Nieuwe VR-paal in Ameide

Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

Door een virtual reality paal op de Lekdijk in Ameide kunnen recreanten sinds kort een tijdreis maken naar de zeventiende eeuw. De speciale paal zoomt in op de Oude Hollandse Waterlinie en toont de strijd tegen de Fransen die ons land dreigden te bezetten. Grote delen van Vijfheerenlanden werden onder water gezet om de vijand op afstand te houden. Ameide herbergt een rijk verhaal uit deze tijd over de strijd tegen de Fransen die ons land bezetten.

De speciale paal staat op de Lekdijk ter hoogte van het oude stadhuis. Om een kijkje te nemen moeten mensen hun telefoon in de paal plaatsen, nadat ze eerst een code hebben gescand. Vervolgens kunnen ze via de speciale virtual reality bril op de paal om zich heen kijken: het beeld schuift 360 graden mee. Door de bril heen kijkend, worden ze ondergedompeld in de gebeurtenissen en de geluiden van het vroegere Ameide.

Het is niet de eerste VR-paal langs de voormalige Oude Hollandse Waterlinie. Onder meer Gorinchem en Nieuwpoort hebben al dergelijke palen, waar hun eigen verhaal verteld wordt.

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact