De Oude Hollandse Waterlinie: gered door het water

Met het educatieve project ‘Een geschiedenis vol nattigheid’ leren leerlingen over hét grote water- en verdedigingswerk uit de Gouden Eeuw.  Leerlingen gaan zelf op onderzoek uit naar de geschiedenis van deze Oude Hollandse Waterlinie, waarvan de sporen in hun eigen omgeving zijn terug te vinden. Er zijn lespakketten met filmpjes, opdrachten, een belevingsdag en een schoolplaat voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Lespakketten

Basisinformatie over de Oude Hollandse Waterlinie
OHWL Basisinformatie (PDF)

Basisonderwijs
Handleiding voor docenten (PDF)
Opdrachten Basisonderwijs (PDF)

Voortgezet onderwijs
Handleiding voor docenten (PDF)
Opdrachten leerlingen (PDF)

Waar ligt jouw school in de buurt? Er zijn opdrachten beschikbaar voor diverse locaties in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie:
Gorinchem (PDF), Schoonhoven (PDF), Nieuwpoort (PDF), Prinsendijk (PDF), Fort Wierickerschans(PDF) en Koeneschans (PDF).

Filmpjes

Bij het lespakket horen vijf filmpjes van drie minuten. Neeltje uit 1661 maakt een sprong in de tijd en ontmoet Job en zijn onafscheidelijke iPad. Ze neemt hem mee naar de Oude Hollandse Waterlinie en vertelt hem over het leven in de Gouden Eeuw en welke impact de linie had op de bevolking en de strijd tegen de Fransen. Job vertelt op zijn beurt wat er na de Gouden Eeuw rond de linie gebeurde.

Introductiefilm (13 min)
Tip: je kunt de film ook per thema van 3 minuten bekijken.

Jaloers op onze republiek

Land onder water

Vestingsteden

De Fransen trekken over het ijs

Fort Wierickerschans

Waterliniebelevingsdag

Sinds 2016 organiseren Stichting OHW en het Erfgoedhuis Zuid-Holland dagdelen, meestal ochtenden, waarin de Oude Hollandse Waterlinie centraal staat. Vier schoolklassen van de bovenbouw en hun begeleiders volgen een carousselprogramma met vier activiteiten in een van de plaatsen van de OHW. Het programma bestaat uit:

  • De Trompetter van de Prins. Die neemt met haar verteltheater en muziek de kinderen mee naar de 17e eeuw.
  • Wouter van de Waterlinie duikt in de geschiedenis over de OHW.
  • Enkele re-enactors geven een demonstratie hoe ten tijde van de OHW de soldaten leefden, vochten en buskruit gebruikten.
  • Ontdekkingstocht met vrijwilligers van de historische vereniging of met stadsgidsen langs restanten van de OHW in de betreffende plaats.

Impressiefilmpje Waterliniebelevingsdag

Ervaar het zelf

Bij het lesmateriaal heeft de Stichting aanvullend lesmateriaal ontwikkeld, dat bestaat uit een expositie en verteltheater.  Op vijf handige formaat panelen wordt de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie uit de doeken gedaan. Deze expositie kan op school of in de lokale bibliotheek worden tentoongesteld. Bibliotheken zijn vaak bereid op een ‘multitouch-tafel’ aanvullende kaarten en foto’s over dit onderwerp te plaatsen.

Bij het verteltheater vinden rondtrekkende muzikanten uit de zeventiende eeuw een soldatenkist. Nieuwsgierig maken ze deze open en dan… komt het verhaal van het Rampjaar 1672 tot leven. Twee musicerende actrices verzorgen een interactieve les over het Rampjaar, de Oude Hollandse Waterlinie en hun belevenissen. Welke onderwerpen komen aan bod? Een tipje van de sluier: Wilhelmus, armoede en rijkdom, de Trompetter van de Prins, vaandelzwaaien, kades doorsteken en nog veel meer. Het duo haakt in op de plaats en de omgeving waar de school staat.

Reserveren exposities en verteltheater

  • Expositie: Duur: 2 weken, kosten € 75 + borg € 50
  • Verteltheater: 4 voorstellingen van 45 min of 2 van 90 min, kosten  € 200
  • Vervoer expositie: Vervalt wanneer vervoer zelf wordt geregeld,
    anders € 25

Schoolplaat
undefinedTip: bestel de schoolplaat hier

Meer weten? Neem contact op met contact@oudehollandsewaterlinie.nl of educatie@erfgoedhuis-zh.nl. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de voorganger van Stichting Oude Hollandse Waterlinie en Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het is een van de vele projecten uit  de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie en mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.