De Oude Hollandse Waterlinie: gered door het water


Het educatieve project Oude Hollandse Waterlinie laat leerlingen kennismaken met hét grote water- en verdedigingswerk uit de Gouden Eeuw. Leerlingen gaan zelf op onderzoek uit naar de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie, waarvan de sporen in hun eigen omgeving zijn terug te vinden. Er zijn lespakketten voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

De Oude Hollandse Waterlinie in twee minuten

 

Basisinformatie over de Oude Hollandse Waterlinie
OHWL Basisinformatie (PDF)

Lespakketten
Basisonderwijs
Handleiding voor docenten (PDF)
Opdrachten Basisonderwijs (PDF)

Voortgezet onderwijs
Handleiding voor docenten (PDF)
Opdrachten leerlingen (PDF)

Waar ligt jouw school in de buurt? Er zijn opdrachten beschikbaar voor diverse locaties in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie:
Gorinchem (PDF), Schoonhoven (PDF), Nieuwpoort (PDF), Prinsendijk (PDF), Fort Wierickerschans(PDF) en Koeneschans (PDF).

Schoolplaat
undefined
Tip: bestel de schoolplaat hier

Introductiefilm (13 min)
Tip: je kunt de film ook per thema van 3 minuten bekijken

Meer weten? Neem contact op met educatie@erfgoedhuis-zh.nl. Het lesmateriaal is ontwikkeld door Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie en is mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Ervaar het zelf

Bij het lesmateriaal heeft de Stichting aanvullend lesmateriaal ontwikkeld, dat bestaat uit een activiteitenkist, een expositie en verteltheater.  Op vijf handige formaat panelen wordt de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie uit de doeken gedaan. Deze expositie kan op school of in de lokale bibliotheek worden tentoongesteld. Bibliotheken zijn vaak bereid op een ‘multitouch-tafel’ aanvullende kaarten en foto’s over dit onderwerp te plaatsen.

Bij het verteltheater vinden rondtrekkende muzikanten uit de zeventiende eeuw een soldatenkist. Nieuwsgierig maken ze deze open en dan… komt het verhaal van het Rampjaar 1672 tot leven. Twee musicerende actrices verzorgen een interactieve les over het Rampjaar, de Oude Hollandse Waterlinie en hun belevenissen. Welke onderwerpen komen aan bod? Een tipje van de sluier: Wilhelmus, armoede en rijkdom, de Trompetter van de Prins, vaandelzwaaien, kades doorsteken en nog veel meer. Het duo haakt in op de plaats en de omgeving waar de school staat.

De activiteitenkist bestaat uit (groeps-)opdrachten en voorwerpen, zoals een wereldbol, een legpuzzel, een vlag die moet worden opgevouwen en trompetten van het leger van de Prins.

Reserveren activiteitenkist, exposities en verteltheater

  • Activiteitenkist: Duur: 2 weken, kosten € 50 + borg € 50
  • Expositie: Duur: 2 weken, kosten € 75 + borg € 50
  • Verteltheater: 4 voorstellingen van 45 min of 2 van 90 min, kosten  € 200
  • Vervoer activiteitenkist en/of expositie: Vervalt wanneer vervoer zelf wordt geregeld,
    anders € 25

Filmpjes

Bij het lespakket horen vijf filmpjes van drie minuten. Neeltje uit 1661 maakt een sprong in de tijd en ontmoet Job en zijn onafscheidelijke iPad. Ze neemt hem mee naar de Oude Hollandse Waterlinie en vertelt hem over het leven in de Gouden Eeuw en welke impact de linie had op de bevolking en de strijd tegen de Fransen. Job vertelt op zijn beurt wat er na de Gouden Eeuw rond de linie gebeurde.

Jaloers op onze republiek

Land onder water

Vestingsteden

De Fransen trekken over het ijs

Fort Wierickerschans

 

U kunt al het aanvullend lesmateriaal boeken via Stichting Oude Hollandse Waterlinie:
T 0348-447782
E contact@ohwl.nl