ‘De vrouw die Friesland redde’ over Albertine Agnes van Oranje-Nassau en de Friese Waterlinie. Zij weet als geen ander hoe je minder bekende historische verhalen ‘vertaalt’ naar aantrekkelijke presentaties en publicaties.
  • Kees Hoendervangers is altijd al bezig geweest met het kasteel van Wouw (Gemeente Roosendaal). Hij heeft in 2006 het initiatief genomen om aan de slag te gaan met het terrein waar zich de 11de-eeuwse resten van het kasteel van Wouw bevinden. Na diverse onderzoeken en een opgraving heeft Kees een leidende rol gespeeld bij de reconstructie van de fundamenten van de burcht en de vestingwerken.

Na de lezingen volgen er twee rondes en een heerlijke lunch. In een van de rondes krijg je een rondleiding over het kasteelterrein. In de andere ronde doe je mee aan een interactieve sessie over 1) het vinden en ‘aan de man brengen’ van minder bekende verhalen of 2) het op een eigentijdse manier omgaan met materieel erfgoed. Na een gezamenlijke terugkoppeling en afsluiting is het dan tijd voor de borrel!

Tip: Neem je museumkaart mee als je na afloop van de Kennisdag nog even op eigen gelegenheid het slot van de binnenkant wil bekijken.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact